搞搞震同好會

樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-21 21:11:30 | 顯示全部樓層
[quote:c5cc6bb42c="老五"]都係唔知有咩用 :roll:[/quote]

測隻喇叭的指向牲和擴散度,要把支mic或喇叭轉360度,每十度測一次.

好煩架~~~~~~~~

用了他又唔洗量角器和人手轉喇叭.

方便好多~~~~~
wensontony 發表於 2009-5-21 21:24:54 | 顯示全部樓層
[quote:6538774cc8="AlexWong09"][quote:6538774cc8="老五"]都係唔知有咩用 :roll:[/quote]

測隻喇叭的指向牲和擴散度,要把支mic或喇叭轉360度,每十度測一次.

好煩架~~~~~~~~

用了他又唔洗量角器和人手轉喇叭.

方便好多~~~~~[/quote]

對牛彈琴,講左一大堆都係唔知up咩 :  :
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-21 22:06:52 | 顯示全部樓層
隻全音仔做普通反射定迷宮好?
wensontony 發表於 2009-5-21 22:36:22 | 顯示全部樓層
[quote:3c5e19ab86="AlexWong09"]隻全音仔做普通反射定迷宮好?[/quote]
攪投票囉~卡
A.普通反射---
B.迷宮---老五
sixteenlau 發表於 2009-5-21 22:57:55 | 顯示全部樓層
B.迷宮
sixteenlau 發表於 2009-5-21 23:01:12 | 顯示全部樓層
Alex

儀器能否測到用不同箱內吸音棉的變化?
wensontony 發表於 2009-5-22 06:16:18 | 顯示全部樓層
早~~

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-22 11:08:36 | 顯示全部樓層
[quote:c762bd7ef1="sixteenlau"]Alex

儀器能否測到用不同箱內吸音棉的變化?[/quote]

早~~

是可以的,由其低頻段的內阻,最受應響.
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-22 18:58:26 | 顯示全部樓層
作死啦~~~~

琴晚用NOW TV RUN 對叭RUN今朝,我起身發現D聲有D問提.

中音厚左質感強左,扙D中高變得粗和鞋,D通透滑聲分析力消失左.........
wensontony 發表於 2009-5-22 19:07:41 | 顯示全部樓層
[quote:72c8009467="AlexWong09"]作死啦~~~~
琴晚用NOW TV RUN 對叭RUN今朝,我起身發現D聲有D問提.
中音厚左質感強左,扙D中高變得粗和鞋,D通透滑聲分析力消失左.........[/quote]
煲到d電支容溶左?
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-22 19:15:04 | 顯示全部樓層
後來發現低音靈敏高左0.7db-1db,為有拆散對喇叭,把高音電阻3.3ohm改回早幾日的2.7ohm,把降低左的0.5db還原,搞左三粒鍾先解決問題.

紅色條是今日,籃色條是昨天.
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-22 19:17:30 | 顯示全部樓層
[quote:e3b07cbe8a="老五"][quote:e3b07cbe8a="AlexWong09"]作死啦~~~~
中音厚左質感強左,扙D中高變得粗和鞋,D通透滑聲分析力消失左.........[/quote]
煲到d電支容溶左? [/quote]

你容巨都未溶...HA
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-22 19:22:31 | 顯示全部樓層
吳兄

收PM
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-22 19:25:38 | 顯示全部樓層
差D由海景變湖景.
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-22 20:30:07 | 顯示全部樓層
GOD~~~~~~~

唔記得迷宮點整天............
wensontony 發表於 2009-5-23 08:21:05 | 顯示全部樓層
[quote:524e93ece5="AlexWong09"]GOD~~~~~~~
唔記得迷宮點整天............[/quote]
唔係嘛 :shock:  :
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-23 09:21:17 | 顯示全部樓層
早晨
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-23 09:50:19 | 顯示全部樓層
如果小全音做150Wx350hx200D會唔會太大隻?
wensontony 發表於 2009-5-23 10:54:58 | 顯示全部樓層
[quote:4329133293="AlexWong09"]如果小全音做150Wx350hx200D會唔會太大隻?[/quote]
靚聲0既1500Wx3500hx2000D都唔會話大隻啦 :  :  :
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-23 10:58:28 | 顯示全部樓層
[quote:23cb348362="老五"][quote:23cb348362="AlexWong09"]如果小全音做150Wx350hx200D會唔會太大隻?[/quote]
靚聲0既1500Wx3500hx2000D都唔會話大隻啦 :  :  :[/quote]
唔係化 :roll:
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-23 11:11:34 | 顯示全部樓層
esoteric,cousin

收PM
wensontony 發表於 2009-5-23 21:24:02 | 顯示全部樓層
呵欠~~~
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-23 21:27:21 | 顯示全部樓層
呵欠~~~
wensontony 發表於 2009-5-23 21:54:06 | 顯示全部樓層
微燒,喉嚨痛,嘔,
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-23 21:58:34 | 顯示全部樓層
[quote:991bd01a77="老五"]微燒,喉嚨痛,嘔, [/quote]

wensontony 發表於 2009-5-23 22:03:45 | 顯示全部樓層
[quote:88164af081="AlexWong09"][quote:88164af081="老五"]微燒,喉嚨痛,嘔, [/quote]

感[/quote]

可能係比囡囡傳染左 :?
wensontony 發表於 2009-5-23 22:07:48 | 顯示全部樓層
木皮有咩選擇,可能要做4細一大;鋁柱佢地想要其他顏色,以果班電鍍友仔咁拿西,我貼硬都得囉 :cry:
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-23 22:12:30 | 顯示全部樓層
[quote:192a072745="老五"][quote:192a072745="AlexWong09"][quote:192a072745="老五"]微燒,喉嚨痛,嘔, [/quote]

感[/quote]

可能係比囡囡傳染左 :?[/quote]

菜花.wawahahahahahahaaha

我個傷口流臭水流左半個月啦~~~~~~~

成日搗到D低褲有一陣死老鼠味......

一個星期起碼有兩三日燒.

唔燒得高唔理巨啦.......
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-23 22:15:20 | 顯示全部樓層
[quote:3b962ec796="老五"]木皮有咩選擇,可能要做4細一大;鋁柱佢地想要其他顏色,以果班電鍍友仔咁拿西,我貼硬都得囉 :cry:[/quote]

黑胡桃,櫻桃,楓木,酸支.衣D應唔洗專登去買.
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-23 22:36:37 | 顯示全部樓層
來近對全音樣板我都唸住用黑胡桃
wensontony 發表於 2009-5-23 22:55:13 | 顯示全部樓層
[quote:f6ccfa6fb4="AlexWong09"]來近對全音樣板我都唸住用黑胡桃[/quote]
打磨多幾次,上夠漆但望落去要好似無漆就正啦 :
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-23 23:01:32 | 顯示全部樓層
機架大多有coating咼!

因coating是吸震物料之一.

所以好多鬼喜歡鋼琴漆,唔只美觀咁間單......
wensontony 發表於 2009-5-23 23:06:27 | 顯示全部樓層
[quote:26750194f1="AlexWong09"]機架大多有coating咼!
所以好多鬼喜歡鋼琴漆,唔只美觀咁間單......[/quote]
我就喜歡原木色水,好似四少果對係搵專門油漆師父攪,上夠漆保護,但睇唔到有漆感覺,好正架,打磨加上油功夫都唔小架.
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-23 23:13:38 | 顯示全部樓層
[quote:a0fa5a63cc="老五"][quote:a0fa5a63cc="AlexWong09"]機架大多有coating咼!
所以好多鬼喜歡鋼琴漆,唔只美觀咁間單......[/quote]
我就喜歡原木色水,好似四少果對係搵專門油漆師父攪,上夠漆保護,但睇唔到有漆感覺,好正架,打磨加上油功夫都唔小架.[/quote]

唔洗架~~~~

我後父都係做木,有隻油是可一摸到木文的,杖有D皮唔合用,如白影木.

以前公司都做左批摸木文的.三年後得胡桃木重睇得,淺色的全死晒......
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-23 23:26:48 | 顯示全部樓層
話時話四少隻箱現在緊係唔花啦~~~~~~~~

我和個細路替他磨單元孔都磨左幾日.

過隻老古董單元變晒型..................

我唔加工學怕華咁你自已搞店,睇下到時會點.

磨番D木皮,上幾多次漆都冇用呀~~~~~~~~~~~~~
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-23 23:31:14 | 顯示全部樓層
妖!有唸起DXXX人. :evil:
wensontony 發表於 2009-5-23 23:51:26 | 顯示全部樓層
佢出木皮,我出人情,搵左兩個大師傅換皮上油,咁起碼三四工,仲係未必幫你攪果隻架 :roll:
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-23 23:56:44 | 顯示全部樓層
近係HK木工幾貴一日,我同後父講過.比D層板他做,他一句答:你D架賣幾錢呀?都係返大陸做啦.......................
wensontony 發表於 2009-5-24 00:02:47 | 顯示全部樓層
未收到粽?
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-24 00:04:35 | 顯示全部樓層
未~~~
wensontony 發表於 2009-5-24 00:36:00 | 顯示全部樓層
咦!條友仔仲未去拎粽?
wensontony 發表於 2009-5-24 06:40:48 | 顯示全部樓層
早~~

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
wensontony 發表於 2009-5-24 17:20:43 | 顯示全部樓層
條友仔原來見落大雨無拎比你 :wink:
wensontony 發表於 2009-5-24 17:58:15 | 顯示全部樓層
禾借意放你對鋁殼插頭上去都被cut左...嘻嘻

仲唔比禾登入,要到31號之後再入喎 :
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-24 17:59:03 | 顯示全部樓層
收左~~~~~

謝謝
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-24 18:00:00 | 顯示全部樓層
[quote:c5ca7061b4="老五"]禾借意放你對鋁殼插頭上去都被cut左...嘻嘻

仲唔比禾登入,要到31號之後再入喎 :[/quote]

你登去邊呀?
wensontony 發表於 2009-5-24 18:07:50 | 顯示全部樓層
我撻左朋友果a/c用都咳埋天~卡卡卡   :shock:
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-24 18:10:21 | 顯示全部樓層
[quote:534716361c="老五"]我撻左朋友果a/c用都咳埋天~卡卡卡   :shock:[/quote]

3&3?
wensontony 發表於 2009-5-24 18:41:43 | 顯示全部樓層
[quote:a210de0345="AlexWong09"][quote:a210de0345="老五"]禾借意放你對鋁殼插頭上去都被cut左...嘻嘻

仲唔比禾登入,要到31號之後再入喎 :[/quote]

你登去邊呀?[/quote]

回勇集中型哦,照計果logo要仔細才睇到喎~卡
 樓主| AlexWong09 發表於 2009-5-24 18:44:14 | 顯示全部樓層
唔明