打印 上一主題 下一主題

膽機搭棚時有一些好有趣的問題

samuelsum 發表於 2010-8-25 19:51:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

因為最近忙得來, 都早了收工, 四出會下不同的發燒友

在吹水既過程中, 有一些問題爭論不斷

1. diy膽機一定有noise?  示波器見唔到都可以收貨
2. 最好唔好落地...
3. 用晒貴料就靚晒
4. 膽機啲零件(包括線)唔一定要盡貼底板/ 機箱...原子粒先要
5. 除了他表 / 示波器, 都唔洗用咩check?
6. 還有, 零件包上熱縮通一定衰聲

除了3會比較正常之外, 有部份都幾令我驚驚
kk_ho 發表於 2010-8-26 00:27:18 | 只看該作者

1. diy膽機一定有noise?  示波器見唔到都可以收貨
// Yes, but need to define the noise value or in S/N ratio.  Use AC voltmeter to measure.

// YES. Read it carefully.  
http://www.hypex.nl/docs/earth.pdf

3. 用晒貴料就靚晒
// YES.

4. 膽機啲零件(包括線)唔一定要盡貼底板/ 機箱...原子粒先要
// Except for Power resistor.

5. 除了他表 / 示波器, 都唔洗用咩check?
// Need to use Clamp meter to measure the start up and operating current.

// Yes, for power resistor, it will affect the heat dissiaption. Thermal noise happen.
Therefore no dum dum is good.

又係果句,當年幫友台砌了—部超高S/N 的普通零件机,事後仲被人屌完全無噪音吾似膽机添
所以各處鄉村各處例,自己老婆梗話係最好的

KK.
 樓主| samuelsum 發表於 2010-8-26 13:59:06 | 只看該作者

但如果電源地和訊號既地分開, 應該對聲的影響好細又安全...(雖則兩個地是通的)

最近, 我都造了一對訊號線, 是分開落地 (一對外掛的夾仔)

我想問多少少, 如果一個lc濾波(choke), 你講既影響會唔會細啲

但近膽的部份, 我個人覺得太近的, 有會好啲噃 ... 電源部份 - 我就通常做塊底板安放, 唔套都唔dul dul fing
kk_ho 發表於 2010-8-26 22:19:35 | 只看該作者
2. 篇又吾係咁意思,你睇多幾次份PDF, 吾該

3. L, 又稱inductor, 中文叫電感,又有人叫線圈
如果你塊PCB無線路既地方係鋪左銅,越近PcB越好
線圈可接收或發射頻率,有個金鐘罩封住再接Gnd就乜都收/射吾到

6. 吾知你講乜

看來要借本RF 書你睇,$6XX ,要還
 樓主| samuelsum 發表於 2010-8-26 23:10:41 | 只看該作者
2. 篇又吾係咁意思,你睇多幾次份PDF, 吾該

3. L, 又稱inductor, 中文叫電感,又有人叫線圈
如果你塊PCB無線 ...
kk_ho 發表於 2010-8-26 22:19

我聽日返完學及考完試, 會多讀幾次個pdf...
其實我好想由好多基礎電子理論學起, 因為只懂看路線, 什麼是旁路, 什麼是交連...其實還是不明其根本...

好似好多人學音樂, 都只是彈樂器, 見到個五線譜, 在下加一線是do, 要彈就去搵個do或middle c - 便去彈琴, 唔會彈錯; 但其實唔識音樂係咩

我都覺得我而家對diy音響, 還是好似上面彈琴的例子!!! 我唔想咁樣, 就算學得咁慢, 都唔會停止 - 好似你話我焊嘢焊得衰, 我得登自己去焊了一個小型搭棚膽機來練習...  其實我在你和modi身上學到唔少嘢, modi個棚靚仔過名廠機; william就好好人, 連啲好特別既名牌子既創辦人都會傾到偈...