查看: 14381|回復: 2

[課程/工作坊] Z1ES摩神 主理,摩改 TEAC UD-503 DAC

admin 發表於 2015-8-31 22:42:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
活動類型:
摩改
開始時間:
2015-9-5 22:22 至 2015-10-31 22:22 商定
活動地點:
HiFi Fever - 荃灣沙咀道29-35號科技中心9樓910室
每人花銷:
4280 元
已報名人數:

Z1ES摩神 主理,摩改 TEAC UD-503 DAC!

UD503 好聲大家都知,但經 Z1ES摩神 詳細研究和摩改後,簡正到了另一層次!

現由 Z1ES摩神 主理,幫大家摩改 TEAC UD-503 DAC

Z1ES摩神 會幫大家改所有電容,Clock, 用 Jensen output cap, 兩粒 5532 opamp 會轉socket.

連upgrade 7V (over drive) regulator for AK4490. 加強 S/N ratio

性能可以達到高檔機所用的AK4495同樣指標

1. Full DAC board upgrade 日本東信電容
2. Digital board upgrade OS-Con
3. upgrade TCXO
4. 輸出用Jensen 電容
5. AK4490 over drive 7V LDO regulator, 改善S/N 3dB
6. SMD NE5532A 轉為DIP-8, 俾你玩opamp

摩改價$4,280 (不連 TEAC UD-503)

今次惠顧客戶將來upgrade 穩壓板,可以有85折優惠 - 穩壓板將會是: +/-15V, 5V, R-Core x 2

有興趣請留名,我們會contact你們安排摩改日期時間

試過摩改版友 comment:

星期六 503 vs Linn, 我既評語係分庭抗禮 。 點解咁講呢 ﹖ 唔係話摩機係令503追貼Linn咩?最主要 503 今次表現 , 的確由脫韁野馬既感覺 , 變到有喲順服 。 呢次聽既歌曲有低沉男聲'甜美女聲,太鼓三昧線. 在聽人聲方面 , 仍然係 Linn 既天下 , 但 503 既聲底圓左唔少越黎越接近。但一到低頻王導既音樂 , 情況即時扭轉. 在播太鼓時 ' 鼓聲比 Linn 實在且震撼 ' 最重要既係低音唔係過多 ' 完全唔係細個時貨Van 佬炸 "No Limit" 果隻 , 應該係 Jensen 電容關係 。 同埋 , 503 始終係曰系 DAC , 較聲時必偪向 J-Market ,再一開玉置浩二 既 酒紅色的心 , Linn完全輸左 ' 更證朋呢個偏向最後都試到七七八八 , 都覺得冇乜理由人聲仲係咁硬 , 立即拎出 Muses Opamp打前排 ' 再聽多次人聲 ' 今次xx了 ' 變左小小姑娘 ' 乖巧到不得了 , 同 Linn 距離收窄到幾個身位﹍ 不過咁 ' 始終 Linn 同 503 打個位置唔同 ' 唔可以下下都相提并論 , 今次雖然只係聽左 5033/4片反本已經咁'證明如果部機個設定本身係好,副"計"靚,摩機係大有可為﹗期待完全體!

絕對同意503追貼不少另外 ' 我覺得同op amp配搭都佔一定溉主觀因素 。 開頭大部份時問比試 ' 小品 ' 人聲 ' 樂器件頭真係Linn好D Linn係令你聽果時唔會特登去諗有乜嗎缺點溉機但有趣唧係 ' 當聽ˍD曰本混音 , 錄音唧碟 ' 503似乎又有著數 。 所以好懷疑係teac tune 聲音唧取向同Linn 係唔同另外 ' 當換左 Muse 8920聲又吸引左好多

圖片只供參考:

已通過 (2 人)

留言 每人花銷 申請時間
gunnnn 自付 2015-10-20 09:27
andy050579

師兄你好,我有興趣改機啊!

自付 2015-9-2 20:06

暫未通過 (10 人)

留言 每人花銷 申請時間
jbpj7493 自付 2018-5-16 15:23
duam0494 自付 2017-8-4 10:12
pyaq7248 自付 2016-8-30 17:23
llmm6354 自付 2016-8-24 13:30
rcpg2298 自付 2016-5-9 02:50
umiv3570 自付 2016-4-23 17:42
vdto8092 自付 2016-4-6 14:40
udns7959 自付 2016-3-26 00:21

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
hotc 發表於 2015-9-9 14:55:35 | 顯示全部樓層
亞sir, 我有興趣改機啊!(我未買機)
jovisin 發表於 2017-4-26 17:13:46 | 顯示全部樓層
請問現在還改機嗎?