打印 上一主題 下一主題

新手揀機一問

hifi-brush 發表於 2010-5-25 19:30:28 | 顯示全部樓層
可考慮將範圍宿窄,兩個方案:A) 先找amp配你對喇叭聽住先(因為amp又要揀胆,石,細瓦數,最終配甚麼喇叭…等等)        B) 先找喇叭,再為喇叭找AMP(我見到有對$3xxx的書架喇叭都唔錯丫)。
hifi-brush 發表於 2010-5-25 21:57:31 | 顯示全部樓層
我的想法不是預算問題,預算越多梗係越好,不過你的預算都可以亞,我的想法係一步步昇級的樂趣及攪清楚自己對聽野是否有追求,之後才行下一步,如果係我當然揀(B)。
hifi-brush 發表於 2010-5-26 23:01:54 | 顯示全部樓層
不太贊同 "CD機同AMP最好一套" !
hifi-brush 發表於 2010-5-28 01:07:27 | 顯示全部樓層
攪清楚套野是聽歌憶話AV,AV一般滿足唔到我地聽歌的要求("SONY成套果的藍光高清組合"和"Marantz SR5003"都係AV類)不過後者比前者好好多。
  唔係一定買膽機,不過同等價值,膽機會着數多D,不論選擇與聽感,但你的情況下,石機可能適合你多D,因你是剛剛玩及你身邊朋友又好像沒有玩膽機的。
  膽與石比較,石機適合長開多些。
  如果純個人意見,我會到二手輔或網上找一些"唔洗蝕好多的品種"
"http://hififever.com/discuz/viewthread.php?tid=6200&extra=page%3D1" 都唔錯丫,之後再慢慢找AMP。
hifi-brush 發表於 2010-5-28 22:59:29 | 顯示全部樓層
"咁我想問下,石機同膽機比,差唔多錢,有無話邊樣好的" 我會話膽機(很多時候聽慣膽機,唔係好想聽石機)。 "唔洗蝕好多" 一般係比較貴的,上次我話果對喇叭都屬於係,不過最好話下價啦。 "二手同一手差多少"  不一定,一般6-7折。 梗係有得試啦,如果你好彩,可以配搭不同 (不過你的價位是比較選擇小)。 http://www.review33.com/storedir ... amp;subtype=2ndhand,香港影音寄賣中心,幸運 (蘇記) 音响有限公司。 一般都唔會"指點新手",不過你可試下,上面兩間都係碼實價架。
hifi-brush 發表於 2010-5-29 13:03:09 | 顯示全部樓層
都幾好(外型),一定係一對計,不過,要留意靈敏度,靈敏度越細就越難推(難推=要找較大瓦數的機)。另外見議在二手輔找一找有無你想找的牌子型號(碰運氣),因為你找的是較新產品,不會有老化的。
hifi-brush 發表於 2010-5-29 16:44:01 | 顯示全部樓層
KK SIR:
椅!好提議喎,可聽盡她的頻率:40 - 24000Hz,又唔怕唔夠力,不過,唔知我有無理解錯你的意思(我都想學下野)?
hifi-brush 發表於 2010-5-29 23:16:36 | 顯示全部樓層
我沽"31# kk_ho"他看到你揀的喇叭頻率可以去到 40 - 24000Hz(低音至高音的範圍,高音一般去到18000Hz)及我又話"靈敏度"的問題,你又層提過SACD(SACD高音去到18000Hz),於是KK SIR就想到一個好前衛的想法比你。可能沽錯,唔好怪我!
hifi-brush 發表於 2010-5-30 12:20:46 | 顯示全部樓層

bi-amp=兩部amp,一部推高,一部推低,class D是amp的工作型式,但我忘記是怎樣,KK SIR有空可簡單教導!另外Digital amp又是amp的另一制式,不過我只是跟同道者談天說地及當中又學倒野姐,不要太認真了,總刮 "31#" 是特顯你揀的喇叭優點!   看看http://www.review33.com/2ndhand/ ... 08120146&page=1唔合適就忘記佢.
hifi-brush 發表於 2010-5-30 14:00:49 | 顯示全部樓層
"就一定要用兩組AMP比佢架?"  唔係
"佢有兩組輸入好過一組果的架?" 多個玩法選擇麻。
我見到yahoo.com.hk的拍賣都有對Wharfedale Pacific Evo,不過就貴好多,開價$4000!如有興趣,同佢講價,不過唔好比我攪亂你,最好你自己決定吧。
hifi-brush 發表於 2010-5-30 18:46:27 | 顯示全部樓層
當年見過第一部Digital amp是聲寶,外型剎食,不過到現在,始終未聽過,唔知聲音表現是怎樣的,我自己用有限知識去沽佢,高低頻及速度應該一流,不過中頻就唔知點,只是靠沽及亂up,不要見怪!
hifi-brush 發表於 2010-5-31 14:53:09 | 顯示全部樓層
唔係膽又算唔係石係數碼,我都唔太認識,忘記它吧,除非KK SIR肯教你玩!
hifi-brush 發表於 2010-5-31 19:32:56 | 顯示全部樓層
"同埋我想問下呢,CD5003同6003有乜分別架?",你上網找資料麻。
其實唔洗咁急找音源(cd機),不過已有目標是好事,因可騎牛溫馬。
我D提議唔係好啱你,(我自己喜歡買二手野 + 唔洗蝕好多 + 有口碑 + 唔介意上網買),睇黎,呢D係你最唔啱嘅,所以我提議你去音響輔問Sales,另外,6# 都幾好(外型及牌子),10#肯定夠力好多(不過未聽過),如果去音響輔可以留意以下牌子(石機Cambridge  Cyrus  ARCAM AURA)(膽機Musical Fidelity 國內牌子很多),及可以去(http://www.hifi18.com/product.php?cat=45)睇睇外型及大致價錢。
hifi-brush 發表於 2010-6-1 12:17:16 | 顯示全部樓層
KK SIR:
好想見識下,有無機會呢?
hifi-brush 發表於 2010-6-1 16:12:14 | 顯示全部樓層
KK SIR:
呢D Digital amp 貴唔貴呢?
hifi-brush 發表於 2010-6-3 16:24:15 | 顯示全部樓層
原來跳左第2板,又有圖又有新發展,等我昨日十下十下,以為你地無返應添。Fung614兄,睇黎差唔多成型羅喎,開聲時記得給我地個聽後報告亞。KK sir 53#幅相好正咁喎,有無得聽下呢!是否600w D,頌勁亞。
hifi-brush 發表於 2010-6-4 21:28:11 | 顯示全部樓層
水或行,價錢問題,你自己決定吧;喇叭線一般都唔包, "線" 又是另一個問題,也可以好貴!  KK SIR "衹益你",不如益我啦,不過你已經益左我(VICTOR CD機)謝謝!
hifi-brush 發表於 2010-6-5 10:19:49 | 顯示全部樓層
我係你,有kk sir同你(差)腰,去找一個二手PM5003,再去摩改,肯定超晒pm7003有余,差價用黎請kk sir食飯,又可體會摩前摩後的大分別!kk sir唔好怪我多事。
hifi-brush 發表於 2010-6-5 21:17:33 | 顯示全部樓層
謝謝 kk sir 更正,睇黎 Fung614兄,應揀 pm7001或8001,有無理解錯?
hifi-brush 發表於 2010-6-7 21:36:36 | 顯示全部樓層
DAC係解碼,即是用CD5003做轉盤(不用CD5003內的解碼)-->DAC1955-->pm7003,可以贏幾條街,KK SIR 係唔係亞。
如果試預埋我!