返回列表 發新帖
樓主: kk_ho

[發燒活動] Digital Audio 比試會 III (七月九日下午二時)

Horace 發表於 2011-7-5 10:25:56 | 顯示全部樓層
ok, 麻煩你預我一位.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-7 10:58:53 | 顯示全部樓層
試聽會想試什么歌。現在寫上你們心水,謝謝。
ckeung 發表於 2011-7-7 16:52:16 | 顯示全部樓層
報名, 可能會遲, 盡趕.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-7 19:09:46 | 顯示全部樓層
CKEUNG,

OK. 記住帶套來取机,還有Airport 的$
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-8 01:17:43 | 顯示全部樓層
SamSam,

Your choice will test at 9-July

KK

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
Horace 發表於 2011-7-8 11:43:29 | 顯示全部樓層
試聽會想試什么歌。現在寫上你們心水,謝謝。
kk_ho 發表於 2011-7-7 10:58

AV Shows 2008  track 5 what a difference a day makes

Thanks.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-8 13:26:15 | 顯示全部樓層
Sure
samuelsum 發表於 2011-7-8 13:51:55 | 顯示全部樓層
SamSam,

Your choice will test at 9-July

KK
kk_ho 發表於 2011-7-8 01:17

謝謝, 我mail俾了一些個人聽後感俾你...可能裝燈再試試...及換opamp的粗合再試...所以想買多一套opamp...

其實台cd機, 拎了返家都測試了好多...
1. Pink Floyd - The Walls (track: "Another Brick of Wall")
2. Pink Floyd - The Dark Side of the Moon (track: "The Time")
3. Bizet: Carmen Highlights (Karazan, RCA - TAS Listed)
4. The Journey in Stereo Sound (Decca)   
5. 何樹鳳的琵琶藝術
6. Dave Brubeck Quartet - Take Five
7. Kenny G Live (japan version)
還有, 很多其他零碎的樂曲

暫時個結果都跟mail相近...
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-8 15:46:17 | 顯示全部樓層
Post the email from SamSam comment about CDPRO2+DAC
SamSam, please write something to confirm this email from you.

KK,
聽了一陣子, 你的dac+cd pro2雖好, 但聲音有一些比較明顯的不足之處 - 就是低頻的伸延好像去去下停咗
另外, 一串串低音的部份, 聲音沒有高頻部份的清楚及乾淨...真的得奇怪...
因為中高頻, 小提琴的快歌carmen fantasy是ok地handle到, 但背後的大提琴一pet屎咁...(compare to
房內用緊的第一代cdm-12, 都是你的作品)
有無可以tune的空間, 一話再煲再試再研究...
因為你賣緊嘢, 就唔放上hififever...另外想問, usb條線有無好介紹?
謝謝
SamSam

KK Comment:
一串串低音的部份, 聲音沒有高頻部份的清楚及乾淨  --> upsampling improve high frequency and details alot. You have RMG in board but no BlackGate. It can correct this bug by using Blackgate + LME49710 Op-amp.

USB cable --> No comment. But I will release USB 96KHz/24bits at the end of July. Using TENOR TE7022L. When plug in PC, will show "HIFIFEVER". The chip is a bit expensive, if you want to upgrade, please take your old board to me and add $.

CDM12 is using COAXIAL output, what DAC you are using? And remember CD, DAC, you are seperate box and power supply.

Final word : Why I need to open a class only for Super High End CD+DAC........(Black Gate is important). You can listen AB comparision at 9-July.
yliwid 發表於 2011-7-8 16:34:52 | 顯示全部樓層
Unfortunately, I have very important visitors so I cannot come on July 9 & I have to travel Sunday July 10 for a week. You guys enjoy the audition.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-8 17:00:51 | 顯示全部樓層
呢D生死決, 吾係成日有
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-8 17:00:52 | 顯示全部樓層
呢D生死決, 吾係成日有
samuelsum 發表於 2011-7-8 22:35:33 | 顯示全部樓層
咁是否叫我丟晒D OPAMP及Silmic II capacitors?

另外, 你列果D 洗唔洗自己拎上去
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-9 00:07:42 | 顯示全部樓層
不接受自帶音樂檔,Iphone, Ipod, IPad測試, 恐防有毒。
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-9 01:00:16 | 顯示全部樓層
Playlist

本帖子中包含更多資源

x
samuelsum 發表於 2011-7-9 19:25:24 | 顯示全部樓層

其實由我早前發的EMAIL到而家, CD機煲多了兩日, SILMIC II不是那麼差; 只是未開聲...已經有返低音, 但未濳得太盡

到今日上HIFIFEVER聽過其他機器後, 發現獨立OPAMP的好處是DETAIL
而MARANTZ的低音, 是比我的CD機更狠--當場我借用了一個"悪"字來形容
(註: 多謝KK解釋了, 是因為輸出多了BLACKGATE做輸出的原故; CD機就是直出)

到用上BLACKGATE+49710的更高紙版CD機, 明顯是低頻多了很多"東西"!

我會再煲下屋企部機, 聽下小弟的古典...雖然試聽會, 我要求播放的都是ROCK+JAZZ, 但古典才是小弟的至愛

有機會再分享
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-9 21:44:07 | 顯示全部樓層
Sam,

你的報告吾夠details.

試機會IV 會準備4T HDD 材料.
Beyond, LMF, Anodize, 太極, 達明, 小島, 凡風, AT17 全部請哂黎
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-9 22:18:38 | 顯示全部樓層
Thank you for attend.

本帖子中包含更多資源

x
samuelsum 發表於 2011-7-9 23:52:25 | 顯示全部樓層
唔夠details...再講下囉...

其實今日試了4台機:
1. 馬仔 - blackgate+rmg (無升頻)
2. 馬仔 - blackgate+rmg (有升頻)
3. cd機+dac (silmic ii + rmg)
4. dac (blackgate+rmg, cd機死了)

1.
無升頻的機, 因先天不足, detail一定輸...雖然都好好聲, 由於無升頻, 比較有欠公平

2.
各方面的表現唔錯, 音樂味真係比較濃, 可能是blackgate的作用; 有升頻, detail多了很多, 聽了一些大動態低音的音樂, 如take5的鼓聲, bass結他, 它的聲音比較"惡", 勁度足
還有, 除了低音勁以外, 播一些人聲如鄭少秋時, 男聲的喉底是比較有味道

3.
用純dac比較的話, 跟馬仔升頻各有千秋, 播一些高音複雜的多音符部份...明顯地俾交更多嘢俾你
一個例子, 是第一轉比take five, highheads的"茶茶"聲, 鼓手是兩集手一邊打4下, 一邊打5下, 而且好近...marantz你數唔清, 因為兩個放埋一齊...到第20下, 兩邊一齊打 (4X5=5X4)

4.
依部真係和silmic果部, 只是電容轉晒blackgate, 基本特質相近...相差最大的是低音的detail...silmic要汗顏
kk問我時, 我回的是blackgate的功力

還有一個幾特別的測試, 就是比一比個digital convertor, 比了7舊幾水的蘋果和馬仔...結果係"無咩分別"
所以我的cd機, 應該是唔洗丟, 可能加下蘋果/或直用usb都唔定...

不過, 我會再煲我的siilmic ii, 因為我總是覺得無可能輸太遠...
如果我遲d用blackgate的話, 我會上埋平衡; 除了我之前講的玩具外, 我想買一套krell或mark仔...始終未玩過最頂的原子粒class-a機

最後, kk sir, 你仲想我點呢???
samuelsum 發表於 2011-7-9 23:59:01 | 顯示全部樓層
不如叫其他版主級高手, 或你d 雜誌朋友寫下; 或者你夾band個friend, 佢咩好嘢都聽過啦!!!

有諗過數字sir, 但都係咪痴線啦
h0200231 發表於 2011-7-10 01:27:46 | 顯示全部樓層
回復 69# samuelsum

1. 馬仔 - blackgate+rmg (無升頻)
2. 馬仔 - blackgate+rmg (有升頻)
3. cd機+dac (silmic ii + rmg)

就昨日測試以上四大訊源,小弟愚見如下:
(a)1.同2.其實各有千秋,以"農民"為例,1.就肯定輸比2.主要分別在細節部份,但試"鮮花滿月樓",個人反而覺得2.比1.更為動聽,細節方面反而分別不大;建議若果可以的話,機器能夠加上升頻選擇和升頻多少,這樣可以以此功能隨著歌曲不同而作微調;
(b)2.同4.個人都是認為各有千秋,但測試時兩個訊源都是用光纖輸入,但個人發現2.個USB和光纖播放"夢想號黃包車"時,覺得用USB比用光纖時動態(大小聲對比)更大和細節更多,因此若果2.以USB輸入而4.以光纖輸入,2.可能會有優勢
(c)3.可以說是全面贏2.和(估計全面贏)4.,以"Take Five"為例,3.的樂手好像是盡情去吹奏色士風,2.的樂手好像是鬼鬼祟祟去吹奏,感覺上好像兩個不同的人在玩樂器

以上愚見若有不認同者敬請見諒
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-10 02:46:10 | 顯示全部樓層
祇是Coaxial input 瓜左, CD, USB, Optical 係無事

1. 金色機於同日晚上已安裝好升頻了, 機主試左四首歌比較決定

農民, 最大分別, WEA 果D 正一仆街錄音, 下次會用番呢首歌.

升頻不可On/Off, 除非用PLL 做Clock, 我又吾想.

但可以透過TCXO frequency 設定為96, 176.4, 192

我今日無用過USB 輸入, 你是否打錯字?

夢想號黃包車已列入default 測試歌

數字sir 會先問你個DAC, CAS 是不是世上健力仕麻手漏電吾還錢才答你.
samuelsum 發表於 2011-7-10 08:39:28 | 顯示全部樓層
你講人公司仆街, 其實另一間又是3個子母的外資, 响香港的分陀, 都唔見得有咩好嘢

KK: 因為你話CD機死, 我唔肯定死咩...唔好意思...

其實大輸出的單端, 基本上是一台無線電發射器, 好多電視發射塔及軍部的無線電都曾使用...
就算破世界紀錄, 根本就唔合適一般平民, DIY一台過千VOLT的機, 一般的膠既絕緣物, 在一千VOLT是會有機會過電...
h0200231 發表於 2011-7-10 22:07:24 | 顯示全部樓層
回復 72# kk_ho

Sorry打錯左,應該係Airplay至岩
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-11 01:48:09 | 顯示全部樓層
CKEUNG,

Airport express 掂吾掂, 請報平安

KK
ckeung 發表於 2011-7-11 02:45:13 | 顯示全部樓層
懷胎九月, 終於順產 dac, 由於這幾天工作較忙, 只試過 cd prof 2, 巳経非常滿意, 感覺人聲清脆了, 背景的奏樂也明顯咗.
個 airport express, 由於要買條 光孅綫, 又要問個女借部 iphone 來試, 所以相信要下星期尾才有機會知道掂唔掂.
至於 9-7-2011 個比試會, 真是非常精彩, 這使我這些初哥認識到唔同零件出來的聲音不同之處, 其實那天部 馬仔 - blackgate+rmg (有升頻) 都好鬼正.
下次比試會我又來.
ckeung 發表於 2011-7-11 08:24:45 | 顯示全部樓層
kk sir, 不知為何部 prof 2 有 d 碟 ( 正板 ) LOAD 唔到 ( 張德蘭 LPCD45 是其中一隻 ), 開蓋/ 關蓋 都 READ 唔到 , 個 CD 盤是有轉的 , 之前聽開部 CAMBRIDE 640C 是 READ 到的.
andypoon 發表於 2011-7-11 08:43:38 | 顯示全部樓層
回復 77# ckeung
有某些 LPCD45 碟在 Pro2 上是播不到或有雜音的。所以轉玩 Pro2 之後我已經唔再買 LPCD45 o既碟,買 XRCD 穩陣D
fansiuchan 發表於 2011-7-11 10:54:23 | 顯示全部樓層
9 號的比試会, 馬仔 - blackgate+rmg (有升頻)表現其实很好,我只覺得當它遇上一些弦樂(如结他、樹琴之類)跟 cd機+dac (silmic ii + rmg) 有較大的差距。
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-11 21:51:43 | 顯示全部樓層
30號的比拼會會在馬記並聯組IIS 出來直入AD1955 DAC.

全平行的豬肚雞(AD1955 塞入NA7004) 要等一等。因我家中並沒有全平行前後級,所以不會花錢做。
阿WHY生好似係,唯有同佢傾下。
ckeung 發表於 2011-7-21 00:14:57 | 顯示全部樓層
回復 75# kk_ho

KK sir, 部 airport express 巳開了聲, 不過部 airport expres s好鬼熱架. d 聲都幾好,請問如果 "同軸" 輸入 d 聲是否會比 "光孅" 輸入更好呢 ?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-21 12:26:41 | 顯示全部樓層
CKEUNG. Coaxial is better than Optical.

airport express 好鬼熱架 --> Agree.

APPLE TV MK2  (just little warm). But $1,050. Will show this toys at 30-July.
samuelsum 發表於 2011-7-21 14:37:25 | 顯示全部樓層
KK Sir,
小弟最近都買了ipad2, 用來睇電子書, 請問用咩software轉歌好(最重要是好聲)? 會放歌入部ipad2, 加埋apple tv, 還有小弟的macbook, 一家大細同部dac一齊用 (但macbook唔放得歌, 因為用來工作)

謝謝
samsam
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-21 15:01:22 | 顯示全部樓層
小弟最近都買了ipad2  --> 16/32/64?
請問用咩software轉歌好(最重要是好聲)?  --> KK, MUKA use dBpoweramp, SERVER KING will show a new SW with his server at 30-July.
Apple TV --> Which generation?
一家大細同部dac一齊用 --> you tell me you are single...... when you married and not tell me
samuelsum 發表於 2011-7-21 17:00:27 | 顯示全部樓層
小弟最近都買了ipad2  --> 16/32/64?
請問用咩software轉歌好(最重要是好聲)?  --> KK, MUKA use dBpoweram ...
kk_ho 發表於 2011-7-21 15:01

1. iPAD2=64GB, white (easily available in some Fortress)
2. Thanks for your recommendation of dBpoweramp
3. Apple Family <> Sam's Family (iPAD2, AppleTV (will buy on SAT), Macbook Pro)