返回列表 發新帖
樓主: admin

2010年6月-8月 - 膽前級(可做牛輸出), 2A3/300B膽後級 (中/高檔)

hifi-brush 發表於 2010-8-12 11:38:47 | 顯示全部樓層

CD係 CDR870 ,不過我都想找你幫忙,它時常唔跳線,是否個頭差唔多呢,難唔難攪呢?可否幫忙?
KK sir 謝謝!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
hifi-brush 發表於 2010-8-12 20:00:04 | 顯示全部樓層
牛前級報告
    今日有好大進展,低頻多好多,人聲中高頻開叉小到可以接受(之前避開唔聽人聲)同埋唔敢播隻”阿麗瑪”呢試機,今日聽得好過癮,之前隻”UNPLUG”第一隻D琴聲比較薄,依家聽得出係部大三角琴,以上改變只係換左三條線,發達啦,有進展再報導!

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| admin 發表於 2010-8-12 22:26:38 | 顯示全部樓層
仍未完成的請在本星期六下午2:30後到來.
modi 發表於 2010-8-14 22:44:21 | 顯示全部樓層
大家都完成了自己的前級了,是否滿意呢?

本帖子中包含更多資源

x
manlam168 發表於 2010-8-15 01:19:41 | 顯示全部樓層
modi sir 我今個星期六我唔得閒要開工,
何時再有時間就通知我回來裝VR制
還有我部前級越聽越靚聲,好正呀!
modi 發表於 2010-8-15 22:02:45 | 顯示全部樓層
300B 已完成了!

本帖子中包含更多資源

x
modi 發表於 2010-8-17 22:03:06 | 顯示全部樓層
大家好,我決定於21/8下午1400時開一次試聽會,有興趣的朋友可以帶自制的前級上來,大家可以作分享,也歡迎以前制作過M7的朋友,到時再見大家!
hifi-brush 發表於 2010-8-18 10:59:58 | 顯示全部樓層
哎呀,剛要和家人去清遠玩,撞期,慘!
modi 發表於 2010-8-18 20:53:40 | 顯示全部樓層
到時還會測試新的隔離牛,大家千萬不要錯過啊!

本帖子中包含更多資源

x
manlam168 發表於 2010-8-19 01:00:37 | 顯示全部樓層
嘩!勁呀
kk_ho 發表於 2010-8-19 21:20:09 | 顯示全部樓層
係吾係用我部超級DAC
 樓主| admin 發表於 2010-8-19 22:41:42 | 顯示全部樓層
當然!
 樓主| admin 發表於 2010-8-19 22:49:26 | 顯示全部樓層
21/8下午2時開一次前級和新的隔離牛試聽會,有興趣的朋友可以帶自制的前級上來,大家可以作分享,也歡迎以前制作過M7的朋友,到時再見大家!
kk_ho 發表於 2010-8-20 08:40:27 | 顯示全部樓層
我明天晨早攞過去,下午不去了
因和AMX 供應商入錦繡花園
samuelsum 發表於 2010-8-21 18:28:18 | 顯示全部樓層
今日有機會聽過牛牛聲前級, 好有韻味...

不過, 好聲得來又一次非常jensen特色的聲... 我自己不一定用最貴電容 - 牛就會反而好prefer用tango
modi 發表於 2010-8-21 21:16:40 | 顯示全部樓層

回復 65# samuelsum

這前級並沒有Jensen電容在內的,因為這不是電容輸出,而且電解電容也是M-Cap的。

本帖子中包含更多資源

x
samuelsum 發表於 2010-8-22 00:14:46 | 顯示全部樓層
sorry, 我寫得唔清唔楚, 牛出牛入...但那份味...

我應該用另一些字眼...好似輝煌一點...
samuelsum 發表於 2010-8-22 00:17:35 | 顯示全部樓層
sorry, 我寫得唔清唔楚, 牛出牛入...但那份味...

我應該用另一些字眼...好似輝煌一點... ...
samuelsum 發表於 2010-8-22 00:14

再講好少少, 輝煌 - 應包括tango聲; 因為成日好聲的機器, 都是jensen加tango...

我時時都問自己, 是不是膽機的靚聲永遠都是一套公式:

blackgate / jensen, 有時用下m-cap, tango牛, 用埋銀線就正晒

當然我好同意零件一分錢, 一分貨; 但有好多好聲的音響, 都不一定落晒以上的牌子
(因為我偶發奇想, 我可以買一大堆jensen/blackgate, 去換晒而下屋企既機, 包括分音器... 咁又會點)
modi 發表於 2010-8-22 13:55:36 | 顯示全部樓層
再講好少少, 輝煌 - 應包括tango聲; 因為成日好聲的機器, 都是jensen加tango...

我時時都問自己, 是不是 ...
samuelsum 發表於 2010-8-22 00:17

原則上我也同意SamSam你所講的,我們做這牛前級也有初級的版本,這機全不是發燒零件,不會是BG,更不會是Tango,也沒有Jensen,不過發燒友聽過後只是他們會喜歡用上靚零件的版本,還有曾經試過輸出牛不用tango,用上英國的,只是機主還是要換回上tango呢?可能這也是因個人的口味吧了,不過事實又是當換上了jensen及BG後大部份人也十分喜愛,就是不能擴拒,因為做了太多實驗了,無謂浪費時間與金錢,當然其它的發燒零件也有它的聲底,只是多人的口味在於jensen吧了,只是普通的線路換上發燒零件也有大進步。
kk_ho 發表於 2010-8-22 21:15:58 | 顯示全部樓層
JENSEN + Blackgate + TANGO =

samuelsum 發表於 2010-8-23 01:44:50 | 顯示全部樓層
kk / modi,

我絕對無務犯各位大大的意思, 其實最近我都試緊不同零件... 只因我還未搵上一套最合自家心水的零件配搭

以下是小弟幾鐘意, 又好平的電容 - 大陸嘢
http://www.diyhifisupply.com/catalog/22
好自然, 好細緻 - 但沒有貴電容的亮麗

牛就有用tango及Lundahl - 我其實都幾喜歡c-core的lundahl, 但一用佢就麻煩多多, 主要是現成機箱, 好少夾到佢個size  

我喜歡自然的聲音和聽細節, 可能我賣音響, 沒有花在唱片的錢多; 我重視軟體多一點

對於我口中的數碼聲(聽d-class時), 就好似你去通利琴行, 彈一台3/4皮的數碼yamaha, 再去彈一個一樣價的patrov鋼琴(最平的), 我都是會鍾情部鋼琴   

數碼琴, 有聲有力又有質感, 老是有一份說不出的數碼味 - 如一個房間, 有兩台琴, 一個耳朵不太差的人站在外邊, 不用看只管聽, 它們都是有一定的分別, 雖然大家都好聲
kk_ho 發表於 2010-8-23 22:19:35 | 顯示全部樓層
SamSam,

同意你說法,亦明白Modi 想法及做法

Modi,
下次做一部用中檔零件作比較

像我AD1955 做了二台出來—樣

世上沒有最靚聲線路
世上衹有最靚聲零件

錢吾係最万能
有錢才最万能

KK上
hifi-brush 發表於 2010-8-24 12:04:46 | 顯示全部樓層
非常可惜,錯過了這次 "武林大會",但又很高興看到一些不同的評語,HIFI好玩之處是可任由喜愛任由發揮;依家多了 DIY HIEND,真有福,多謝各導師們付出!如果以前,果日你地聽果部前級的價錢只係$1XXXX,根本唔啱比例啦(價與表現),但如果在貴料上大家再努力D,也不難將比例再拉近些,例如 "DIY牛"。補充:雖然我無聽過果部 "黃銅富豪板",但我聽過同呢部差不多(只是"銅板"和"VOL"無咁勁),有無人講吓這兩部嘅分別亞!