查看: 13190|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

國內拖板重要事項

modi 發表於 2008-8-21 09:14:22 | 顯示全部樓層
[quote:1c582b97c1="AP"]各位前輩,

小弟有好多疑問,何謂電源反相呢? 其實即使插蘇的火線和中線是正確地接駁,入到部機入面我都唔知隻火牛o既初級邊一條線駁去火線,邊一條線駁去中線為之正確呢? 同埋經過全波整流之後,無論怎樣駁波形不是都一樣的嗎? 那麼是否只影響有交流電源 (如交流燈絲供電) 的機呢? 謝謝各位前輩指教!

AP[/quote]

那是要看看機內的火牛是怎樣繞制,會在隔離牛班講解,而且會教大家用簡單的方法去作測試。
modi 發表於 2008-8-21 21:28:38 | 顯示全部樓層
[quote:0b1faa8929="AP"]modi sir,

講開隔離牛班,我想問吓由總掣拉獨立電源,同用隔離牛兩者的效果有哪些分別呢? 如要兩者擇其一,應選哪一樣呢? (當然兩樣都有係最好,但budget有限) 因小弟正裝修新居,但係電器師父睇完位話條獨立電都幾難攪,而且要成 30+ 呎 (x2條) 單晶銅線,我諗諗吓不如用呢筆錢砌一兩隻隔離牛好過。你認為如何? 另外如搵 hififever 買單晶銅線連拉線收費如何 (可PM告知)?

AP[/quote]

已回答了唔知幫唔幫到你呢?