JBL or infinity

ah-b 發表於 2005-11-26 23:19:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
想買對新中置,其中睇中包括infinity Beta C250/JBL EC25,EC35,請問有否網友認識此兩兄弟Brand(同係Harman Group)在音色/特性方面有何差別?那個較好?
我淨係知道香港很少人用infinity喇叭,但我上美國一些購物網站(eg:Amazon)睇過,infinity Beta C250 售價仲貴過JBL EC25,EC35,但C250在香港售價同EC25一樣,真係吾明,是否infinity在香港較冷門關係?
請各高手指教!
zzzzzz 發表於 2005-11-27 01:31:54 | 顯示全部樓層
Ah-b 師兄,Inf. 在本地市場的確較冷門,而且少款,相反 JBL 則非常 hard sale,在電影表現上 JBL 可說是完全比 Inf. 優勝,反應敏捷,功率承受強大,較易推動,而 Inf. 則在線性平衡上占優,音樂感較強。(以價論貨可算是底玩〕

好與不好就要睇你自己喜好而定了。 :wink:
 樓主| ah-b 發表於 2005-11-27 21:51:27 | 顯示全部樓層
狗記大爺,我只係一名窮鬼AVcheap友(我對前置AR Hi-Res & 後置Bose蕉仔161都係趁代理清貨大減價至上去買架渣),點受得起你呢類高手叫聲"師兄"!
不過我仲想請教多狗記大爺一個問題,就係關於Speaker既Frequency Response方面,我見到通常都有數似(±3dB)(–6dB)呢D數字,其實點解?係米指Amp既Volume?請指教!(請勿怪我見識小)
Thank You!
ewcl 發表於 2005-11-29 11:26:04 | 顯示全部樓層

infinity vs jbl

當年兩大熱門首選.......但現在infinity 唔知去左邊樹..
zzzzzz 發表於 2005-11-30 02:42:25 | 顯示全部樓層
Ah-B 師兄,請勿客氣,只係學無前後,達者為師,而「師兄」只係有同窗共學之意思,阿狗都正在從交流中學習呢!

師兄,喇叭上所標記的,是在「墨克風測試法」中選用的電平音壓輸出之單位讀數。

Ewcl 師兄,Infinity 早年出現高層變動,加上廠房不斷搬遷,致難於投產,現今設廠墨西哥,而今只推出了 Beta 一款,正是有待回氣再發展! :-k
ewcl 發表於 2005-11-30 09:43:22 | 顯示全部樓層
[quote:66a0b91800="狗記@AV攻略"]Ah-B 師兄,請勿客氣,只係學無前後,達者為師,而「師兄」只係有同窗共學之意思,阿狗都正在從交流中學習呢!

師兄,喇叭上所標記的,是在「墨克風測試法」中選用的電平音壓輸出之單位讀數。

Ewcl 師兄,Infinity 早年出現高層變動,加上廠房不斷搬遷,致難於投產,現今設廠墨西哥,而今只推出了 Beta 一款,正是有待回氣再發展! :-k[/quote]

ahdog hing:

有無最新的infinity喇叭資料可提供. :