查看: 8314|回復: 20

電費計算: 你的電器每月電費開支多少?

kk_ho 發表於 2010-9-19 21:17:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
電費計算: 你的電器每月電費開支多少?

Example : DSP-Z11
Full power off : (Turn off main switch) : 2.5W
Power on, no music : 100W
-20dB volume, 2 channel Pure Direct mode : 250W.

隔離牛班優先選購

You can calculate at below link:
http://c9web.com/family/cal_powerrate.php

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| kk_ho 發表於 2010-9-21 09:02:36 | 顯示全部樓層
呢件野用來度下D2手机有無暗病一流。

如果二手机標籤寫隹30W, 你度出來是50W, 要小心。
可能係電容口爆漏槳。

有一款是可連接電腦,(無線USB),方便很多,吾駛扒低身,用電腦長時間log 住,睇峰值一流。
modi 發表於 2010-9-21 21:19:46 | 顯示全部樓層
英式插頭,就連單位也是英文的。

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2010-9-21 23:14:13 | 顯示全部樓層
Modi, seem your loading is a inductive / capcitive load.

PFC around 0.5X, very poor.
 樓主| kk_ho 發表於 2010-9-21 23:41:06 | 顯示全部樓層
Modi, seem your loading is a inductive / capcitive load.

PFC around 0.5X, very poor.
modi 發表於 2010-9-22 22:32:44 | 顯示全部樓層
回復 5# kk_ho

那是一部22寸的LED背燈iDTV。
 樓主| kk_ho 發表於 2010-9-22 23:29:34 | 顯示全部樓層
你部LCD LED TV 無 PFC !!!

Why PFC ?

http://openbookproject.net/electricCircuits/AC/AC_11.html
 樓主| kk_ho 發表於 2010-9-23 12:49:01 | 顯示全部樓層
Example:

Why you found the reading is not same as calculation: Power = I x V  ?
V = 220
I = 0.286A
P = I x V = 62.9W   (It is True power)

This power meter can measure PFC value, the display of watt is using Apparent Power.
i.e. True power x Power factor value.
The display show 37.2W, that mean PFC value is around 0.59

Conclusion:
If the power meter don't have PFC display function, it will show you power reading of 62.9W
If the power meter have PFC display function, it will show you Apparent power of 37.2W
modi 發表於 2010-9-23 13:56:24 | 顯示全部樓層
KK Sir
算吧啦!我看頭有兩個同一樣的JNX 2000A表,給大家看看有什麼分別,當然是用烏絲燈膽做測試啦!

本帖子中包含更多資源

x
modi 發表於 2010-9-23 13:58:12 | 顯示全部樓層
所以大家要買也要小心呢!一個是假的,當然一個是真的!

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2010-9-23 15:00:25 | 顯示全部樓層
我試過五隻牌子,呢個(我果個)最接近十幾万power meter 的數字。

不過估吾到有假。

真的假不了
Fuse少不了

數字sir 你識吾識
modi 發表於 2010-9-23 17:26:34 | 顯示全部樓層
功率因數可以達到132%,大家有沒有見過啊,我現在就見識到。
一個40W的烏絲燈膽,看看表達到137W,電流又達0.46A
這個烏絲燈膽真恐怖啊!!!哈哈!
samuelsum 發表於 2010-9-29 20:44:48 | 顯示全部樓層
看落是兩個人既私事...佢的計算法,好似跳了step

你係好人,我都識佢...萬事以和為貴!
只希望人人台機,都是靚聲又安全

另外,平心而論,貴與平可以自由選擇!用靚料去換靚聲,錢是要俾,唔通全Blackgate賣二千蚊
兩三年前,在這裡跟modi學嘢,一開機試個電源鑊了,vt60-modi無收一毛錢,幫我debug
 樓主| kk_ho 發表於 2010-9-29 21:20:06 | 顯示全部樓層
Sam,

Anyway, 你下次上佢度問下佢點計啦,可能佢吾鐘意係網上答人,又或者佢真係吾sick.
samuelsum 發表於 2010-9-29 21:25:05 | 顯示全部樓層

但佢講接地,最後幾句的確有佢的特別見解

而水線即安全”地”,是必要的--grounding是必需的(我要求高吧)

接地是有技巧,絶對有分先後;否則,安全地有水線都會出現噪聲,就算聽唔出的頻率,都會干擾正常訊號
 樓主| kk_ho 發表於 2010-9-30 00:17:13 | 顯示全部樓層
呢D至係高手.

真的假不了, 安全最重要
 樓主| kk_ho 發表於 2010-9-30 18:04:35 | 顯示全部樓層
Sam,

佢成個計算倒底有無用個腦諗過?

今晚教你計。
samuelsum 發表於 2010-9-30 23:57:14 | 顯示全部樓層
多謝指教!其實無諗過間茶餐廳咁平...
 樓主| kk_ho 發表於 2010-10-1 00:15:28 | 顯示全部樓層
最重要你識計 Fuse.
 樓主| kk_ho 發表於 2010-10-1 21:56:08 | 顯示全部樓層
Sam,

水要吾要我教, Or GND 呢?

有人搞吾清楚................
samuelsum 發表於 2010-10-1 23:52:04 | 顯示全部樓層
本來聽日要返工, 唔係好想立即答你...但你教我咁多嘢, 一定要俾臉, 加上你又係我中學的師兄
你講的話, 我最多請你食好啲, 你可以叫埋你老婆或者modi / william 都得; 無任歡迎

我自己最近睇了這本書, 第三個chapter講distortion...依本都算係最好的膽機書 (中文書就麻麻, 日文書就成日得線路圖...)
http://www.amazon.com/Valve-Ampl ... 85947527&sr=1-2

另外, 有一篇短文, 我都有睇 - 自己覺得有一定參考價值
http://tech.juaneda.com/en/articles/Ground_and_safety_earth.pdf

但我就算睇了多了, 或做多了一兩部機 - 一定唔會亂咁講嘢, 寫文章;
我都會繼續睇 / 繼續實踐; 可能我咁既性格先合適做consultant

最後, 要講一件事, 音響是電子產品, 不可能沒有良好的電子基礎去支持設計和生產 (包括diy焊機)
沒有邏輯的思考方法, 想的不是去解決問題, 只是日日去搞一堆又一堆的爛攤子 ... 在kk sir的手上, 可以出一台超過100db的機器, 不如叫啲發燒友拎機上來度下個s/n ratio及有冇起震, 我第一個拎上去hififever