返回列表 發新帖
樓主: i886
打印 上一主題 下一主題

M10屠城

ayuen 發表於 2012-6-6 16:13:50 | 顯示全部樓層
啲料靚左啦,都未出動水泥電阻。

- 發送自我的 iPod touch
mcw 發表於 2012-6-6 10:53

理論實踐並重,唔會未試過就判斷好定唔好,音響好多時講配搭校聲,會叫高大威試下!水泥電阻配M10好聽我地多得佢唔少。
現在部無BG板高中低定位瓣瓣有,繼續下去是校音色,每個人喜好也不同,留待各師兄聽後發表意見吧。
ayuen 發表於 2012-6-6 18:28:10 | 顯示全部樓層
唔怪得黑柴廠一早就執粒,有先見之明 ! 揸着 BG 者快止痛離場!
ckeung 發表於 2012-6-6 16:58

黑柴有自己味力,但如果無左佢就一定唔靚聲,佢停產咪全世界音響制造廠都唔掂!無奶油嘅!大家繼續努力,集思廣益,搞部無BG靚聲嘢出來。
ayuen 發表於 2012-6-6 22:59:04 | 顯示全部樓層
開始設計機殼,會幫其他師兄做埋。構思係100%香港製造,但一個人力量有限,要借外援。
1)兩個芬蘭樺木機箱,跟高大威部一樣,找楊師父代工,要鋪其他木皮裝飾也可以
2)紅銅頂底板,自己鑽窿,用沙紙機打磨拉絲,最後噴入口力架保護
3)可後加炭纖面板,出模自己做。成本價幾佰元兩塊,手工免費,但要有時間至幫D師兄弟做

塊面板大概咁樣

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
ayuen 發表於 2012-6-7 21:25:53 | 顯示全部樓層
金工方面有師兄出手相助,在此特別謝過!
ayuen 發表於 2012-6-8 03:25:03 | 顯示全部樓層
佢驚部M10唔預佢先出手咋
tmmi 發表於 2012-6-7 23:34

原來係咁!咁一定要預埋佢嗰份,三個臭皮匠(何況我地唔係),勝過朱葛亮,大家都出一分力。

高大威今晚過左來我屋企發燒,夜晚晚,整D恐怖嘢過佢聽下。放一隻RCA現塲靚錄音CD聽下歌,聽聽下,喺右喇叭再右兩三呎,離自己五六呎有把女聲嗚嗚咁叫,啋,唔通午夜撞鬼!當然唔係啦,係mono block M10前,mono block AN300B後加對高效率大喇叭嘅音場除左向內,呢類明玩嘢嘅現塲錄音仲出到埋向外!唔係嘛,reverse再來,女鬼...妹和音再現!過癮呢!再放另一張現場錄音,套鼓錄音時擺喺右邊,縫縫縫喺右邊至中間幾呎打來打去,好過癮呢!再放用十七世紀紅寶石小提琴演奏嘅梁祝協奏曲,更過癮呢!

兩條友燒左一晚,去埋跑馬地宵夜至盡興而回,我瞓醒打波實腳軟!
ayuen 發表於 2012-6-8 14:15:03 | 顯示全部樓層
聽講尋晚Ayeun兄又有新玩具玩喎,高大威好似謝晒咁

- 發送自我的 iPod touch  ...
mcw 發表於 2012-6-8 13:11

係呀,地下黑媽媽嗰四舊。套811 mono block跟RCA膽聽完即是扣押兼比錢,對horn玩下聽下先算。

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-6-8 17:30:14 | 顯示全部樓層
唔介意做咕哩高大威大把嘢比你試,係就係試啱至買,不過通常都衰硬。
ayuen 發表於 2012-6-9 10:24:34 | 顯示全部樓層
你比佣佢佢賣seafood都可能得
係楊師父到運緊烏托幫音箱返屋企
ayuen 發表於 2012-6-15 13:17:48 | 顯示全部樓層
Thomas兄部機聲音生硬,完全無動態,開大volume吵耳,全blackgate版用埋樹琴仲差過之前聽猛男兄那部半blackgate版好多!
Thomas兄話一個月之前開機太座從沙發看到部機閃光了一下,撿查後發現冬菇膽薰黑了,但部機運作正常所以沒理會。
打開底蓋發現左邊mains牛有像被高溫灼過現象,label紙都變了樣,Thomas兄拍照求助,儘快找出原因。
若然部機已有問題,昨晚試聽會結果不能作準!
ayuen 發表於 2012-6-15 13:44:06 | 顯示全部樓層
Thomas 退出,由後備 猛男補上。
ckeung 發表於 2012-6-15 13:38

好主意,佢嗰部都補到七彩
ayuen 發表於 2012-6-16 03:39:44 | 顯示全部樓層
猛男都話部前級改完啲聲差好多,modi sir 麻煩幫手解決
tmmi 發表於 2012-6-15 14:15

翻查AN M7有兩個版本,一個用6072,另一個用5687,都是雙三極管。Thomas兄同猛男兄兩部前級是用五極管WE717A,除非M7曾經出了一個五極管板本,否則你倆的前級應叫'重量級前級'、'雙單聲道前級'或'西電膽超級前級'等等,並非M7線路,與M7無關。
ayuen 發表於 2012-6-16 20:01:59 | 顯示全部樓層
回復  ayuen
這部機才是AN-M7,用的是5687膽。
modi 發表於 2012-6-16 19:38

明白了,謝謝modi sir。
ayuen 發表於 2012-6-17 00:44:51 | 顯示全部樓層
試過M10第一級6072換其他雙三極膽都有聲,但衰聲到不可接受,如果說這就是M10之聲實在過意不去。所以如果AN JAPAN或UK廠方都未出過5687/6SN7轉座版M7,這玩意只是坊間大熱,有幾衰聲也不應入M7數,亦不應以M7稱之。
查實fever一直也沒有說這高級前級制作班造的是M7,改分體電源亦是以重量級前級及代工摩改牛前級稱之,modi sir在樓上亦澄清M7另有其機,個人覺得沒有任何搵笨,誤導或失實存在。一塲誤會而已。
這塲試聽會是重量級西電五極管牛輸出前級跟AN M10 Japan version之比較。我也是白馬黑,未聽過五極管+牛輸出前級,以thomas兄部機在高大威私竇配845膽後級推ALTEC horn,聲音完全被壓縮,好唔掂!
ayuen 發表於 2012-6-17 01:26:16 | 顯示全部樓層
今天去比modi sir 睇,modi sir 話部機聲底係咁無問題,如果唔鐘意這個聲底可以用返啲零件砌過第二 ...
tmmi 發表於 2012-6-17 01:10

咁靚料出咁嘅聲底真係拆零件砌過另外線路好過!你唔介意再抬部機上高大威度,我想用佢來配其他後級及喇叭再試聽。
ayuen 發表於 2012-6-17 01:50:29 | 顯示全部樓層
WE717A前級,不過無用輸出牛。
http://www.wretch.cc/blog/jore0902/13262622

我砌M10嘅經驗係牛嘅匹配好好好重要,我試左多隻,高大威度身自造,一唔夾感到D聲好死。
ayuen 發表於 2012-6-17 21:57:58 | 顯示全部樓層
好!待你部前級康復後再來一次試聽會吧。
ayuen 發表於 2012-6-18 07:40:27 | 顯示全部樓層
佛頭鬆,等埋你至開show!
ayuen 發表於 2012-6-18 09:49:27 | 顯示全部樓層
今日什麼風,袁師兄咁早起身 早晨
tmmi 發表於 2012-6-18 07:46

早晨啊thomas兄~
尋日父親節,阿仔要我休息,波都無打,聽左成日歌兼早抖,懶洋洋的一天!
返到公司兼食埋早餐Lu。食完午餐返屋企油喇叭,跟住游水,健康的一天!
ayuen 發表於 2012-6-18 15:48:01 | 顯示全部樓層
噢、而家來啦!今晚至上第二層底油!
ayuen 發表於 2012-6-18 19:39:22 | 顯示全部樓層
哈哈, 我醒得早為摩機, 真係玩物喪志咯~
今早搭多組(其實分開水塘為两組, 中間串只电阻) 玩CRC, 全部  ...
i886 發表於 2012-6-18 13:22

今日兩隻魔鬼喺度搞機,搞到慶急call我過去聽佢D機聲,打亂晒我的計劃,好在無令我失望。
睇來今晚要開夜車上喇叭第二層底油,明天又要恢復中午十二點前咪call我及三點不露!
ayuen 發表於 2012-6-18 22:26:00 | 顯示全部樓層
明天,後天好好休息呀,星期四又要晨咁早北上
tmmi 發表於 2012-6-18 21:08

啱喏sand完2對大喇叭,用清水抹完身,開行冷氣抽乾,一陣一路聽歌一路上油。高大威一陣唔知會唔會搵到對altec22A horn咀抬過來,又試鍾,星期四未北上都腳仔軟!
ayuen 發表於 2012-6-18 22:37:54 | 顯示全部樓層
Yuen兄,
硬要等埋 . ..  睇下你地嘅窮鬼M10點搞到滿城風雨至得嘅~
窮鬼M10咁勁, 吾知 cheap 精 Boza ...
i886 發表於 2012-6-18 20:54

有乜玩乜,cheap都要求高...今日玩到喺窮人版M10雞旦裡挑骨頭。係要搞到部嘢高頻有咁靚得咁靚,少D空氣感都唔收貨!
ayuen 發表於 2012-6-18 22:54:40 | 顯示全部樓層
上次你讓賽,今次來過公平決戰!難得佛頭兄殺出部補版bozak,約定MK之巔,戰個痛快!
ayuen 發表於 2012-6-19 03:32:14 | 顯示全部樓層
小喇叭,零晨三點幾高大威真係送左對大喇叭過來!ALTEC 22a horn咀,約28吋闊,配先前嗰對Gauss4000HF 中音driver.

高音(JBL2405),中音,低音(15吋 JBL LE-15B)都有齊,拿拿淋搵楊師父造對芬蘭樺木夾板backload horn低音箱,呢鑊真係大喇叭囉!

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-6-19 03:41:36 | 顯示全部樓層
JBL 2405 斧頭 tweeter

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-6-19 11:13:48 | 顯示全部樓層
謂老友,果對唔係Altec Horn咀,而係西電22A咀黎喎,乜咁識玩呀。有地方玩咁配搭正啦
- 發送自我的 iPo ...
mcw 發表於 2012-6-19 10:49

死囉,口講西電,手寫altec,我係咪開始dementia?定腦口手唔協調症呀?謝謝mcw兄提醒,唔係繼續altec落去就屎火囉!
ayuen 發表於 2012-6-19 11:19:25 | 顯示全部樓層
袁兄我真係好想知高大威點樣揸架林保運2個horn嘴去你樹 ,下次影張相嚟睇睇 ...
tmmi 發表於 2012-6-19 11:00

佢琴日同joe哥轉行做物流,夜晚晚揸部七人車送過來,三點幾揸部大林保來嘈喧巴閉我老婆唔再比我玩hifi都似!
ayuen 發表於 2012-6-19 11:24:07 | 顯示全部樓層
一個儍;一個痴。
ckeung 發表於 2012-6-19 10:51

加多一個癲,一個喪,夠開枱打番四圈Lu~
ayuen 發表於 2012-6-19 11:41:42 | 顯示全部樓層
嘩!佢係咪傻咗呀
tmmi 發表於 2012-6-19 10:45

我買錯左甩毛嘅油掃,一路油喇叭一路甩,搞到成兩點都未油好兩對喇叭,咪等埋佢來囉,一個傻,一個痴,Joe哥喪,有位呀,等埋你!
ayuen 發表於 2012-6-19 12:09:52 | 顯示全部樓層
嘩, Yuen兄,
呢對仲係WE horn, 玩到咁大, 邊够你玩啊 . . . ., 臨死嘟玩大佢~  ...
i886 發表於 2012-6-19 11:50

佛頭兄,真係好夠大,搵到對21~24吋超底配佢就正囉
ayuen 發表於 2012-6-19 12:23:03 | 顯示全部樓層
有你地班玩家,楊師父都有排唔得閒
tmmi 發表於 2012-6-19 12:11

佢咁忙,我地成10套M10木機殼都仲排緊隊!我最後可能要自己造 ,對底音箱四四方方,我掂啩?!
ayuen 發表於 2012-6-27 22:31:54 | 顯示全部樓層
高大威正,今日整部811毒我,300B欠嘅低頻佢有、300B有嘅幼細佢又有,重係好平,攪到我今晚唔 ...
tmmi 發表於 2012-6-27 21:19

相比845,211用成過千volt, 811SET用400幾volt就到出18瓦,底頻雖然無845穿塲嘅震撼力,但唔係低音狂的話811其實好夠聽。力水好,聽起來比300B全面。高大威係咪用M10配?係就連高中音都有得同300B揮囉!我諗佢會用返賣比我嘅價賣比你,Mono Block跟RCA膽,自己買料砌都唔得。
ayuen 發表於 2012-6-27 22:54:21 | 顯示全部樓層
嘩, Yuen兄,
呢對仲係WE horn, 玩到咁大, 邊够你玩啊 . . . ., 臨死嘟玩大佢~  ...
i886 發表於 2012-6-19 11:50

前日飲茶最遲來嗰個彪哥(睇來叫佢喪彪當之無愧)都話幾大都玩大佢,可惜佢用緊鈷磁18吋底音嗰間廠無做24吋,唔係將對WE22A降到5~600Hz交比JBL鈷磁15吋做中底,24吋做超底,相信用811推24吋嗰陣底音將會好過癮!
ayuen 發表於 2012-6-27 23:10:07 | 顯示全部樓層
回復 358# i886
I'll buy a pair if I can find alnico 24 inches