查看: 11130|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

DIY 最重要的一課

kk_ho 發表於 2010-9-7 08:34:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
你條FUSE究竟要落幾大rating?

呢條野影響什大,人命尤關

答案慢慢公佈
 樓主| kk_ho 發表於 2010-9-9 21:52:41 | 只看該作者
SAMSAM,

你成日叫我教你野,

考下你,假設你做好部机,條FUSE落幾大?

包括一D用幾千uF 既膽前級,
 樓主| kk_ho 發表於 2010-9-10 00:29:03 | 只看該作者
Power meter for measuring the Power, Input current, PFC.

If you need this, please send email to admin@hififever.com

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
samuelsum 發表於 2010-9-10 00:58:41 | 只看該作者
其實你俾個書名, 我自己去研究下...一陣問太多, 你又嫌我無知 - 我雖然中學係你師弟, 但我係一個文科仔

你好似講膽機, 不如我會講下我點計...

若果, 我有部機有隻牛牛, 有以下的各組電:
1. 燈線5V * 2A (10W)
2. 燈線3.15 * 2A (6.5W)
3. b+供電 250v * 0.2A (50W)

以上加埋有66.5w, 將佢除一除...0.302

但你又唔會俾咁細的fuse, 否則一開即燒... 可以最大俾到3A, 唔建議大過3A (死啦, 答錯都唔好小我呀)
幾千uF 既膽前級 - 電壓咁大, 乘出來個容值超大 ... 佢可能唔起機 (針對部機, 唔講人)
我都會用個平平鉗表, 在有負載和沒有負載情形下, 在火線睇下個電流有幾大

不過, 厚子粒機行電流, 大fuse就一定...
samuelsum 發表於 2010-9-10 01:08:28 | 只看該作者
講真, 其實除了hififever,
還有工聯會 / 中無都有班教diy膽機...可惜中無陸大俠部機(無輸出牛的膽機直推spk), 只是聽聞  - 未曾聽過
我反而覺得, 初學者不是要貴零件, 都有好多好選擇 - 多啲"好"既人去教, 使個market會更健康

想用靚零件又學到嘢, 全香港只有一個選擇 - 這裡hififever ; 我夠膽講, 可以話係香港的tentlabs
 樓主| kk_ho 發表於 2010-9-10 01:30:54 | 只看該作者
絕對吾會話你無知,衹係想提醒下剛DIY的朋友
你的方法有誤,有D情況你想漏了。
 樓主| kk_ho 發表於 2010-9-10 20:17:15 | 只看該作者
你識計用幾大FUSE才約我7K砌机啦
 樓主| kk_ho 發表於 2010-9-13 01:11:33 | 只看該作者

Measuring Victor XL-V1N power consumption.  (Measuring at 110V transformer output).

Standby power : 8W.

Power on (no operation) : 12W

Playing CD mode : 13.9W.

Therefore 30W R-Core for modification is enough.

KK.Ho

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
wongsfn123 發表於 2010-10-12 20:49:44 | 只看該作者
jnx 點轉中文版
 樓主| kk_ho 發表於 2010-10-12 22:06:37 | 只看該作者
安裝Microsoft AppLocale 正版WGA驗正

建議使用改良版,支持right click

http://www.hacken.cc/bbs/thread-354065-1-1.html
noteasy2 發表於 2011-1-11 11:39:06 | 只看該作者
hi, Any new class for diy in Jan 2011
modi 發表於 2011-1-12 21:59:26 | 只看該作者
回復 11# noteasy2

應該在過年後吧!
i886 發表於 2011-1-18 21:17:56 | 只看該作者