查看: 15021|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

一部幾乎完美前級

samuelsum 發表於 2010-10-5 20:43:26 | 顯示全部樓層
睇到 d 靚料, 都應該出靚聲 (輝煌 / 亮麗)
tango牛, jensen, black-gate, 鍍銀插座
d 聲應該是好hifi下... 以上牌子的靚零件, 的確係是靚聲; 但最重要是手工, 同埋零件都可以人人唔同聲

modi是我見過其中一位最好手工的, 還有av-forums既版主都好勁... 只係想見下kk搭棚

加個銅板底就正晒...藍色果幾枝是咩東東, 我通常用日本綠色果隻電阻...有時分音都用埋

想問問個mc phono, 用上邊隻input牛呢
samuelsum 發表於 2010-10-5 21:30:28 | 顯示全部樓層
喂喂, 唔好咁樣啦...
得閒的話, 我都想砌部300b; 拎去同人砌磋... 好似人哋曾經有好多人教砌嘢

有一位老前輩同我講, 砌機和做其他嘢一樣:

多聽 (聽有識之士講) 多睇 (睇書)  多問 (請教人)  多實踐
samuelsum 發表於 2010-10-8 22:34:35 | 顯示全部樓層
modi sir
靚料唔止係JENSEN、Tango、BG, 還有elna的制... 個兩隻小牛牛, 是什麼東東呀
好正... phono用以上零件, 聲音極可能有點貴氣... 有好味

kk sir,
各有各玩啫...講起失禮, 家中未曾擁有兩樣嘢 - 1. class-d機 (唔緊要, 我麻麻) 2. horn (聽完個friend對ev, 都流口水)
samuelsum 發表於 2010-10-12 13:32:40 | 顯示全部樓層
modi, 其實我想問mc牛是那個牌子的...
都係落fuse好d , 但我相信一定有落地 (水線)

因為modi次佈線, 都有好好舖排, 一條純銅...接上不同的點落地, 層次分明; (而安全地就分隔開) 給小弟有一定的指導作用

最近, 見過一些diy的朋友的機, 四條電線連一個"地", 燈線同個"地"上下叠埋一住, wu...wu,...聲 -> 得人驚
內裡又有jensen, rmg電阻, 還有一隻不差的港產牛...好像是天大的浪費