打印 上一主題 下一主題

DAC 班 (10味)

kk_ho 發表於 2011-12-27 22:25:22 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

2012年, 為大家預備了DAC 班, CAS 入門必備

日期約在4月上旬

共六款, $2880起

1. WM8740 雙並聯, 有USB $2,880.   LINN 最喜歡用此解碼IC
2. TDA1541 $2,880.        PIONEER PD-T07 用此IC
3. TDA1547 $3,280.         Philip SA-1 用此IC
4. PCM63P $3,280.           Krell, Sonic Frontier, Wadia 用此IC
5. PCM1704 四枚使用 $3,680.     DENON 旗艦CD機用此IC
6. CS4398 雙並聯, 有USB $3,680.   Marantz NA7004 用此IC
7. AD1955 MK1 雙並聯,有USB, APPLE AIRPLAY,升頻
8. AD1955 MK2 雙並聯
9. AD1862 20 bits DAC, $2880.  Denon Reference CD player 喜歡用此解碼IC
10. AD1955 MK1 雙並聯,有USB + CDPRO2 IIS Direct up-sampling, Black Gate, RMG x 3 seats available only

你問我1-9 點楝, 答你吾到, 全部我都砌過, 一定要楝, 砌哂佢, 加埋都係$19,680. 有排你玩,地球上有名的DAC在你手

包R-Core 變壓器, 鋁機箱
兩堂玩完, 學費$450

升級零件祇有Opamp(民用)及 Holco 電阻.

BLACKGATE 同 RMG 焊吾入, 吾好搞
 樓主| kk_ho 發表於 2011-12-30 18:19:44 | 顯示全部樓層
記住,如果你速度快,同一時間做二款或以上DAC, 學費也是收一次的。當然要兩堂完成兩個DAC是無難度的

每堂8 小時,一定夠

我一日8小時估計可砌五台呱,砌野最叻係ManLam, 跟住便是CKeung
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-21 10:51:03 | 顯示全部樓層
1,6 也可以

一定會開班,放心

買台Pioneer N-50 再摩也不錯
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-22 00:43:04 | 顯示全部樓層
我初一中午後會閉關四小時做一個USB to S/PDIF converter, 裡面既chipset 未試過有人咁用
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-22 17:23:20 | 顯示全部樓層
Ayuen,

If you still not fix the issue, please let me know. Most people have problem in Digital input for MK2 issue.
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-22 19:42:11 | 顯示全部樓層
老實講,DIR9001穩定好多,雖則衹食96KHz.
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-23 20:58:25 | 顯示全部樓層

我做緊,等一下

Hififever 上面還有一部full modify AD1955 DAC, 你可聽下同你部分別,當然你要抬上來試
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-30 08:30:06 | 顯示全部樓層
如果入得哂32bits data 入去才有意思。
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-31 08:50:52 | 顯示全部樓層
標準Coaxial Digital output 出CD/SACD stream 係設定係44.1KHz/16bits.

想要出RAW, 你衹可以用HDMI.

仲有,此機Audio Performance 衹係好,並非發燒級,鋪頭同雜誌用普通機同佢PK梗係咩啦

以上純粹個人觀點。以防有契弟又成個畫面capture跟住攞來做新聞
 樓主| kk_ho 發表於 2012-2-1 12:01:18 | 顯示全部樓層
MK2 份電源真係好default
 樓主| kk_ho 發表於 2012-2-1 22:44:54 | 顯示全部樓層
OK. DAC 班 (7味)
 樓主| kk_ho 發表於 2012-2-13 09:16:28 | 顯示全部樓層
這班是砌機班,不是摩機班
 樓主| kk_ho 發表於 2012-2-16 11:44:22 | 顯示全部樓層
Bigboy,

上載相片來看看,睇下有無得幫你
我係咁態度架拿
 樓主| kk_ho 發表於 2012-2-19 01:24:03 | 顯示全部樓層
等Modi Sir 完左前級先, 頂鬼住
 樓主| kk_ho 發表於 2012-7-13 07:48:13 | 顯示全部樓層
http://www.hififever.com/discuz/ ... &extra=page%3D1

現在USB是用TE7702 的,比PCM2706好