MY Favorite Diy AMP

ac684 發表於 2010-11-29 10:43:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
除了對喇叭JB4430同CD機之外,解碼同線材都是DIY,就咁簡單...

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
halloken 發表於 2010-12-1 00:13:36 | 顯示全部樓層
妤嘢 !
 樓主| ac684 發表於 2010-12-1 10:01:35 | 顯示全部樓層
Thx Ching的眼光,簡單給同好介紹一下部amp,部機是專登買部新德克番黎,裡面零件全部唔要,靜要case,而主板等的零件都是屬於音響專用的零件,提及一下的是綠色的電阻香港及其他歐美國家都無得賣,夠膽講香港懂電子零件的朋友,都未見過這種電阻,而且好肯定咁講…只有日本某間店舖有售,但即使去到間店舖話要買也未必會賣,所以有部份零件是有錢買唔到的,都是託上託日本的相熟店舖的朋友先買到,所以可以話並非一般的diy ,個牛是託朋友美國訂,因為香港根本沒有咁大隻的R牛,大概250w一邊8對管,而d線材9成9都是含銀線,如果有細心看,會看出是用兩條線打孖接駁,兩種不同特性的線打孖接線的,買齊零件慢慢砌砌半年到,部機屬於AB偏A類,可以調教靜態電流,但又唔係純A類,部amp都算係咁啦,見笑了,多多指教...
 樓主| ac684 發表於 2010-12-1 13:13:07 | 顯示全部樓層

又多講一下自己聽音樂對音質的睇法:
其實有好多野都會影響音質,如電路的零件,零件的品質都會可以影響很大,所以有些零件貴得黎會嚇嚇人,音質好當然也要電路設計得好音質先會好,對於後級來講,訊號通過越多電子零件,失真的機會便會越大,所以線路最好要簡單,直接,少零件,線路短,所以我的diy主板不用電路板,而用萬能板直接用錫焊接,務求最短最快最直接...

線材亦是會影響音質,通常有兩類線,銅線和銀線,純銅線會影響低音的質素,普通的可能會令低音頻好肥利鬆散缺質感,而銀線速度比較快會影響高音的質素,一條高質數的含銀線,高音得來唔會刺耳,而我部diy的駁機線等,都含銅銀,把高低音中和務求岩岩好達到平衡,也可以適用於喇叭線...

電源方面,電流水塘要大大超過足夠份量,否則一試重低音沖擊力大的時候,唔夠電就會失真,聲音都會變埋,簡單的例子,有些汽車的音響,夜間播音樂開埋重低音,播音樂時音響的錶板顯示燈跟著d重低音等音樂斬下斬下,就是電源有問題不足,音質就會變質,level 大d可能d音都散晒…

而膽機的音質,膽機的音質靚得來圓圓滑滑,有點像是少女化了妝粉飾過一樣,所以聽人聲比較舒服,中高音的分析力會比較好,但沖擊力可能會比較詢色一些,在一些大口徑的大鼓低頻方面就可能會好肥會亂,不夠扎實,只是個人見解看法...

石機原子粒,覺得比較趨向於原音方面,但極少amp做到很接近,其實無可能做到原音,在我個人來講越接近原音滿足感會越大,一部品質高的石機,音量大level的時候,你會有少少好似有d唔覺得是喇叭聲,好似離了箱,唔覺得好吉耳,大level聽音樂成個鐘都唔覺耳累,所以我喜歡聽石機利方面,也是個人看法...

喇叭方面,覺得horn嘴像真度高有力,有原音感覺,不同紙膜式般幼細,在交響樂方面就詢色得多,缺乏樂器金屬方面的質感韻味,而低音喇叭,覺得要大口徑的,我自己就起碼15寸,也是像真度較好,細細地level音量,已經好有比例的低音感,唔會好似細口徑低音喇叭唔覺唔覺咁,如果品質不高的細口徑低音喇叭,低音方面總覺得好像是谷出來的低音,不像是樂器的真實聲音...

這是我聽音樂上的感覺感受,可能有同好的朋友有另一番的體味
halloken 發表於 2010-12-10 23:55:21 | 顯示全部樓層
相信師兄都玩AMP有很長時間, 不論砌機或聽歌,都有好心得, 真是可喜可賀!
elws 發表於 2011-2-3 00:02:01 | 顯示全部樓層
有心有力有時間!佩服!
junwei 發表於 2011-3-4 19:21:43 | 顯示全部樓層
,靚野
elws 發表於 2011-4-24 00:14:44 | 顯示全部樓層
超勁!內外並重!敬佩!