打印 上一主題 下一主題

請問有冇師兄用過大陸牌子既CD機呢?

tennishk 發表於 2008-5-29 21:47:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
請問有冇師兄用過大陸牌子既CD機呢?
本來想買部CAMBRIDGE 640C同合拼機640A,
但試過好似同我屋企用AV AMP 同DVD聽歌分別唔太大!
之前有用家話大陸機$3千幾蚊質數拍得住成萬蚊既歐洲機?
想聽下有冇師兄用過,同埋大陸機會否好易壞呢?
請指教。
alfcat 發表於 2008-5-29 22:17:37 | 只看該作者
卑貓  以前有一部 MHZS CD 33, 在改了n 次之後死了 (一年多). 部機唔改, 只換胆也可以聽得吓 ... 唔可以要求太高 ... 話晒千多元而已.

但換了電容, 將 LITE DAC-AH 整理落去之後, 進步可真大 .... 絕對可以好過 HK$ 6K 的歐洲機 (個人領受). 那時改機整數約 HK$ 3 - 4K.

現在我用的是 Cayin CDT-17A. HK$ 6.x K (買了數月). Cayin 沒有改 .. 因為無錢之過 ... 只是用了 Siemens 的 ECC88 CCA. 比原來的 EH 真是天淵之別.

大陸的胆 CD 機是有一種吸引, 鍾意與否要自己聽一吓. 我較為多聽女人歌, 認為一部 $ 6K 的國內 CD 表現不俗. 上唔上到萬元歐洲機級數 .... 自覺誇張了少少 .... 但如喜歡 DIY, 換吓 Parts 可以有不少收穫 ....

正如現在有很多國內出的 CD, 錄音質數可比香港造的好 .... 有自己玩開樂器或聽開現場的人, 不難聽出分別.

CAT
accphoto 發表於 2008-5-30 00:13:53 | 只看該作者

Re: 請問有冇師兄用過大陸牌子既CD機呢?

[quote:de60c1a0d5="tennishk"]請問有冇師兄用過大陸牌子既CD機呢?
本來想買部CAMBRIDGE 640C同合拼機640A,
但試過好似同我屋企用AV AMP 同DVD聽歌分別唔太大!
之前有用家話大陸機$3千幾蚊質數拍得住成萬蚊既歐洲機?
想聽下有冇師兄用過,同埋大陸機會否好易壞呢?
請指教。[/quote]

呢個 Level 的所謂歐洲機,又唔係 made in China, 再加上廠家利潤,的料真係一千元都有多。大陸機就可能比多的料,又膽,又 balance out 等等。看個人的 budget 或升級的路途等,如果你己經有 DVD機,你可考慮買 Lite DAC-60 解碼,換兩支膽和兩個電容,萬多元的CD 機絕對不是對手。勁改後,有人和 DCS 二十萬的解碼 PK, 平分春色,我部改了後,十分 happy, 全新的解碼才 2千多,抵到難!

如果想買 CD, 可考慮二手 Sony 舊的CD 或 SACD, 當然是貴價的,一定會俾低價歐洲機好。
tommy2047 發表於 2008-5-30 11:03:07 | 只看該作者
Dear accphoto

does lite dac 60 match cdm9? thank.
accphoto 發表於 2008-5-30 11:09:43 | 只看該作者
My CDM9 is still construction in progress..... will let you know.
SSWONG 發表於 2008-5-30 14:44:38 | 只看該作者
agree with accphoto! just buy a DAC with tube buffer and run with DAC. Later make a tube pre amp for upgrade.