查看: 6632|回復: 12

後級一邊聲道有輕微沙聲

hahahang 發表於 2010-6-14 19:27:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

係卡啦ok果隻機,我一聽到沙聲後睇睇部機,發覺後面把風扇停左

試左,確定是機的問題

未開蓋睇,請教一般係邊個零件有問題?
kk_ho 發表於 2010-6-14 21:01:03 | 顯示全部樓層
如果是沙聲但仍聽到有聲那種
1. Bias 電阻有事,尤其負回輸
2. 鬆錫因內裡過熱

問多樣野,一開机係咁定煲左—陣係咁

睇睇我師父Modi 有什麼補充

學生K哥上
 樓主| hahahang 發表於 2010-6-14 21:55:26 | 顯示全部樓層
thx k哥

一開機就沙聲,我都懷疑係因為風扇死左令到佢過熱,
如果係電阻有事有冇得睇到?或check到?我今晚會開黎整,希望唔係覆雜野
modi 發表於 2010-6-14 22:22:36 | 顯示全部樓層

一般來說電阻如果有事是好易睇得出,只要更換便可以,不過燒了的電阻是大多數看不到也度不到數值,只有看看另一聲道。但以你所說只是沙沙聲,學KK Sir話睇睇D錫位,換過另一把風扇。

不過原子粒機都係KK Sir專家。
我都係請教KK Sir。
kk_ho 發表於 2010-6-14 22:54:53 | 顯示全部樓層
我識然整擴音机咩,如果識就教膽机啦

Anyway. Post 張開蓋圖睇下

同埋乜鬼型號
 樓主| hahahang 發表於 2010-6-14 23:07:11 | 顯示全部樓層
OK~等等
 樓主| hahahang 發表於 2010-6-15 00:20:23 | 顯示全部樓層
回復 5# kk_ho

請指教

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| hahahang 發表於 2010-6-15 01:29:18 | 顯示全部樓層
剛剛check過入面冇燒野,換左把風扇,試左又好似冇左沙聲,不過太夜開唔到大聲試,
聽日再試,希望真係關風扇事啦!

講返,上次我有部PA-後級,壞左一個三極管,去鴨記換開我$800,佢講到好覆雜咁,後尾我同佢傾到$600,但心諗,部機先係3000,換粒野要600,不過我拆開睇過佢換左粒MADE IN JAPAN既俾我,同埋見到同一排既三極管都有新鍚跡,其實換三極管係咪要起出黎逐粒試?
kk_ho 發表於 2010-6-15 08:29:37 | 顯示全部樓層
逐粒試
還要match

有D街檔佬求其焊粒差吾多規格著番聲既PK大有人在

所以知道真型號一定買到才焊上

真的假不了
假的真不了
 樓主| hahahang 發表於 2010-6-15 17:15:56 | 顯示全部樓層
回復 9# kk_ho

原來如此~~部機今日試左ok啦,原來真係把風扇問題~thx
kk_ho 發表於 2010-6-15 19:08:45 | 顯示全部樓層
Root cause:
Fan dead ---> consume more power from power supply, voltage drop at 12V, (may be 12V), and also this 12V is for audio section use.

Corrective action:
1. Change a new fan.
2. Seperate the power supply source of FAN and audio board, you need to check the 12V is share from audio board or not.

KK.Ho
 樓主| hahahang 發表於 2010-6-16 02:51:35 | 顯示全部樓層
Root cause:
Fan dead ---> consume more power from power supply, voltage drop at 12V, (may be 12V), a ...
kk_ho 發表於 2010-6-15 19:08

係12V,而且死既情況係風葉好緊,用手轉都轉唔到
kk_ho 發表於 2010-6-16 18:12:06 | 顯示全部樓層
風扇緊好過荷包手緊