查看: 16307|回復: 9

[課程/工作坊] 入門膽機制作班 (合併機或膽耳擴)

admin 發表於 2015-4-23 16:24:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
活動類型:
課程/工作坊
開始時間:
2015-5-29 19:30 至 2015-5-29 22:00 商定
活動地點:
HiFi Fever - 荃灣沙咀道29-35號科技中心9樓910室
每人花銷:
600 元
已報名人數:
剩餘名額:
0 人
報名截止:
入門膽機制作班

對於一個音響發燒友來說,能自己組裝一部膽機是多開心事情,但市面上教授制作的班一點也不多,需然市面上有很多膽機套件可以購買到,但對電子一點認識都沒有就更困難了,要從何入手呢?電烙鐵怎用呢?電子線路怎樣看呢?工具分別怎用呢?這些問題都會一一為你解釋!

入門班就是要令一些對自作派的人感興趣,增加自作信心,用簡單膽機每人一部學習自己動手去完成,為令大家有充足的時間,我們特意將制作班分為8堂,逢星期五晚,每星期一堂,每堂2.5小時,就算大家有事不能來一堂也影響不太大!

課程簡介:
1. 簡單介紹工具用法
2. 安全重點
3. 線路分釋
4. 膽機石機分別
5. 焊接技巧
6. 測試及改良方法

日期:  
2015年5月29日(星期五) 第1堂 (7:30pm - 10:00pm)
2015年6月5日(星期五) 第2堂 (7:30pm - 10:00pm)
2015年6月12日(星期五) 第3堂 (7:30pm - 10:00pm)
2015年6月19日(星期五) 第4堂 (7:30pm - 10:00pm)
2015年6月26日(星期五) 第5堂 (7:30pm - 10:00pm)
2015年7月3日(星期五) 第6堂 (7:30pm - 10:00pm)
2015年7月10日(星期五) 第7堂 (7:30pm - 10:00pm)
2015年7月17日(星期五) 第8堂 (7:30pm - 10:00pm)

超抵課程費用:  $600 8堂

另外可以學員價 $1380 至 $2580 購置膽合併機或膽耳擴套件 (套件連機箱,膽)

參加者可按上面的 "我要參加" 按鈕, 然後會收到我們的電郵/PM通知付款方法.

已付款:
herbie
vincentmau * 2
Tigerfoo
rocknex

先前砌機班同學們感受

Manlam168: modi sir, 我昨日搬了300B回家晚上開機,一開機兩分鐘, 然後問隻老虎,D聲得吾得,她說差不多, 之後過多十分鐘再問她,她說好過部240好多. 今日出現一D怪事,我隻老虎竟然同我講今日吾打麻雀, 食完中午飯回家聽歌,吾通部機真係禁好聲,竟然放棄打麻雀??????? 我套前後級終完成了,越聽D聲越正.

Alanfan: 多謝Modi Sir幫忙我才能完成這6sn7牛前級的心願!! 對我來說課程中學到最有用的其實是焊接技巧,以前一直自學,現在才知道用錯了方法!

ckeung: 今天終於準備好線材, 前級開聲, 開聲巳有改善, 越煲越靚,層次好了

hotc: 好開心, 完成了我的DEFAULT 300B,在煲中多謝Modi Sir 及所有師兄指導遲些再考慮整番部DAC

georgechg: 好開心,終於完成了分體前級。但好可惜,冇訂到超靚銅板;而家得個恨字 多謝Modi sir 教導。學咗好多野。煲咗一排,啲聲果然平衡啲,多謝Modi sir ;原來MCap要煲好耐嘅。樓上Tam同學講得無錯,原來跟機的12AY7啲聲好厚,厚到過肥。Modi sir多謝你教我換膽較聲。我覺得呢個課程,除咗部機價錢好抵,仲學咗好多野。

TAM: 我等一次diy膽機,多謝Modi Sir友善的教度, 學到很多知識。我highly recommend名位有興趣diy的朋友參加Hifi Fever 的課程

Bambipig007:  幣!老婆踢場諗住要熄機,點知大人佢坐咗我個位仲叫我開大聲D!佢話哩部機聽落舒服得多

已通過 (7 人)

留言 每人花銷 申請時間
TigerFoo 自付 2015-5-5 17:19
vincentmau 自付 2015-5-4 17:44
Zackcheng

按不到參加制...請回覆

自付 2015-5-3 10:52
edlam85 自付 2015-5-2 19:19
rocknex 自付 2015-5-2 19:10
herbie

想了解真空管!

600 元 2015-4-29 15:59
marskwan 自付 2015-4-24 01:43

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
rocknex 發表於 2015-4-27 09:55:14 | 顯示全部樓層
Hello, may I know which kind of tube amplifier?
Preamp, power amp or int amp? And which tube?
modi 發表於 2015-4-27 19:19:09 | 顯示全部樓層
rocknex 發表於 2015-4-27 09:55
Hello, may I know which kind of tube amplifier?
Preamp, power amp or int amp? And which tube?

初班是小型合拼膽機,不會分前後級的,膽要視乎用那個套件。
 樓主| admin 發表於 2015-5-2 20:35:15 | 顯示全部樓層
多謝下列會員參與! 仲有一個位!! 手快有手慢無架!

edlam85
rocknex
herbie       
marskwan
 樓主| admin 發表於 2015-5-3 14:45:49 | 顯示全部樓層
多謝 Zackcheng 參與

暫時已 Full, 但可留名後補
 樓主| admin 發表於 2015-5-28 20:10:00 | 顯示全部樓層
明天 7:30pm 第一堂,到時見!!!
 樓主| admin 發表於 2015-6-7 21:27:12 | 顯示全部樓層
第一,二堂實況

本帖子中包含更多資源

x
modi 發表於 2015-8-9 17:11:36 | 顯示全部樓層

轉眼間課程已完結了,需然不是每個人都能完成,只要出席堂數足夠也能完成九成!

本帖子中包含更多資源

x
modi 發表於 2015-8-9 18:59:11 | 顯示全部樓層

本帖子中包含更多資源

x
redevil7hk 發表於 2015-9-18 22:35:26 | 顯示全部樓層
下堂幾時開