打印 上一主題 下一主題

M10屠城

mcw 發表於 2012-5-26 23:41:39 | 顯示全部樓層

M10屠城

嘩~~~部野開左聲啦?啲聲得唔得呀? 今劑好玩囉^_^

- 發送自我的 iPod touch 大板凳應用
mcw 發表於 2012-5-26 23:46:28 | 顯示全部樓層

M10屠城

我估唔駛黑柴,高大威一樣有計搞得掂

mcw 發表於 2012-5-27 00:28:34 | 顯示全部樓層

M10屠城

我諗富貴M7會輸到我都唔知點講好,至於BG未必會贏窮版M10,因為我知道高大威一成功力都未出,佢變態嘅一面我N年前已領教過,遲下你地就知

mcw 發表於 2012-5-27 00:32:37 | 顯示全部樓層

M10屠城

用十幾蚊一粒nippon電容貴左啦,佢夠膽死連水泥電阻都攞黎用,又搞到好聲吹咩

mcw 發表於 2012-5-27 00:46:51 | 顯示全部樓層

M10屠城

學世伯(高大威先父)生前成日講嘅金句'玩音響要玩得除苯有精才是至高境界',所以咪搞到高大威對啲大倉啲名器性冷感,好多野都唔係佢杯茶。咪自己日度夜度,終於咪搞到自己變左態。

mcw 發表於 2012-5-27 00:57:35 | 顯示全部樓層

M10屠城

唔係下下用黑柴呀,J柴呀,RM豬呀就靚聲,咁搞法同某某零件檔啲聲有咩分別,我都識砌啦。得閒去惡補線路知識,聽多啲其他機打個底,對造機功力有正面提升。

mcw 發表於 2012-5-27 01:14:31 | 顯示全部樓層

M10屠城

不過點都好,最緊要玩得開心。問一下,高大威今次呢部機開聲前,係咪信心爆棚呢?

mcw 發表於 2012-5-28 20:07:52 | 顯示全部樓層

M10屠城

有無咁誇呀?用左銀牛?

mcw 發表於 2012-5-29 20:39:40 | 顯示全部樓層

M10屠城

高大威頭先打俾我,話銀牛版今早裝左上機開緊聲,今日有無人上去聽過呀?聽講普通版已經好正咁喎。

mcw 發表於 2012-5-29 23:48:52 | 顯示全部樓層

M10屠城

講到咁爽,我都整返部。查實大約五六年前我同高大威早就研究呢個線路,只是無去造出黎姐,眼見識嘅好多高手十個十個失敗收場,全部衰無低音,搞到大把牛牛通通攞去填海,估唔到高大威搞得掂(^.^)(^.^)

mcw 發表於 2012-5-30 00:30:14 | 顯示全部樓層

M10屠城

似乎呢個只係開始...

Ayuen兄,請恕小弟不才,唔係好明?

mcw 發表於 2012-5-30 01:18:28 | 顯示全部樓層

M10屠城

我依家去左高大威度^_^

mcw 發表於 2012-5-30 01:56:42 | 顯示全部樓層

M10屠城

回復 221# mcw

真定假呀 ? 你講笑咋下哇 !

我啱啱先收工,住又住響旺角附近,而夾到時間咪上去囉。

嘩啦啦,部野真係好得喎,中高音又靚又肯上,低音一浸浸掃埋黎,好玩囉,呵呵呵我又無心睡眠,呵呵呵,陳潔麗把嬌能到呢(^.^)(^.^)^_^

mcw 發表於 2012-5-30 22:20:29 | 顯示全部樓層

M10屠城

乜今晚咁靜局?

mcw 發表於 2012-5-30 22:53:23 | 顯示全部樓層

M10屠城

係今早先至啱,納左對JBL076,原本想納2405,死人高大威有兩對都唔肯讓一對俾我,果兩對超新淨仲要順number, 出面賣緊過皮

mcw 發表於 2012-5-31 10:49:04 | 顯示全部樓層

M10屠城

佢對Altec horn前日求其接上去,等佢搞好個分音應該仲正

mcw 發表於 2012-5-31 11:00:20 | 顯示全部樓層

M10屠城

Sorry sorry,有一對2405留左比我配同係alnico鈷磁嘅375中音and LE15B底音。佢果然有義氣及商業道德!

Ayuen兄,玩375倒不如玩gauss HF-4000如有的話. 兩者同規格但班數勁好多,375比較蒙聲

mcw 發表於 2012-5-31 11:18:00 | 顯示全部樓層

M10屠城

mcw兄,想一套JBL開聲,唔係對喇叭玩我多過我玩佢。昨日高大威換左alter horn聲音好明顯差左,又要搞一輪,我都建議佢不如直上全套A7。

Gauss跟本就係JBL直接升級版,連分音都唔駛搞,好多師兄最終都係咁玩,問題係搵對靚仔hf4000仲難過375
mcw 發表於 2012-5-31 11:34:06 | 顯示全部樓層

M10屠城

高大威有gauss,After market嘢我無興趣,你可以找佢傾傾。

我唔駛揾佢,都唔知佢有無,我早玩緊HF4000+JBL大牛柏葉,嘻嘻

mcw 發表於 2012-5-31 12:02:27 | 顯示全部樓層

M10屠城

我唔駛揾佢,都唔知佢有無,我早玩緊HF4000+JBL大牛柏葉,嘻嘻

有機會揾日上黎我屋企燒下,事先講明我屋企啲野唔賣架,呵呵 ^_^

mcw 發表於 2012-6-6 10:49:57 | 顯示全部樓層

M10屠城

之前炒黑柴班有錢佬, 會否奶野?

我淨係知呢到有位所謂高手奶晒野,仲有排搞,係邊個自己估,估中無獎㗎,每次諗起心都涼晒

mcw 發表於 2012-6-6 10:53:57 | 顯示全部樓層

M10屠城

你話係咪吹漲,一粒補品都唔落都出到咁靚聲

啲料靚左啦,都未出動水泥電阻。

mcw 發表於 2012-6-8 13:11:24 | 顯示全部樓層

M10屠城

原來係咁!咁一定要預埋佢嗰份,三個臭皮匠(何況我地唔係),勝過朱葛亮,大家都出一分力。

高大威今晚過左來我屋企發燒,夜晚晚,整D恐怖嘢過佢聽下。放一隻RCA現塲靚錄音CD聽下歌,聽聽下,喺右喇叭再右兩三呎,離自己五六呎有把女聲嗚嗚咁叫,啋,唔通午夜撞鬼!當然唔係啦,係mono block M10前,mono block AN300B後加對高效率大喇叭嘅音場除左向內,呢類明玩嘢嘅現塲錄音仲出到埋向外!唔係嘛,reverse再來,女鬼...妹和音再現!過癮呢!再放另一張現場錄音,套鼓錄音時擺喺右邊,縫縫縫喺右邊至中間幾呎打來打去,好過癮呢!再放用十七世紀紅寶石小提琴演奏嘅梁祝協奏曲,更過癮呢!

兩條友燒左一晚,去埋跑馬地宵夜至盡興而回,我瞓醒打波實腳軟!

聽講尋晚Ayeun兄又有新玩具玩喎,高大威好似謝晒咁

mcw 發表於 2012-6-15 02:28:09 | 顯示全部樓層

M10屠城

聽講頭先有人玩預Pk戰,結果係....

mcw 發表於 2012-6-16 19:15:04 | 顯示全部樓層

M10屠城

翻查AN M7有兩個版本,一個用6072,另一個用5687,都是雙三極管。Thomas兄同猛男兄兩部前級是用五極管WE717A,除非M7曾經出了一個五極管板本,否則你倆的前級應叫'重量級前級'、'雙單聲道前級'或'西電膽超級前級'等等,並非M7線路,與M7無關。

咁即係揾笨,總之果晚我都上黎聽聽,睇下有幾衰聲啦

mcw 發表於 2012-6-17 04:12:13 | 顯示全部樓層

M10屠城

今天去比modi sir 睇,modi sir 話部機聲底係咁無問題,如果唔鐘意這個聲底可以用返啲零件砌過第二部

嘩,成五餅幾野搞出咁嘅聲出黎都話係咁無問題,佢究竟識唔識架???
仲話如果唔鐘意這個聲底可以用返啲零件砌過第二部,噢噢又有機會做白老鼠兼水魚lu,唔好話我玩踢爆呀。

凈係用支五極管以三極接法單級放大再以牛出,仲要係用NP126接10K入已好大問題,計下數啦。簡直係浪費左隻好牛。都係唔講咁多費事教精人

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
modi + 1

查看全部評分

mcw 發表於 2012-6-17 04:22:39 | 顯示全部樓層

M10屠城

Modi sir 當日我焊隻main 牛時是沒有灼過痕跡,不是你今天所講隻牛在我焊時已被高温燒焦.
而你摩改完後都是沒有灼過痕跡,所以事實是我拿回家約一個月不知原因有次閃光(電)令隻電源牛和隻冬菇膽燒傷.

常識題: 點解會發生以上情況? 好簡單炸,唔好話唔識答喎

mcw 發表於 2012-6-17 11:57:39 | 顯示全部樓層

M10屠城

高人, 佩服! 佩服~

i886兄,失敬! 失敬! 髙人邊論到我吖,交流下姐

mcw 發表於 2012-6-17 12:09:12 | 顯示全部樓層

M10屠城

各位 ching,小弟才疏;財不多,"用支五極管以三極接法單級放大再以牛出"好似無嘜問題喎,音色喜好各人不同。
我砌果部同一線路重無分体,我都好滿意,當然佢會輸比窮鬼M10。

唔係聲底音色問題,而係設計問題導致性能差,俾我就唔用牛而用電容直出嘞,原因亦好簡單

mcw 發表於 2012-6-17 14:26:41 | 顯示全部樓層

M10屠城

嘩,噉未平好多, d 牛牛好貴過喎!

睇下咩線路啦,M10除外

mcw 發表於 2012-6-19 10:49:36 | 顯示全部樓層

M10屠城

小喇叭,零晨三點幾高大威真係送左對大喇叭過來!ALTEC 22a horn咀,約28吋闊,配先前嗰對Gauss4000HF 中音driver.

高音(JBL2405),中音,低音(15吋 JBL LE-15B)都有齊,拿拿淋搵楊師父造對芬蘭樺木夾板backload horn低音箱,呢鑊真係大喇叭囉!

謂老友,果對唔係Altec Horn咀,而係西電22A咀黎喎,乜咁識玩呀。有地方玩咁配搭正啦