用Bewitch No.34合并机推ProAc SC1 行嗎?

yingkit 發表於 2009-1-4 08:48:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我是新手, 想各大大指教一下小弟.
想買Bewitch No.34合并机 (20W X 2). 請問有什麼建議?
http://www.tjbog.com/tjbog/bog.asp

用Bewitch No.34合并机來推ProAc SC1 (Clone). 會否太弱,很難推?
有什麼初階的speaker cable 介紹?
謝謝

SSWONG 發表於 2009-1-7 12:37:50 | 顯示全部樓層
quite difficult, unless you just 12 listen to vocal and HF...

a push pull tube amp ~30w-50w will be better! if u like bass, drum and so on...
samuelsum 發表於 2009-1-11 00:51:36 | 顯示全部樓層
國內機, 依部都算過得去...

20w都勉勉強強, 算有聲有氣的機, 可以有唔太差的效果
 樓主| yingkit 發表於 2009-1-12 17:50:26 | 顯示全部樓層
Any recommendation for 國內機 to push my speakers? I'm new hand. So just buy 國內機 to try first. Thanks.
samuelsum 發表於 2009-1-12 19:19:27 | 顯示全部樓層
老實講, 一對咁好既speaker, 就最好唔用國內機 ...

一個大問題 - 火牛... 另外, 其安全性及耐用性... 夠了

我寧可diy好過, 雖然好少少的零件, 可能貴過你買部國內機...
 樓主| yingkit 發表於 2009-1-12 23:23:22 | 顯示全部樓層
唔用國內機,師兄有什麼比新手用的好介紹? I don't know DIY...
samuelsum 發表於 2009-1-13 17:28:34 | 顯示全部樓層
一時忘了, 小弟主觀認為比較用得過的國內機, 暫時只有
jolida

他們oem一些歐美音響, 明顯地, 他們的產品不斷進步

其他的, 你可以考慮買二手, audio-research (冷聲), conrad-johnson (平衡), jadis (暖聲, 有力)...

自己去睇睇, audio-research合併機, 幾k 都有交易

還有, 有人介紹rogue, 但我只在代理聽過一陣... 未能下定論, 初步印象 - 好唔錯
samuelsum 發表於 2009-1-13 22:47:52 | 顯示全部樓層
[quote:5735195625="Sam_Sam"]一時忘了, 小弟主觀認為比較用得過的國內機, 暫時只有
jolida

他們oem一些歐美音響, 明顯地, 他們的產品不斷進步

其他的, 你可以考慮買二手, audio-research (冷聲), conrad-johnson (平衡), jadis (暖聲, 有力)...

自己去睇睇, audio-research合併機, 幾k 都有交易

還有, 有人介紹rogue, 但我只在代理聽過一陣... 未能下定論, 初步印象 - 好唔錯[/quote]

補充返少少, jolida機用的零件, 應會是wima紅盒, 不知名金屬膜電阻, 自家製牛牛, 但建議買ei牛的型號 (四方的/不要買環牛的型號)  

好多名廠都係用以上的中下價零件, 佢大陸機來說都比較對得住o的客

好似環型輸出牛的型號好似無咩音樂感咁... 我個人接受唔到...

以上只係主觀意見, 你去聽過先知自己鐘意咩聲...  

廠牌之中, 我個人會最鍾意cj , 再到jadis; 但她們身價唔平
 樓主| yingkit 發表於 2009-1-18 22:41:39 | 顯示全部樓層
謝謝建議 ^___^