查看: 9082|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

雪花,鬼影問題

tonynmk 發表於 2005-12-9 14:10:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
我已買了一個放大器,及2條tv線,其中一條美國怪獸線,一條日本唔知咩線=.=2條線都要90hk$,放大器就120hk$,但用了雪花,鬼影問題一樣嚴重......請問有咩方法可以改善???我用既係crt電視sony wega21吋,新機來的

麻煩大家了
 樓主| tonynmk 發表於 2005-12-9 14:13:01 | 只看該作者
另外唔知係咪放大器問題,我去鴨記買的,太多種類,有d咩較好的可以介紹比我呢???^^
zzzzzz 發表於 2005-12-10 19:11:15 | 只看該作者
師兄,首先要查清楚是否公共天線出了問題,因為如果大廈天線訊號受污染,這是個人能力不亂能挽救的,而放大器很多老友都在使用萬事寶,好似二百至三百元左右,如用有線電視,可 Call 有線 d 人上門睇睇,是免費的!
stevenlai2 發表於 2005-12-12 02:50:57 | 只看該作者
:roll: 本人都係有線師傅......有關你既問題應該好容易解既~~~
一般住宅個公共天線分線盒 ( tap 位 )都係走廊既天花上面, 你只要由天線分線盒直接用天線接駁到你部電視機度.......若然係好清既話即是你本身屋內既天線蘇位出現問題(由其是係裝修完既單位,因位一般既裝修師對信號線既接駁係比較弱....)
若然依然係好花既話就應該搵管理處解決~~~
stevenlai2 發表於 2005-12-12 02:51:34 | 只看該作者
:roll: 本人都係有線師傅......有關你既問題應該好容易解既~~~
一般住宅個公共天線分線盒 ( tap 位 )都係走廊既天花上面, 你只要由天線分線盒直接用天線接駁到你部電視機度.......若然係好清既話即是你本身屋內既天線蘇位出現問題(由其是係裝修完既單位,因位一般既裝修師對信號線既接駁係比較弱....)
若然依然係好花既話就應該搵管理處解決~~~
 樓主| tonynmk 發表於 2005-12-12 20:47:56 | 只看該作者
thx,唔該晒咁多位~
zzzzzz 發表於 2005-12-14 01:57:18 | 只看該作者
細誠師兄,多謝專業既意見,可否再分享一下,怎樣可改善 TV 訊號的表現呢?
有秘技嘛? :  :  :  THX!
stevenlai2 發表於 2005-12-17 03:52:06 | 只看該作者
狗記師傅唔好玩啦........我都係你教出黎既, 你叫我師兄真係受唔起呀..........
通常一般屋苑既住宅都係只得一個 tv 位, 好少少既會多一至兩個, 若然 lee d tv 座係發展商原本整落既一般都冇問題.........
我最常見既係有好多人將廳個tv 位加個分插分多個去房部電視機........通常間房同個廳部電視都會好花...........
因為由於佢地會用 d 比較方便同平既白色三角形分插...........佢既屏閉比較差.. loss 一般都比較嚴重, 加上用上現成既天線, 一般都係散芯線, 過佐 5 ~ 6 呎左右就會有 loss 既出現, 若然超過十幾呎就緊嚴重................
so.............分插就最好用有螺絲上實天線, 長方盒形個隻, 本人用過都幾好........
高頻分插都最好----衛星用個隻...................
天線就好用硬芯銅芯天線........一般個網越密,屏閉越好,較果亦越好........
 樓主| tonynmk 發表於 2005-12-18 18:07:51 | 只看該作者
細誠師兄我諗應該以你所講既一樣,原本得一個,裝修是叫裝修師傅整個在房,2部都有雪花同鬼影,買左一個$37X既萬視寶放大器但效果好像一樣,該放大器沒有TV插,要開線上縲絲,唔知有冇買錯呢=.=的現在應該要點做呢?要買什麼東西呢??如找專業師傅費用高仰嗎?麻煩晒
stevenlai2 發表於 2005-12-18 22:52:05 | 只看該作者
以你所提供既應該係裝修師傅係分線個陣時個接駁方法有所出錯, 佢地好多時只會將 d 天線"樓"埋一齊, 再用電線膠布痴埋就算, 又或者用 "摻"玉接駁, 其實 lee 兩隻方法都唔正確, 而家你最緊要既係睇下你屋內原本嗰個天線有冇封到, 若然冇封既話就仲有得救..........
 樓主| tonynmk 發表於 2005-12-18 23:11:03 | 只看該作者
點睇有冇封到=.=?座一個,好似用2粒縲絲上緊個座
stevenlai2 發表於 2005-12-19 22:53:07 | 只看該作者
以你所形容既你應該未封個主位......你可以嘗試打開個 tv 蓋....照你所講你應該見到有兩條天線...........一條係入....一條係去你間房........你可以試下將電視 直接駁去條入線到.......睇下電視有冇花到.....
hifileung 發表於 2006-2-13 14:15:41 | 只看該作者

信號問題

大家好 新丁來報到

有看過細誠師傅的論點 ..我正是使用公共天線入屋收看的,但是有少量雪花及清晰度未如理想只是出現少量鬼影. 鄰居朋友曾經申請過(有線電視)出來效果非常好.現時還在使用中,只是收看不到有線台.我想問如果(有線)已經在大廈走廊鋪設天線,我可以自行接駁使用嗎? 如不能,申請有線電視最平的月費 再取消 天線會否改回公共天線?
Sonic 發表於 2006-2-16 23:01:03 | 只看該作者

Hihi

各位高手

我想請問點樣先可以將天線socket的天線駁埋一齊, 要買d咩工具, 我就咁用夾樓埋佢d singal 唔係咁好, 有noise,

幫下手
ykmk 發表於 2006-2-22 21:08:19 | 只看該作者

信號問題

細誠兄

借問聲我現用有線電視,但有線另外由走廊拉一條線入有線解碼器,如我取消用有線,那可否接收其他免費電視如無線電視?Thanks
stevenlai2 發表於 2006-2-23 02:13:05 | 只看該作者

TO KEN

應該唔會..........因為有線師傅只會上黎收機, 一般佢地都唔會再 "yuk" 走廊 d 線..........