HiFi Fever

標題: 唱盤問題??? [打印本頁]

作者: mingmaxxx    時間: 2012-5-20 00:07
標題: 唱盤問題???
我剛剛買左個唱盤,請問各位師兄唱盤問題,是否唱盤要工具去調教針磅及水平角度,調教後是否音色會靚一d?
請各位師兄多多指教!!
作者: ayuen    時間: 2012-5-20 13:48

唱針磅重同唱盤水平都好重要。一定要校的!
唱臂後面有個'陀',有重量刻度,用來較針磅。睇番你枝唱針要校幾重,如果無spec你可以用1.5~2gram先試。
校水平可以去hardware shop買把水平尺,擺喺唱盤正面及側面校水平。
作者: i886    時間: 2012-5-20 18:31
作者: mingmaxxx    時間: 2012-5-21 04:38
回復 2# ayuen

ayuen兄謝謝你!!多謝你意見!!
作者: mingmaxxx    時間: 2012-5-21 04:41
回復 3# i886
886兄!!嘩.........謝謝你詳細o既答案!!完全明白!!! thanks!!
作者: mingmaxxx    時間: 2012-5-21 04:46
886師兄!!!你介唔介意我在其他地方分響依個咁正o既答案!!我當然都會打番post for HiFi Fever 886師兄啦!!
如果你介意我唔會轉交到其他地方!! Thanks again 886兄
作者: i886    時間: 2012-5-21 09:48
作者: ayuen    時間: 2012-5-21 11:44
回復 4# mingmaxxx
You're welcome.有問題再post研究,希望可以幫到你。
作者: samuelsum    時間: 2012-5-21 12:40
唱盤的調校, 個人覺得還有幾個地方要注意, 但因為工作忙, 唯有抽部份精華分享:
http://www.soundfountain.com/amb/ttadjust.html

有時間, 再解說一下...
作者: mingmaxxx    時間: 2012-5-21 19:17
samuelsum師兄!!謝謝你幫忙..............等你得閒再解說!!!!正!!!!依度真好!!多謝各師兄幫忙
作者: mingmaxxx    時間: 2012-5-21 19:23
無    言     感     激~~~~

歡迎光臨 HiFi Fever (http://hififever.com/dz/) Powered by Discuz! X3.2