查看: 20606|回復: 34

Modify VICTOR XL-V1N CD player (2010 版, 第二部)

kk_ho 發表於 2010-8-22 13:52:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

Modify VICTOR XL-V1N CD player (2010 版, 第二部)

Modify highlight:
換光頭 Optima 6S.
Change NE5532 to AD8620.
Change MICA capacitor in LPF stage.
改部份電容做 Elna, OS-Con, Nichicon KZ.  吾用 Jensen, Blackgate, 了解線路, 超越以前.

此機 Opamp 供電部份 +/- 12V.  所以可用AD8620.
(AD8620 max VCC +/- 13V, 過左即死)

市面上大部份CD機 Opamp 都係+/-15V供電, 所以呢粒少人講.
在+/-12V供電情況下, 呢粒殺哂 OPA2604, LME4562.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
hifi-brush 發表於 2010-8-24 20:50:47 | 顯示全部樓層
幾時開始攪亞,預埋我個份,得唔得亞?
 樓主| kk_ho 發表於 2010-8-25 19:45:18 | 顯示全部樓層
夠人即開
 樓主| kk_ho 發表於 2010-11-7 02:46:52 | 顯示全部樓層

Modify the EI Transformer to 3X R-CORE

一部CD 機用三隻 R-CORE, 真富貴

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
i886 發表於 2010-12-12 10:27:12 | 顯示全部樓層
 樓主| kk_ho 發表於 2010-12-12 17:08:15 | 顯示全部樓層
大哥,原本係一隻110V牛,我改做3隻牛(各220V)
Analog, Servo motor, MCU 各一。

你要我要再訂做。
i886 發表於 2010-12-13 20:25:47 | 顯示全部樓層
 樓主| kk_ho 發表於 2010-12-13 20:43:12 | 顯示全部樓層
你認為兩隻牛串左初級,並次級可行嗎?
理論可以,實際並不是,尤其EI牛。

點解吾用3隻RCORE?
i886 發表於 2010-12-13 21:07:04 | 顯示全部樓層
 樓主| kk_ho 發表於 2010-12-13 21:31:13 | 顯示全部樓層
Please post photo here look look
i886 發表於 2010-12-14 16:48:45 | 顯示全部樓層
 樓主| kk_ho 發表於 2010-12-14 20:54:09 | 顯示全部樓層
放四隻都夠,俾一晚你諗,星期三夜晚開估。

順帶一問,有無收數佬介紹,有行家走左我2K未還。
 樓主| kk_ho 發表於 2010-12-15 09:40:17 | 顯示全部樓層
如果放下三隻牛,又吾梗硬來果隻,你會吾會安裝?
要吾要訂?
i886 發表於 2010-12-15 11:37:56 | 顯示全部樓層
i886 發表於 2010-12-15 12:50:53 | 顯示全部樓層
 樓主| kk_ho 發表於 2010-12-16 11:59:02 | 顯示全部樓層
拆舊牛
安裝90度鋁板,3隻Rcore安在鋁板再倒吊,支撐點在那垂直地方(即loader附近),
i886 發表於 2010-12-17 09:52:37 | 顯示全部樓層
 樓主| kk_ho 發表於 2010-12-17 10:32:21 | 顯示全部樓層
Install 2 x R10 Rcore and 1 x R20 Rcore.

R10 35mm height
R20 39mm height.

KK
i886 發表於 2010-12-17 10:51:28 | 顯示全部樓層
 樓主| kk_ho 發表於 2010-12-17 11:26:14 | 顯示全部樓層

R-8 13-0-13 (max VA) for opamp
R-8 0-4.5 (max VA) for VFD display
R10 9.5-0-9.5-16.5  16V(5VA), 其餘比哂9V
R8如果出到四條線也可用R8。
慳皮可把VFD做埋入R10,二隻牛搞掂。

成部机平均用9W,峰值14W。
也可以用一隻R20或25牛,乜鬼都繞哂入去。
i886 發表於 2010-12-17 11:40:04 | 顯示全部樓層
 樓主| kk_ho 發表於 2011-1-1 23:47:55 | 顯示全部樓層
隻舊牛放左係 hififever上面, 你試下 call modi 點樣取. (放低HK$50).
我吾得閒取比你, 回來後好多野做.

其實你係鴨記用EI牛都得.

12-0-12  (3VA)
4.5V (3VA)
9-0-9 (3VA)
16V (3VA), 其中一條駁入 (9-0-9) 0V 果度.

祝好運.
i886 發表於 2011-1-2 10:12:06 | 顯示全部樓層
 樓主| kk_ho 發表於 2011-1-2 20:06:47 | 顯示全部樓層
隻牛放既位置係堆AV 雙週位置果度。

所有兼容問題,自己解決。

但可以問。

不設更換或回款。
i886 發表於 2011-1-4 21:03:41 | 顯示全部樓層
 樓主| kk_ho 發表於 2011-1-5 09:19:25 | 顯示全部樓層
Modi, 收左錢後麻煩全數買哂精漏水,我飲得最多。
 樓主| kk_ho 發表於 2011-1-22 19:55:32 | 顯示全部樓層
佛頭先生,

相信你己取牛了,如有問題,隨時找我。

冥界的膽机焊接公司上。
我們是-1, 中無是-2, 一直用負數排。
i886 發表於 2011-1-23 17:05:05 | 顯示全部樓層
h0200231 發表於 2011-5-3 19:50:09 | 顯示全部樓層
KK Sir,

請教下相片中既AD8620係咪有分AR同BR,而相片中果粒係AR定係BR,因為前幾日買左三粒黎用,百零銀一粒,黎換我部BDP-05FD果幾粒JRC 5532,換完分別真係冇野好講,我估run順左重唔得掂
 樓主| kk_ho 發表於 2011-5-3 22:02:42 | 顯示全部樓層
Yes.

我知AD8620 靓聲

快D睇下你電压是否大於13V,AD8620 max 13V

祝無事
h0200231 發表於 2011-5-3 22:47:17 | 顯示全部樓層
回復 30# kk_ho

大前日已經裝左上機度,行到而家都冇問題,只不過唔知BR音色/音效係咪同AR唔同
 樓主| kk_ho 發表於 2011-5-4 08:18:10 | 顯示全部樓層
你燒机同燒前級不要瓜瓜叫。
i886 發表於 2012-1-26 22:02:27 | 顯示全部樓層
i886 發表於 2012-3-11 17:46:29 | 顯示全部樓層
ac486 發表於 2017-5-18 22:51:33 | 顯示全部樓層

Opamp AD8620. LM4562NA
我比較喜歡LM4562NA,唔會吉耳,比較似現場感,耳仔聽落舒服好多