打印 上一主題 下一主題

新手揀機一問

fung614 發表於 2010-5-25 13:32:41 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
各位師兄好,我係一名新手
我想買amp+喇叭+cd機
但唔係好識應該點去揀
耳塞我就比較知點去揀
喇叭會唔會好似的耳塞咁,分冷暖聲架?
我而家用緊sennheiser既cx-6

我主要用黎聽歌,比較少睇戲
聽既主要係香港,日本同歐美既流行曲
但個妹會聽classic,阿媽就要求一定要有收音機

我既預算係6-8k左右(amp加喇叭)

另我老豆有對愛華既舊式喇叭,
唔知好唔好留佢,剩係買對amp算
對喇叭係愛華sx-990,搵唔到佢既資料
下面我有upload圖,希望有師兄知道
我插入我個jvc合一hifi(90年代平價貨,壞剩收音機)
再駁audio-in(大陸杰科dvd=.=)聽,同對cx-6差唔多分柝力

唔好意思,講左咁多野

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| fung614 發表於 2010-5-25 19:56:51 | 顯示全部樓層
回復 2# TAN00333

對呢,都忘了要說房間比較小....

回復 3# hifi-brush

哦?但係我個預算咁低,揀膽果的,會唔會超左我個預算?
因為其實我唔係好知膽機幾錢...
咁係唔係買amp先可以比較容易控制個預算?
我上面對愛華係唔係唔係咁得,唔應該留?
 樓主| fung614 發表於 2010-5-26 10:20:38 | 顯示全部樓層
回復 5# hifi-brush

咁又係啊,我都想慢慢升,所以無諗住一下子買的好貴既機
(當然,想都唔夠錢去做)

回復 7# 簡單任務

國產機?之前真係比較少去睇
有乜野牌子可以架?等我去研究下先
圖中既又係邊隻?個樣幾好咁

回復 8# TAN00333

其實國產既質素而家係唔係拍得住國外架啦?
係唔係平的可以買到相當於國外較好質素既產品?
 樓主| fung614 發表於 2010-5-27 16:51:50 | 顯示全部樓層
回復 11# bsonlyhaha

可以去邊度試架?價位大約多少?

回復 12# TAN00333

其實因為一直聽聞國外的牌子,所以唔知國內係點
國內得既話我都想考慮,因為漫步者果的電腦音箱都唔錯
只不過比較唔知邊的國內牌子會比較好咁,
師兄有無介紹?

回復 14# 簡單任務
呃.....咁即係好唔好買一套啊?

同埋,我有個FD叫我不如買SONY成套果的藍光高清組合,
話有新出,一套過,好岩我喎
http://www.sonystyle.com.hk/ss/p ... ght_hav_e970w_debut
但係其實係唔係應該買返的平過佢既膽機都好過佢?

仲有,膽機係唔係唔可以長開架?
同埋,如果4000蚊度既膽機應該點揀?
(我預4000買機,3000買喇叭)
如果呢個價,買膽機好,定類似Marantz SR5003果的AMP好?
 樓主| fung614 發表於 2010-5-27 16:55:17 | 顯示全部樓層

石機同膽機唔同架?有乜分別架?
 樓主| fung614 發表於 2010-5-28 01:54:07 | 顯示全部樓層
回復 17# hifi-brush

我都覺得AV同聽歌會有的唔同,原來真係既
我本要聽歌,睇戲唔要求

我之前一直以為膽機係的遙不可及既野
動輒幾萬蚊咁,所以無乜點樣真係去睇過
原來有千元既尺度,咁真係有的心動
咁我想問下,石機同膽機比,差唔多錢,有無話邊樣好的?
如果唔可以長開,我會幾百蚊買多個MINI-HIFI比阿媽聽收音機

唔洗蝕好多的品種即係?
如果去買二手,要注意的乜?同一手差多少?
耳塞既話同相機果的唔差得多,所以都會睇返一手
唔知音響會點,同埋想睇可以去邊度睇?
的點會唔會明碼實價架?有無得試架?
有無邊間的店員比較老實,
會指點新手,而唔係老點?
 樓主| fung614 發表於 2010-5-28 01:55:27 | 顯示全部樓層
BTW,係啊...身邊無人玩膽機或HIFI,
耳塞就識多的人
 樓主| fung614 發表於 2010-5-28 11:14:19 | 顯示全部樓層
而家知道乜野係膽機同石機啦
石機即係用IC果的機,膽機即係真空管
 樓主| fung614 發表於 2010-5-28 22:58:05 | 顯示全部樓層
回復 23# bsonlyhaha

WA,自家制架......
Marantz CD5003+ 膽機..約四千左右...再加對書架音箱<<加埋音箱大約要幾多?
CD5003我輕輕SEARCH過,好似1-2千度,加膽機,即係部膽2-3千?係唔係咁計?
CD5003配邊隻膽好架?配返MARANTZ定其他牌子好?
CD5003係CD PLAYER,洗唔洗話買SACD PLAYER會好的?
 樓主| fung614 發表於 2010-5-29 10:41:34 | 顯示全部樓層
回復 25# hifi-brush

二手差咁遠架?咁我會去睇下的二手既喇叭
但AMP同CD機應該會買一手,感覺好似穩陣的

回復 26# bsonlyhaha
平時都係聽CD多,SACD真係一隻都無
不過見有的機讀到SACD所以先問下
係啦CD,其實部CD5003幾錢?我見都幾好評,諗住呢部都應該OK架啦
但我見仲有部CD6003,有乜分別架?唔係好識睇...

我都明白聽感好重要,玩耳塞都有的咁既感覺
最初入門果時,想換耳塞,揀左好耐,
都係覺得某牌子先岩自己,
比佢貴既UE 5PRO,UM2冋ER4都比唔到我想要既感覺我

而家我個PLAN係揀CD機>AMP>喇叭,咁既流程岩唔岩?
 樓主| fung614 發表於 2010-5-29 12:04:06 | 顯示全部樓層
回復 28# bsonlyhaha

原來有老化問題,
仲以為佢零件較少會買二手都無咁危險添

原來要由喇叭開始,
我見到Wharfedale Diamond 10.2都OK咁
如果個價OK,咁應該會揀呢對
(我上PRICXX.COM睇個價,我估佢指一對既價呱)

咁再來就應該係欠個AMP
AMP就真係唔識點去揀,好似有唔好既膽管
而膽都有唔同既數目,唔識睇........
 樓主| fung614 發表於 2010-5-29 21:55:58 | 顯示全部樓層
回復 31# kk_ho

回復 32# hifi-brush

呃.........唔係好明.................
 樓主| fung614 發表於 2010-5-30 00:30:31 | 顯示全部樓層
回復 34# hifi-brush

我就係睇唔明佢既提議係乜

佢係唔係叫我睇Stereo bi-amp class D?呢個係amp既種類黎?
 樓主| fung614 發表於 2010-5-30 13:47:12 | 顯示全部樓層
回復 36# hifi-brush

對野好靚仔咁啊
可惜比人買左啦,唔係真係有的心動

原來KK SIR係叫我用兩個AMP推,
但係,兩個AMP就會超過左我個預算架啦
其實,果個POST入面個喇叭有兩組輸入,
就一定要用兩組AMP比佢架?
佢有兩組輸入好過一組果的架?
 樓主| fung614 發表於 2010-5-30 16:41:39 | 顯示全部樓層
回復 38# hifi-brush

4千..可惜要買CD機,如果唔係都可以考慮
 樓主| fung614 發表於 2010-5-31 14:15:43 | 顯示全部樓層
回復 41# hifi-brush

回復 40# kk_ho

呢的AMP,係唔係都係膽機黎架?定係石機?
有無邊的牌子同型號介紹下?
 樓主| fung614 發表於 2010-5-31 15:36:06 | 顯示全部樓層
回復 43# hifi-brush

原來係的咁複雜既野
咁我都係繼續搵膽先
而家決定左喇叭係Wharfedale Diamond 10.2
CD機係Marantz CD5003
但膽就未知點揀好,師兄有無乜野提議啊?
同埋我想問下呢,CD5003同6003有乜分別架?
我見佢多左個USB,好似有的方便咁
 樓主| fung614 發表於 2010-6-1 14:23:06 | 顯示全部樓層
回復 45# hifi-brush

其實唔係唔岩架,只係未去睇姐
我都諗住星期六去睇睇的二手,
諗住AMP會入二手,6-7折好吸引呢
唔該師兄個網,好多野睇

回復 46# kk_ho

1/8 張咭片咁大<<嘩,好細件啊
 樓主| fung614 發表於 2010-6-1 16:38:45 | 顯示全部樓層

我計過我既BUDGET:
Wharfedale Diamond 10.2 - 3K
Marantz CD5003 -2K
剩返2-3K,見Marantz有部入門既PM5003
或者Cambridge Audio Azur 340A
如果石機既話可能會去馬其中一部,
另外會去睇下的二手膽機
去睇二手膽機有乜要注意架?
的膽籌命長唔長?
 樓主| fung614 發表於 2010-6-1 20:53:35 | 顯示全部樓層
唔知係唔係我多心呢
search完cd5003同6003,
好似6003好好多咁
要落場睇實價啦
 樓主| fung614 發表於 2010-6-2 21:46:18 | 顯示全部樓層
我想問下,
我見到CD5003+PM5003大約3800
CD6003+PM6003就大約5700
我想問,6003同5003差2千,值唔值?
6003就OVER左我個預算啦,
諗緊好唔好一次衝上少少

同埋,我見到有PM7003賣3000
呢部PM7003+CD5003組合係超左我少少預算
但,PM7003話係中階,會唔會好好多?
但呢部,我只會加CD5003,會唔會埋沒左佢?
 樓主| fung614 發表於 2010-6-3 15:08:26 | 顯示全部樓層
回復 56# kk_ho

謝謝KK SIR的回覆,我大既也會買5003
USB PORT好似唔會點用到咁

DIY我就唔係咁熟啦....
 樓主| fung614 發表於 2010-6-4 10:10:04 | 顯示全部樓層
回復 58# hifi-brush

係啊,CD就CD5003,
AMP就PM5003同PM7003 2選1
因為,之前無留意7003,但係見到大約3K
所以先考慮,
係啦,我想問,SSP九龍賣既係水定行架?
我諗住會係果度買

仲有,喇叭係唔係唔句喇叭線,要自購架?

回復 60# kk_ho

多謝KK SIR先
但等我聽返一輪過左保先MOD
 樓主| fung614 發表於 2010-6-5 00:31:11 | 顯示全部樓層

回復 63# hifi-brush

其實我係怕要加個110v變壓器
其實我唔知佢個價應該係幾多
等我厚面皮問下佢係唔係行先
平時買鏡都會咁直問,應該ok既

我去過幸運蘇記,原來係我去開既瑩記隔離
平時都無乜留意,但佢唔見有我想買果的價位既馬土蘭
劍橋就見到有
 樓主| fung614 發表於 2010-6-7 00:04:53 | 顯示全部樓層
回復 71# hifi-brush

今日入手左pm7003
但cd機只係cd5003,
個sales話最好用返sa7003喎
如果唔係,都要cd6003
但最後都係要cd5003 only
今日聽左個靚個,好滿意
 樓主| fung614 發表於 2010-6-7 17:21:37 | 顯示全部樓層
回復 74# kk_ho

DAC1955? 數碼TO摸擬?
係電腦用架?