打印 上一主題 下一主題

2012夏季-入門級膽機搭棚+喇叭制作班

jas91 發表於 2012-7-1 01:28:03 | 顯示全部樓層

waaa, 效率咁高ge
一到已經比modi sir 部300b毒一毒 =v=
之後原來要抽喇叭箱, 幸運地(?)係雙單元箱
起初很茫然=v= 完全唔知要點開始
後尾焊線, 轉窿, 鋪棉
說不辛苦係呃人ge 淨係玻璃棉已經夠折磨...
但喇叭整好了真的很不可置信
超級鳴謝兩位大師教路!!Modi sir仲幫我埋尾 T^T 雙單元真係好多工夫要做
人地個個整完喇叭開始研究膽機我仲係轉窿阿, 鋪棉阿...
所以好似好簡短的流程...但用足我4個幾鐘...
不過聲音一流~~這個班真係物超所值
我會記住紮穩馬步
下堂目標係整好晒部膽機!!

PS. 不過...對喇叭堅重!!!重過dag米...T^T 搬到我想喊 =v=
jas91 發表於 2012-7-2 23:23:37 | 顯示全部樓層
其實這部膽機可以當後級用嗎=v=
jas91 發表於 2012-7-3 00:40:56 | 顯示全部樓層
咁推上次整好o個對喇叭係咪唔夠力?
jas91 發表於 2012-7-8 01:41:04 | 顯示全部樓層
前日無check post tim, kk sir今日無講到喇叭呢
組裝最重要係焊的次序無錯(因為覺得有時焊左先塞棉好難) , 條線唔好靠錫線渡電, 鋪棉我都係但求整整齊齊
唔好塞住個迷宮又要全部都有棉
今天簡直就是要跪拜modi sir, 要勁執我手尾
感受明天再打, 十級累
jas91 發表於 2012-7-8 13:25:40 | 顯示全部樓層
尋晚搞到九點半,返到去即刻駁嚟試
唔知係咪聽慣石機,覺得啲聲有啲lub
要再煲下先
整體嚟講就超值,同埋幾夾個喇叭仔
jas91 發表於 2012-9-30 23:45:41 | 顯示全部樓層
Modi sir, 其實d膽可以o係邊入貨?