60w amp推60w喇叭夠唔夠?

q904578 發表於 2009-2-12 01:06:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我有對60w喇叭,8ohm
想換對amp
睇中左Cambridge既540a
但佢出8ohm得60w
唔知60w amp推60w喇叭夠唔夠?
samuelsum 發表於 2009-2-13 00:55:31 | 顯示全部樓層
應該用一個可以support 更大max. loading的喇叭, 習慣上是一倍以上的spec.

Cambridge的新製品比較聲薄, 但同價又唔會有咩好聽過佢好多
力水都okay...我個friend推一對cheap cheap座地rogers都識行識走

只是個人意見 -
fanhoi 發表於 2009-2-18 22:17:35 | 顯示全部樓層
會唔會試下NAD C325BBE,
2 x 50W Minimum Continuous Power into 4 / 8 ohms

details:

http://nadelectronics.com/products/hifi-amplifiers/C325BEE-Stereo-Integrated-Amplifier

價錢都係咁上下, 可能貴少少三千頭度...
再唔係Marantz 得唔得? 外型好高貴,二千尾度
bsonlyhaha 發表於 2010-5-27 03:13:24 | 顯示全部樓層
聽完Cambridge和NAD後,最好再聽多部膽機。比較之下....你會發現原來膽機真係....靚聲好多好多....而且力水都比石機大....
人聲,音場,定位,力水,高低頻....膽機真係好好多。
http://www.hififever.com/discuz/viewthread.php?tid=6215
kk_ho 發表於 2010-5-30 23:24:13 | 顯示全部樓層
Amplifier --> 60W
Is it max outout? RMS ? PMPO ?
What kind of distortion measure in 60W ?
or 10% THD under 60W ?

Speaker --> 60W
Is it min input or max handle power?

KK
TAN00333 發表於 2010-6-5 17:01:49 | 顯示全部樓層
60w amp推60w8歐喇叭夠唔夠??
沒有前提條件下,這個問題很讓人難以回答。
同時還有重要一點,樓主沒有說明喇叭的效率(靈敏度)。
如果明喇叭的效率(靈敏度)在88dB上下(算是中等)的,
如果房間小、聽人聲歌仔、小調弦樂為主的,足矣!
如果房間大,又以聽大編制交響樂、古典樂為主的,60W amp的控制力肯定有所不足。