查看: 10284|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

有無邊隻碟要器才靚先好聲?

ricky42c 發表於 2009-3-30 01:13:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
其實有無呢類碟?
samuelsum 發表於 2009-4-2 00:43:06 | 只看該作者
: 依個問題都好得意...我個人覺得好難答的一個問題
1. 那樣的器材才是好, 這個好主觀
2. 那隻唱片需要? 我覺得隻隻都需要...但流行曲或罐頭聲例外

因每一件器材, 都有其長處和短處

其實有很多唱片, 都對器材有很高的要求, 才有合理的效果

例如, 你買了一隻大浪淘沙, 想聽晒成隻碟的細微的叮嚀嗏嗏聲

你的器材可能播依隻碟好正, 但可能低音方面表現又不夠好...又或者播鄧麗君唔夠甜

這個問題應該冇一個好完備的答案

:!:
 樓主| ricky42c 發表於 2009-4-7 09:32:10 | 只看該作者
Sam sam Hing ~

呢隻碟我真係未見過~請問有無CD版?

THANKS!
samuelsum 發表於 2009-4-7 22:47:04 | 只看該作者
依隻碟, 是唱片史上有名的中樂...黑膠友大部份都識, cd都超難找...
(其實在80年代, 由一位日本的大師長岡鐵男先講好聲, 同年巧合地在香港的音響雜誌大讚, 自此成為名片)

俾香港的二手佬, 炒到飛起
黑膠 - 800至900
cd - 450至550

可是絕了版...要在香港搵唔易
 樓主| ricky42c 發表於 2009-4-16 23:44:14 | 只看該作者
[quote:1438f300d1="Sam_Sam"]依隻碟, 是唱片史上有名的中樂...黑膠友大部份都識, cd都超難找...
(其實在80年代, 由一位日本的大師長岡鐵男先講好聲, 同年巧合地在香港的音響雜誌大讚, 自此成為名片)

俾香港的二手佬, 炒到飛起
黑膠 - 800至900
cd - 450至550

可是絕了版...要在香港搵唔易[/quote]

Sam sam Hing~

真係找唔到~
samuelsum 發表於 2009-4-19 13:24:26 | 只看該作者
DYNA兄,

如果有心搵唱片/cd, 要俾耐性 - 慢慢等... 一係有錢就俾超高價啲炒家買
好多時, 一隻好的唱片, 隨時等一年半載, 先用到一個平的價去買!!!

但要視乎自己係咩人, 我有閒錢會先去買cd/黑膠, 多過用上hifi上 - 我自己覺得hifi只是聽音樂的工具, 一套有合理質素的器材就夠; 唔洗一日換到黑, 或者成屋都係器材

有些人因為有好貴的hifi, 所以用天價買天碟去曬下自己套嘢有幾靚聲
 樓主| ricky42c 發表於 2009-5-9 12:37:26 | 只看該作者
SAM SAM 兄~

我應同你說法,為左聽歌先會有器材出現,所以我永遠軟件行頭,硬件為次要,聽歌是享受,但有好多時會為硬件而烦腦就無為啦,
同現在呢個時勢,有水係袋先係重要.得閒去下碟舖買一兩隻碟就己可使自己滿足下自己了