SEAS FROY MK3 (DIY), 全部人己改砌ODIN,請看ODIN個POST

kk_ho 發表於 2010-10-3 20:21:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

受人所託, 訂造五隻.

每隻 2 x Woofer, 1 x Tweeter, 重枓分音.

如有興趣上車,請留名. Dead line 15-Oct-2010.

一次機會,這版本夠五人上車會開班.
(注意: 真係要五位數1 pair)

質素比我的更好, $$$$ +

http://www.seas.no/images/storie ... et/froy_mk3_cab.pdf

Measuring report / Review:
http://www.audioxpress.com/reviews/media/403colin-dapp2204.pdf

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| kk_ho 發表於 2010-10-3 22:00:00 | 顯示全部樓層
最難個箱果個方形孔

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
ckeung 發表於 2010-10-4 22:27:37 | 顯示全部樓層
請問這对喇叭SEAS FROY MK3 (DIY)
和 kk sir 在 DAC 試聽會時用的小喇叭比較又如何呢 ? KK SIR 話這对小喇叭 4 年前 DIY 都要 五位數字$$$$$.
 樓主| kk_ho 發表於 2010-10-5 00:06:30 | 顯示全部樓層

會Win我那個很多很多, 你如果很滿意小喇叭, 又想更上三層樓, 可諗諗.
約 13,000-14,000之間.

最貴係電容, Inductor.
Woofer x 4 亦係一條大數.
高音价錢=我果隻的四倍
分音器衹是多電阻,電容各2支
低音多2個,單隻同我隻鎂盤价多DD,ODIN 用果隻W18EX001 就超貴了

以前鴨記栢華(未結業前)我聽過,印象很深刻,那時是MK2,同我對鎂盤格過劍,柏華條友都讚我調得比佢好,尤其低音潛得很深(多謝背後幫我的電腦)。

最難係果箱, 要五十日.

有錢亦吾係大哂, 無得怏。
samuelsum 發表於 2010-10-9 10:29:49 | 顯示全部樓層
會Win我那個很多很多, 你如果很滿意小喇叭, 又想更上三層樓, 可諗諗.
約 13,000-14,000之間.

最貴係電容,  ...
kk_ho 發表於 2010-10-5 00:06

講起栢華有d 可惜, 但香港個市場咁細...依個証明科學的重要性, 耳仔收貨...唔可以話錯 - 但有可能走更長既路