查看: 29407|回復: 72
打印 上一主題 下一主題

2010年6月-8月 - 膽前級(可做牛輸出), 2A3/300B膽後級 (中/高檔)

hifi-brush 發表於 2010-6-27 13:24:15 | 顯示全部樓層
Modi Sir 我在review33見到部Onkyo,係唔係你部後級錶板,在呢部機型號拆下來果部亞!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
hifi-brush 發表於 2010-8-11 20:24:17 | 顯示全部樓層

分體牛前級2K板 報告:(2K是價位)
煲左三日(大約18小時)忍吾住要發表,本來已寫了一張三四百字的,後怕人家見字太多不去看,現簡說。
整體上這”膽前級班”是樂趣無窮及得益良多和這前級物超超所值,先講講好的表現:速度快,高頻去得盡及豐富,有彈跳力,活潑,分析力好,
聲底象Celle 1M 但比佢還多一份膽味; 表現差的地方是人聲中高頻開叉,低頻及密度不足,前者有信心攪店佢,
這機是放在睡房,本用ONKYO 919THX 去 (音箱)GOODMAN MAXIMUS1 初接時都幾好聽,聽了兩日就不願開機了,
後來加入這機,唔同晒,好開心,同埋還有很多改善空間,不過我老婆無叫我裝多部 300B,同人唔同命麻,只係我叫我裝部終極板前級!
好了,還有在此謝謝 MODI sir。

本帖子中包含更多資源

x
hifi-brush 發表於 2010-8-12 11:38:47 | 顯示全部樓層

CD係 CDR870 ,不過我都想找你幫忙,它時常唔跳線,是否個頭差唔多呢,難唔難攪呢?可否幫忙?
KK sir 謝謝!

本帖子中包含更多資源

x
hifi-brush 發表於 2010-8-12 20:00:04 | 顯示全部樓層
牛前級報告
    今日有好大進展,低頻多好多,人聲中高頻開叉小到可以接受(之前避開唔聽人聲)同埋唔敢播隻”阿麗瑪”呢試機,今日聽得好過癮,之前隻”UNPLUG”第一隻D琴聲比較薄,依家聽得出係部大三角琴,以上改變只係換左三條線,發達啦,有進展再報導!

本帖子中包含更多資源

x
hifi-brush 發表於 2010-8-18 10:59:58 | 顯示全部樓層
哎呀,剛要和家人去清遠玩,撞期,慘!
hifi-brush 發表於 2010-8-24 12:04:46 | 顯示全部樓層
非常可惜,錯過了這次 "武林大會",但又很高興看到一些不同的評語,HIFI好玩之處是可任由喜愛任由發揮;依家多了 DIY HIEND,真有福,多謝各導師們付出!如果以前,果日你地聽果部前級的價錢只係$1XXXX,根本唔啱比例啦(價與表現),但如果在貴料上大家再努力D,也不難將比例再拉近些,例如 "DIY牛"。補充:雖然我無聽過果部 "黃銅富豪板",但我聽過同呢部差不多(只是"銅板"和"VOL"無咁勁),有無人講吓這兩部嘅分別亞!