HiFi Fever

標題: 新手揀機一問 [打印本頁]

作者: fung614    時間: 2010-5-25 13:32
標題: 新手揀機一問
各位師兄好,我係一名新手
我想買amp+喇叭+cd機
但唔係好識應該點去揀
耳塞我就比較知點去揀
喇叭會唔會好似的耳塞咁,分冷暖聲架?
我而家用緊sennheiser既cx-6

我主要用黎聽歌,比較少睇戲
聽既主要係香港,日本同歐美既流行曲
但個妹會聽classic,阿媽就要求一定要有收音機

我既預算係6-8k左右(amp加喇叭)

另我老豆有對愛華既舊式喇叭,
唔知好唔好留佢,剩係買對amp算
對喇叭係愛華sx-990,搵唔到佢既資料
下面我有upload圖,希望有師兄知道
我插入我個jvc合一hifi(90年代平價貨,壞剩收音機)
再駁audio-in(大陸杰科dvd=.=)聽,同對cx-6差唔多分柝力

唔好意思,講左咁多野

[attach]11312[/attach]

[attach]11313[/attach]

[attach]11314[/attach]
作者: TAN00333    時間: 2010-5-25 14:12
房间不大的话,买个书架箱仔和胆机听歌都是很好的享受
作者: hifi-brush    時間: 2010-5-25 19:30
可考慮將範圍宿窄,兩個方案:A) 先找amp配你對喇叭聽住先(因為amp又要揀胆,石,細瓦數,最終配甚麼喇叭…等等)        B) 先找喇叭,再為喇叭找AMP(我見到有對$3xxx的書架喇叭都唔錯丫)。
作者: fung614    時間: 2010-5-25 19:56
回復 2# TAN00333

對呢,都忘了要說房間比較小....

回復 3# hifi-brush

哦?但係我個預算咁低,揀膽果的,會唔會超左我個預算?
因為其實我唔係好知膽機幾錢...
咁係唔係買amp先可以比較容易控制個預算?
我上面對愛華係唔係唔係咁得,唔應該留?
作者: hifi-brush    時間: 2010-5-25 21:57
我的想法不是預算問題,預算越多梗係越好,不過你的預算都可以亞,我的想法係一步步昇級的樂趣及攪清楚自己對聽野是否有追求,之後才行下一步,如果係我當然揀(B)。
作者: 簡單任務    時間: 2010-5-25 22:19

老實講句,音源再好聲,去到最後出唔倒離...
CD機同AMP最好一套
國產膽機唔差,可以去旺角聽下,聲同外藐都ok
作者: 簡單任務    時間: 2010-5-26 00:14
楼上一套連喇叭人仔6k幾,不過喇叭差左D,低頻唔够。
作者: TAN00333    時間: 2010-5-26 00:39
回復  TAN00333

對呢,都忘了要說房間比較小....

回復  hifi-brush

哦?但係我個預算咁低,揀膽果的,會唔 ...
fung614 發表於 2010-5-25 19:56

房間不大,聽歌仔為主的話,建議您關注一下廣州博良“牧歌”小型書架式音箱,這箱很好推,聲音甜潤、鬆軟、通透,香港應有經銷商的,大陸售價在2800左右,香港地也差不多的.配AMP膽機的話,配一台30~40W輸出的EL34推挽膽機就非常好了,如果功率小一些,如15W左右,也可以,但控制力要差一些,也爆不起來,這些膽機在3000元上下應有交易~~~~

[attach]11317[/attach]
作者: fung614    時間: 2010-5-26 10:20
回復 5# hifi-brush

咁又係啊,我都想慢慢升,所以無諗住一下子買的好貴既機
(當然,想都唔夠錢去做)

回復 7# 簡單任務

國產機?之前真係比較少去睇
有乜野牌子可以架?等我去研究下先
圖中既又係邊隻?個樣幾好咁

回復 8# TAN00333

其實國產既質素而家係唔係拍得住國外架啦?
係唔係平的可以買到相當於國外較好質素既產品?
作者: bsonlyhaha    時間: 2010-5-26 11:25
試下呢部EL34機...
http://www.hififever.com/discuz/viewthread.php?tid=6215
作者: bsonlyhaha    時間: 2010-5-26 11:30
AIWA箱....可以放埋一邊。找部膽機仔....加對書架箱...包你話正。音箱可以聽下POLK AUDIO A1或A3..都唔錯。
作者: TAN00333    時間: 2010-5-26 11:51
回復 8# TAN00333

其實國產既質素而家係唔係拍得住國外架啦?
係唔係平的可以買到相當於國外較好質素既產品?

回復   ...
fung614 發表於 2010-5-26 10:20

同一价位下,不是所有的國產机既質素都拍得住國外的,反过来看,在同一价格下,國外(指纯进口的,不是大陆工厂加工的假洋鬼子)的机子碰上国产精品,十有七八要输,国产不代表低质,进口也不代表高素质,老兄自己想一想其中的原因吧
作者: hifi-brush    時間: 2010-5-26 23:01
不太贊同 "CD機同AMP最好一套" !
作者: 簡單任務    時間: 2010-5-27 00:39
不太贊同 "CD機同AMP最好一套" !
hifi-brush 發表於 2010-5-26 23:01

hi c-hing

除非試過配搭適合,因試過金嗓子AMP 搭英國CD機同金嗓子CD機差好遠,

同廠一套音源+AMP 唔哂花時間左試右試ma,又節省很多$

當然,有D朋友對靚聲要求唔太高,喜歡成日换機都是一種樂趣
作者: fung614    時間: 2010-5-27 16:51
回復 11# bsonlyhaha

可以去邊度試架?價位大約多少?

回復 12# TAN00333

其實因為一直聽聞國外的牌子,所以唔知國內係點
國內得既話我都想考慮,因為漫步者果的電腦音箱都唔錯
只不過比較唔知邊的國內牌子會比較好咁,
師兄有無介紹?

回復 14# 簡單任務
呃.....咁即係好唔好買一套啊?

同埋,我有個FD叫我不如買SONY成套果的藍光高清組合,
話有新出,一套過,好岩我喎
http://www.sonystyle.com.hk/ss/p ... ght_hav_e970w_debut
但係其實係唔係應該買返的平過佢既膽機都好過佢?

仲有,膽機係唔係唔可以長開架?
同埋,如果4000蚊度既膽機應該點揀?
(我預4000買機,3000買喇叭)
如果呢個價,買膽機好,定類似Marantz SR5003果的AMP好?
作者: fung614    時間: 2010-5-27 16:55

石機同膽機唔同架?有乜分別架?
作者: hifi-brush    時間: 2010-5-28 01:07
攪清楚套野是聽歌憶話AV,AV一般滿足唔到我地聽歌的要求("SONY成套果的藍光高清組合"和"Marantz SR5003"都係AV類)不過後者比前者好好多。
  唔係一定買膽機,不過同等價值,膽機會着數多D,不論選擇與聽感,但你的情況下,石機可能適合你多D,因你是剛剛玩及你身邊朋友又好像沒有玩膽機的。
  膽與石比較,石機適合長開多些。
  如果純個人意見,我會到二手輔或網上找一些"唔洗蝕好多的品種"
"http://hififever.com/discuz/viewthread.php?tid=6200&extra=page%3D1" 都唔錯丫,之後再慢慢找AMP。
作者: fung614    時間: 2010-5-28 01:54
回復 17# hifi-brush

我都覺得AV同聽歌會有的唔同,原來真係既
我本要聽歌,睇戲唔要求

我之前一直以為膽機係的遙不可及既野
動輒幾萬蚊咁,所以無乜點樣真係去睇過
原來有千元既尺度,咁真係有的心動
咁我想問下,石機同膽機比,差唔多錢,有無話邊樣好的?
如果唔可以長開,我會幾百蚊買多個MINI-HIFI比阿媽聽收音機

唔洗蝕好多的品種即係?
如果去買二手,要注意的乜?同一手差多少?
耳塞既話同相機果的唔差得多,所以都會睇返一手
唔知音響會點,同埋想睇可以去邊度睇?
的點會唔會明碼實價架?有無得試架?
有無邊間的店員比較老實,
會指點新手,而唔係老點?
作者: fung614    時間: 2010-5-28 01:55
BTW,係啊...身邊無人玩膽機或HIFI,
耳塞就識多的人
作者: fung614    時間: 2010-5-28 11:14
而家知道乜野係膽機同石機啦
石機即係用IC果的機,膽機即係真空管
作者: bsonlyhaha    時間: 2010-5-28 11:56
樓主,這是自家制膽機,我也有一台帶到美國聽。我是住在美國的。
如要試機可找黃生,他在太子可以試機或帶自己的機和音箱去玩,比較比較!
有興趣電郵給我,我到時俾黃生既電話給你。希望你能找到一套自己喜歡的HIFI!
作者: bsonlyhaha    時間: 2010-5-28 11:59
Marantz SR5003 + 膽機..約四千左右...再加對書架音箱,聽音樂的話....有排玩!
作者: bsonlyhaha    時間: 2010-5-28 12:02
搞錯..打錯字!
應該是Marantz CD5003+ 膽機..約四千左右...再加對書架音箱,聽音樂的話....有排玩!
作者: fung614    時間: 2010-5-28 22:58
回復 23# bsonlyhaha

WA,自家制架......
Marantz CD5003+ 膽機..約四千左右...再加對書架音箱<<加埋音箱大約要幾多?
CD5003我輕輕SEARCH過,好似1-2千度,加膽機,即係部膽2-3千?係唔係咁計?
CD5003配邊隻膽好架?配返MARANTZ定其他牌子好?
CD5003係CD PLAYER,洗唔洗話買SACD PLAYER會好的?
作者: hifi-brush    時間: 2010-5-28 22:59
"咁我想問下,石機同膽機比,差唔多錢,有無話邊樣好的" 我會話膽機(很多時候聽慣膽機,唔係好想聽石機)。 "唔洗蝕好多" 一般係比較貴的,上次我話果對喇叭都屬於係,不過最好話下價啦。 "二手同一手差多少"  不一定,一般6-7折。 梗係有得試啦,如果你好彩,可以配搭不同 (不過你的價位是比較選擇小)。 http://www.review33.com/storedir ... amp;subtype=2ndhand,香港影音寄賣中心,幸運 (蘇記) 音响有限公司。 一般都唔會"指點新手",不過你可試下,上面兩間都係碼實價架。
作者: bsonlyhaha    時間: 2010-5-29 05:50
問問你先!平時聽CD多定係SACD多?日後是否全聽SACD?現在有多少CD碟?好既SACD機要多少錢?唔好既SACD要來做乜?你的預算可否買到一部好的SACD?你會要一部唔好既SACD機定係買一部好聽的CD機?
我介紹的膽機係...中國機...不過好聲好聽好力,要四千多...。邊個講都唔好信....信自已既耳,口味很奇怪....各人不同。試多幾部機,到時選一部最合自己的機。選機不需要同一牌子的....CD機是訊源...工放機是把訊源放大,再跟音箱發出聲音....!如果同一牌子配才好,咁就玩套裝機MINI機都得...邊度駛玩HIFI呀!
作者: fung614    時間: 2010-5-29 10:41
回復 25# hifi-brush

二手差咁遠架?咁我會去睇下的二手既喇叭
但AMP同CD機應該會買一手,感覺好似穩陣的

回復 26# bsonlyhaha
平時都係聽CD多,SACD真係一隻都無
不過見有的機讀到SACD所以先問下
係啦CD,其實部CD5003幾錢?我見都幾好評,諗住呢部都應該OK架啦
但我見仲有部CD6003,有乜分別架?唔係好識睇...

我都明白聽感好重要,玩耳塞都有的咁既感覺
最初入門果時,想換耳塞,揀左好耐,
都係覺得某牌子先岩自己,
比佢貴既UE 5PRO,UM2冋ER4都比唔到我想要既感覺我

而家我個PLAN係揀CD機>AMP>喇叭,咁既流程岩唔岩?
作者: bsonlyhaha    時間: 2010-5-29 11:18
最正確都係先揀喇叭,搵到一對音色和外型適合自己的喇叭先。再找匹配有足夠功率AMP。CD機是訊源,越靚聲的CD機...經AMP放大..再由喇叭播出來聲音越靚!
CD5003幾錢?你自己行多幾間店問下就知。CD5003應該係首選,唔會揀錯。
喇叭我覺得一手自己煲到靚係最好!免得俾人爆到殘晒!喇叭慢慢煲先至靚聲,新箱又唔怕膠邊老化。
作者: fung614    時間: 2010-5-29 12:04
回復 28# bsonlyhaha

原來有老化問題,
仲以為佢零件較少會買二手都無咁危險添

原來要由喇叭開始,
我見到Wharfedale Diamond 10.2都OK咁
如果個價OK,咁應該會揀呢對
(我上PRICXX.COM睇個價,我估佢指一對既價呱)

咁再來就應該係欠個AMP
AMP就真係唔識點去揀,好似有唔好既膽管
而膽都有唔同既數目,唔識睇........
作者: hifi-brush    時間: 2010-5-29 13:03
都幾好(外型),一定係一對計,不過,要留意靈敏度,靈敏度越細就越難推(難推=要找較大瓦數的機)。另外見議在二手輔找一找有無你想找的牌子型號(碰運氣),因為你找的是較新產品,不會有老化的。
作者: kk_ho    時間: 2010-5-29 15:18
For me........

CD player IIS output --> Upsampling convert to 192/24KHz IIS --> Digital amp. (300W x 2 x 2).
Stereo bi-amp class D.
KK.
作者: hifi-brush    時間: 2010-5-29 16:44
KK SIR:
椅!好提議喎,可聽盡她的頻率:40 - 24000Hz,又唔怕唔夠力,不過,唔知我有無理解錯你的意思(我都想學下野)?
作者: fung614    時間: 2010-5-29 21:55
回復 31# kk_ho

回復 32# hifi-brush

呃.........唔係好明.................
作者: hifi-brush    時間: 2010-5-29 23:16
我沽"31# kk_ho"他看到你揀的喇叭頻率可以去到 40 - 24000Hz(低音至高音的範圍,高音一般去到18000Hz)及我又話"靈敏度"的問題,你又層提過SACD(SACD高音去到18000Hz),於是KK SIR就想到一個好前衛的想法比你。可能沽錯,唔好怪我!
作者: fung614    時間: 2010-5-30 00:30
回復 34# hifi-brush

我就係睇唔明佢既提議係乜

佢係唔係叫我睇Stereo bi-amp class D?呢個係amp既種類黎?
作者: hifi-brush    時間: 2010-5-30 12:20

bi-amp=兩部amp,一部推高,一部推低,class D是amp的工作型式,但我忘記是怎樣,KK SIR有空可簡單教導!另外Digital amp又是amp的另一制式,不過我只是跟同道者談天說地及當中又學倒野姐,不要太認真了,總刮 "31#" 是特顯你揀的喇叭優點!   看看http://www.review33.com/2ndhand/ ... 08120146&page=1唔合適就忘記佢.
作者: fung614    時間: 2010-5-30 13:47
回復 36# hifi-brush

對野好靚仔咁啊
可惜比人買左啦,唔係真係有的心動

原來KK SIR係叫我用兩個AMP推,
但係,兩個AMP就會超過左我個預算架啦
其實,果個POST入面個喇叭有兩組輸入,
就一定要用兩組AMP比佢架?
佢有兩組輸入好過一組果的架?
作者: hifi-brush    時間: 2010-5-30 14:00
"就一定要用兩組AMP比佢架?"  唔係
"佢有兩組輸入好過一組果的架?" 多個玩法選擇麻。
我見到yahoo.com.hk的拍賣都有對Wharfedale Pacific Evo,不過就貴好多,開價$4000!如有興趣,同佢講價,不過唔好比我攪亂你,最好你自己決定吧。
作者: fung614    時間: 2010-5-30 16:41
回復 38# hifi-brush

4千..可惜要買CD機,如果唔係都可以考慮
作者: kk_ho    時間: 2010-5-30 17:35
Digital input class D controller  with cross over filter inside.
作者: hifi-brush    時間: 2010-5-30 18:46
當年見過第一部Digital amp是聲寶,外型剎食,不過到現在,始終未聽過,唔知聲音表現是怎樣的,我自己用有限知識去沽佢,高低頻及速度應該一流,不過中頻就唔知點,只是靠沽及亂up,不要見怪!
作者: fung614    時間: 2010-5-31 14:15
回復 41# hifi-brush

回復 40# kk_ho

呢的AMP,係唔係都係膽機黎架?定係石機?
有無邊的牌子同型號介紹下?
作者: hifi-brush    時間: 2010-5-31 14:53
唔係膽又算唔係石係數碼,我都唔太認識,忘記它吧,除非KK SIR肯教你玩!
作者: fung614    時間: 2010-5-31 15:36
回復 43# hifi-brush

原來係的咁複雜既野
咁我都係繼續搵膽先
而家決定左喇叭係Wharfedale Diamond 10.2
CD機係Marantz CD5003
但膽就未知點揀好,師兄有無乜野提議啊?
同埋我想問下呢,CD5003同6003有乜分別架?
我見佢多左個USB,好似有的方便咁
作者: hifi-brush    時間: 2010-5-31 19:32
"同埋我想問下呢,CD5003同6003有乜分別架?",你上網找資料麻。
其實唔洗咁急找音源(cd機),不過已有目標是好事,因可騎牛溫馬。
我D提議唔係好啱你,(我自己喜歡買二手野 + 唔洗蝕好多 + 有口碑 + 唔介意上網買),睇黎,呢D係你最唔啱嘅,所以我提議你去音響輔問Sales,另外,6# 都幾好(外型及牌子),10#肯定夠力好多(不過未聽過),如果去音響輔可以留意以下牌子(石機Cambridge  Cyrus  ARCAM AURA)(膽機Musical Fidelity 國內牌子很多),及可以去(http://www.hifi18.com/product.php?cat=45)睇睇外型及大致價錢。
作者: kk_ho    時間: 2010-6-1 08:34
最近試緊有粒森美既20W class -D
體積衹有3x3mm,成塊板都係1/8 張咭片咁大
出奇好聲
塞入電腦机箱話咁易
作者: hifi-brush    時間: 2010-6-1 12:17
KK SIR:
好想見識下,有無機會呢?
作者: fung614    時間: 2010-6-1 14:23
回復 45# hifi-brush

其實唔係唔岩架,只係未去睇姐
我都諗住星期六去睇睇的二手,
諗住AMP會入二手,6-7折好吸引呢
唔該師兄個網,好多野睇

回復 46# kk_ho

1/8 張咭片咁大<<嘩,好細件啊
作者: kk_ho    時間: 2010-6-1 15:47
45nM process + 0603 SMD components
作者: hifi-brush    時間: 2010-6-1 16:12
KK SIR:
呢D Digital amp 貴唔貴呢?
作者: fung614    時間: 2010-6-1 16:38

我計過我既BUDGET:
Wharfedale Diamond 10.2 - 3K
Marantz CD5003 -2K
剩返2-3K,見Marantz有部入門既PM5003
或者Cambridge Audio Azur 340A
如果石機既話可能會去馬其中一部,
另外會去睇下的二手膽機
去睇二手膽機有乜要注意架?
的膽籌命長唔長?
作者: fung614    時間: 2010-6-1 20:53
唔知係唔係我多心呢
search完cd5003同6003,
好似6003好好多咁
要落場睇實價啦
作者: kk_ho    時間: 2010-6-1 21:20

對我來講是乏味,我正職是......
天天對住呢D野,价錢,貨期,樣辦,演示板
各大牌子analog input class d 20W 不超過美金1蚊
TI 綱上有价錢,你可上去睇睇
http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/tpa3112d1.html
當然數量不是一粒啦
亦不是普通DIY友隨時買到
作者: fung614    時間: 2010-6-2 21:46
我想問下,
我見到CD5003+PM5003大約3800
CD6003+PM6003就大約5700
我想問,6003同5003差2千,值唔值?
6003就OVER左我個預算啦,
諗緊好唔好一次衝上少少

同埋,我見到有PM7003賣3000
呢部PM7003+CD5003組合係超左我少少預算
但,PM7003話係中階,會唔會好好多?
但呢部,我只會加CD5003,會唔會埋沒左佢?
作者: kk_ho    時間: 2010-6-2 23:13
CD 5003  = CD 6003 PCB circuit but............

1. 5003 no ipod, USB interface
2. 5003 output level 2.25V, 6003 output 2.35V,  you will feel 6003 more punch and force.
3. 6003 mechanical (chassics) better than 5003.

You can buy 5003, change the following items, will 4 times better than 6003.
1. Full mod capacitor, no need blackgate. Budget dependent
2. Up-sampling converter to 24/192 then feed it back to internal DAC.
3. Dampling material.

For detail, please join KK CD modification class 2010.

KK
作者: kk_ho    時間: 2010-6-2 23:20

600W Class D, Small size.....
作者: fung614    時間: 2010-6-3 15:08
回復 56# kk_ho

謝謝KK SIR的回覆,我大既也會買5003
USB PORT好似唔會點用到咁

DIY我就唔係咁熟啦....
作者: hifi-brush    時間: 2010-6-3 16:24
原來跳左第2板,又有圖又有新發展,等我昨日十下十下,以為你地無返應添。Fung614兄,睇黎差唔多成型羅喎,開聲時記得給我地個聽後報告亞。KK sir 53#幅相好正咁喎,有無得聽下呢!是否600w D,頌勁亞。
作者: kk_ho    時間: 2010-6-3 22:35
張相是25W RMS mono class-D amp

600W 今晚上相
作者: kk_ho    時間: 2010-6-3 22:39
馮614生

摩机吾難,信我
除非你手震
你肯上堂,肯揸焊雞
吾難,二隻腳以上既零件,我幫你摩
衹益你

KK上
作者: fung614    時間: 2010-6-4 10:10
回復 58# hifi-brush

係啊,CD就CD5003,
AMP就PM5003同PM7003 2選1
因為,之前無留意7003,但係見到大約3K
所以先考慮,
係啦,我想問,SSP九龍賣既係水定行架?
我諗住會係果度買

仲有,喇叭係唔係唔句喇叭線,要自購架?

回復 60# kk_ho

多謝KK SIR先
但等我聽返一輪過左保先MOD
作者: kk_ho    時間: 2010-6-4 13:15
包然埋你都吾然會用
作者: hifi-brush    時間: 2010-6-4 21:28
水或行,價錢問題,你自己決定吧;喇叭線一般都唔包, "線" 又是另一個問題,也可以好貴!  KK SIR "衹益你",不如益我啦,不過你已經益左我(VICTOR CD機)謝謝!
作者: fung614    時間: 2010-6-5 00:31

回復 63# hifi-brush

其實我係怕要加個110v變壓器
其實我唔知佢個價應該係幾多
等我厚面皮問下佢係唔係行先
平時買鏡都會咁直問,應該ok既

我去過幸運蘇記,原來係我去開既瑩記隔離
平時都無乜留意,但佢唔見有我想買果的價位既馬土蘭
劍橋就見到有
作者: kk_ho    時間: 2010-6-5 01:39
Modify the R-CORE to replace the default 100V Square EI transformer.

R-Core > Trodorial transformer >>>>> EI transformer.
作者: hifi-brush    時間: 2010-6-5 10:19
我係你,有kk sir同你(差)腰,去找一個二手PM5003,再去摩改,肯定超晒pm7003有余,差價用黎請kk sir食飯,又可體會摩前摩後的大分別!kk sir唔好怪我多事。
作者: kk_ho    時間: 2010-6-5 15:32
Not suggest PM5003 or PM7003.

I cannot modify PM5003 then win PM7003.

Reason:
Output power.

It is totally difference circuit design of PM5003,7003.
作者: kk_ho    時間: 2010-6-5 15:37

For me, try to look at 2'nd hand of PM8001.

http://www.marantz.jp/ce/product ... o/pm8001/index.html

Modify the trodorial transformer or adding MODI isolated trasformer (1.5KW)

Photo of PM-8001

Please contact admin, we provide this service.

Good luck.
作者: kk_ho    時間: 2010-6-5 16:00

For your information only.

PM 4001 circuit................alll in one PK.

PM-7001 circuit..... (Seperate Preamp and Power Amp).

PM-7001 Signatue (Trodial transformer, good capacitors)

If you bought 100V water good of 2'nd hand from Japan, modify the transformer and capacitor, you will similar to KI signature version

PM-8001 is more than that.
作者: kk_ho    時間: 2010-6-5 16:04

PM 4001 circuit
作者: hifi-brush    時間: 2010-6-5 21:17
謝謝 kk sir 更正,睇黎 Fung614兄,應揀 pm7001或8001,有無理解錯?
作者: kk_ho    時間: 2010-6-6 20:07
鴨寮街永盛電子零件(西九龍方向)隔離有間二手餔近西九龍中心方向

$2680  PM7001  220V

吾係KI signature ver

傲版主算係咁嗱掛

買左,再教你摩

Modi 徒弟KK上
作者: fung614    時間: 2010-6-7 00:04
回復 71# hifi-brush

今日入手左pm7003
但cd機只係cd5003,
個sales話最好用返sa7003喎
如果唔係,都要cd6003
但最後都係要cd5003 only
今日聽左個靚個,好滿意
作者: kk_ho    時間: 2010-6-7 01:27
You can consider our DAC1955 DAC.

After that, you will think your CD5003 no use.

I can take it to your home to test.....
作者: tigherkw    時間: 2010-6-7 10:20
KK Sir,
I want DAC1955 DAC.
When will the course of DAC1955 be offered?
作者: kk_ho    時間: 2010-6-7 12:42
Admin 己準備好, 衹欠我的時間
作者: fung614    時間: 2010-6-7 17:21
回復 74# kk_ho

DAC1955? 數碼TO摸擬?
係電腦用架?
作者: hifi-brush    時間: 2010-6-7 21:36
DAC係解碼,即是用CD5003做轉盤(不用CD5003內的解碼)-->DAC1955-->pm7003,可以贏幾條街,KK SIR 係唔係亞。
如果試預埋我!
作者: kk_ho    時間: 2010-6-7 23:02

好,我就帶以下東西來

1. DAC1955 KK ver with BG, SRC 狂改版
2. Lxxx PCM1702 x 2 膽輸出DAC
3. MUSXXLAND 192khz 24 bit DAC

你定好時間及可上來人數話我知

我試下請我師父Modi 上來

先旨聲明:21-26-June絕不在香港,又出差了
作者: sds1yt    時間: 2010-6-29 09:18
呢D Digital amp 貴唔貴呢? x 2

歡迎光臨 HiFi Fever (http://hififever.com/dz/) Powered by Discuz! X3.2