打印 上一主題 下一主題

試聽300B

alfcat 發表於 2011-12-23 11:03:12 | 顯示全部樓層
MODI 兄,落足本錢 。。。哈哈。

我都幫人砌緊部 “平民” 300B 。。。。
alfcat 發表於 2011-12-23 11:04:35 | 顯示全部樓層
BlackGate ... 一個只有得 ”懷念“ 的名字 。。。。
alfcat 發表於 2011-12-24 17:14:18 | 顯示全部樓層
[quote]回復  alfcat

客人要求,只要親耳聽過就會用以上材料!

這個是事實。聽過這個設計,都好難返得去低層次的用料 。。。
alfcat 發表於 2011-12-28 19:18:26 | 顯示全部樓層

我部 “平民” 版, 哈哈。因為資金有限 。。。
但 DALE D 腳好幼 。。。真係情願用 RMG。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
alfcat 發表於 2011-12-28 19:20:52 | 顯示全部樓層

下半部 。。。簡單的設計。

重未整好晒 D 線,試聲先。暫時都覺 OKAY,因沒有 AB 比較 。。。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
alfcat 發表於 2011-12-28 20:31:34 | 顯示全部樓層
哈哈, MODI 兄,已經 “超支” 了 。。。。我重要同物主解釋 。。。好彩佢都知我唔會搵笨 。。。
alfcat 發表於 2011-12-29 08:03:56 | 顯示全部樓層
哈哈,兩位師傅不用爭論了。我都有幸砌過用 RMG 同用金屬膜的 300B。兩位所講的各有各的道理。

正如我的一個舊生笑我道 “亞 SIR,你是聽開跟你一齊長大的音樂,那個年代音響技術同現在差好遠。你覺得好聽是因為那種聲音比較相熟,所以你會鍾意。。。”

世上無天下無敵的機 。。。所以最好乜機都有,一時聽吓 A,一時聽吓 B 。。。哈哈
alfcat 發表於 2011-12-30 18:32:01 | 顯示全部樓層
[quote]Cat, 你說各有各的道理

可否說明一下兩種電阻你認為邊種靚聲

貓是什麼新鮮蘿白皮 。。。。學砌機得個幾年貨仔,出來講電阻邊種靚聲,講出來我自已都唔信有說服力啦 。。。。

聽機似乎都是即是 A / B 比較先至聰得出徵細分別 。。。
alfcat 發表於 2011-12-31 07:43:35 | 顯示全部樓層
貓生,話是話你會吾入戲院睇史力加果隻貓果套電影
kk_ho 發表於 2011-12-30 18:37

等到頸都長埋,原來排期在農曆新年 。。。。

其他地方 11月就有得睇啦 。。。真無癮