打印 上一主題 下一主題

小型music server 試機會 (20-Aug)

樓主| kk_ho 發表於 2011-8-16 19:21:01 | 只看該作者
己入黑色大箱。

為什么不入銀色,20-AUG交待一切。
modi 發表於 2011-8-16 20:03:02 | 只看該作者
Android的平板電腦也能控制了。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-16 21:57:49 | 只看該作者

你要好似我果部一個個正方形選歌才方便。

今天取机箱有奇怪事件發生。

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-17 00:29:12 | 只看該作者

相機拍得不太好, 見諒
1. 找到accurate read slot in DVD Rom, 牌子吾供開啦, 你要我有貨
2. 銀色電渡有問題, 一撻撻吾均勻, 黑色好些.取十隻出來, 銀色全部都係咁
3. 另一問題, 十盒貨入面, 居然三盒是漏放LCD, USB, Power Switch, 等附件.
4. 放兩隻三寸半,要改裝。Modi 最叻。

不建議你們自己上淘X訂, 你最好上深圳現場買及即時檢查.

祝好運
ckeung 發表於 2011-8-17 02:53:27 | 只看該作者
回復 54# kk_ho

國內 d 質素係噉上下啦, 見怪不怪.
csmith 發表於 2011-8-17 06:45:03 | 只看該作者
回復 54# kk_ho
係咪可以星期六睇左先決定訂邊款?同埋我想用兩隻 2.5" hdd,一隻20g ssd 行OS, 一隻750gb for media!
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-17 08:22:16 | 只看該作者

Csmith,

建議如下:
用PCI-E SSD 64G, 主板有二個slot
你可直上1T。

但用Tiny size (我之前黑色手掌咁大果隻),一樣可放PCI-E SSD, 2.5HDD, 但要鋸了少少散熱器。,

睇完才付款,但要即日
有強姦,無焗賭。
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-17 08:59:24 | 只看該作者
PC 用USB, Streaming, S/PDIF, Streaming 去Apple TV 再光千輸出分別去NA7004,聽下邊個最好。
csmith 發表於 2011-8-17 12:06:02 | 只看該作者
回復 57# kk_ho
好,冇問題,我帶定銀両上嚟!
familyhorse 發表於 2011-8-20 13:42:34 | 只看該作者
Should be able to come, pls count me in!
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-21 02:37:53 | 只看該作者

Live show.

Wawawa, Ckeung, PyChan,
Modi 話開IEC 孔連IEC座收$50一位, 請早確認.

內置或外置牛成本係一樣, 所以吾會再加價,
你們確認後取機當天俾$50給Modi 便成.

本帖子中包含更多資源

x
ckeung 發表於 2011-8-21 10:39:12 | 只看該作者
回復 61# kk_ho

我要內置牛,有勞 modi sir.
familyhorse 發表於 2011-8-22 21:50:34 | 只看該作者
多謝 KK Sir的耐心講解及Demo, 個 music server 真係唔錯,不過經KK Sir 提點,我至知可以用部舊嘅 Macbook White 作 Music Server。 試聽會後番到屋企,的起心肝攪下部 Marantz SR7005 嘅 Airplay.

原本我用 Philips 9500 -> modified Audiolab 8000A -> Biwire -> Focus Audio MT-1 for two channel

嘗試以:
PC (itune) --> airplay 去 Marantz SR7005 用 Ipad control -> pre-out -> Audiolab -> Bi-wire -> Focus Audio MT-1
真係無稔過音質竟然如此接近!

我用 itune rip CD 成 Apple Lossless, AIFF, WAV 作比較,  感覺上音質 WAV > AIFF > Apple Lossless (不過相差其實唔太明顯)
由於 WAV 始終係真正 Uncompressed format, 亦能以itune以外大部份software播放,上網爬文後最後選擇了 WAV 作 ripping 。 Album Cover 方面,雖然 WAV 唔支援,其實只要 rip完後將album內其中一首歌轉加一個AIFF/apple lossless 嘅 copy,即可於itune/Ipad 內 display 個 album cover for searching

下一部會嘗試用 itune 和 用dbpoweramp ripping 作比較
另外 ,小弟亦試過從一D HD Music 嘅 Websites 好似:
https://www.hdtracks.com/
http://bluecoastrecords.com/collectorsgoldfreedownload
http://designwsound.com/dwsblog/ ... ree-hi-res-samples/
...download D 24bit 96KHz 及 24bit 192kHz 嘅 source 聽,真係幾正!

睇嚟部 Philips 9500 可以休息一下喇!

新手分享,有錯莫怪!
yliwid 發表於 2011-8-22 22:15:14 | 只看該作者
Dear KK,

I plan to install later a linear PSU inside the large black case but need to leave space for adding a 2nd 3.5" 2T HDD in future. Can a R-core transformer with enough power [60VA?] plus other parts [rectifier diodes, capacitors, etc] fit in the case?

You mentioned that part of the 12V has to be converted to 5V for certain components inside the server. Can I build a linear PSU with both 12V & 5V for direct connection with better sound?

I have a SMPS 12V 3A & another linear PSU 12v 3A. Can any of these be used for initial testing?

Tks a lot.                  
P.Y. Chan
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-22 23:30:59 | 只看該作者
R50 R-Core + 我的穩壓模組應該放得入機箱入面.

但祇能放得一隻3.5" HDD, 仲要放係主板上面(改裝)

部野得18W 功率(計埋HDD), 有必要用Linear PSU 咩?
yliwid 發表於 2011-8-23 13:43:13 | 只看該作者
In that case, I'd rather use external linear PSU [maybe 12V 2A?] instead of SMPS which usually generates plenty of noise.
wawawa 發表於 2011-8-23 14:12:30 | 只看該作者
回復 61# kk_ho

我都喺要內置牛,有勞 modi sir.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-23 17:56:38 | 只看該作者

回復 66# yliwid

建議使用DC 12V,3A 供電
假設一般Adaptor SMPS 係75% efficiency.

21W x 0.75 = 16W, 這是Server仔帶一隻硬盤時的所需功率(平均值16W, boot Win7 時短暫上到25W)

如果吾要Adaptor, 不要浪費資源, 回番HK $60 俾你. 請確認.
yliwid 發表於 2011-8-23 22:17:47 | 只看該作者
Dear KK,

I confirm to use my own external linear PSU 3A 12V [adjustable from about 10V to 18V]. In case of need, I can build another one with 4A or more. So, I don't need the SMPS. Tks.

P.Y. Chan
wawawa 發表於 2011-8-24 13:55:30 | 只看該作者
回復  kk_ho

我都喺要內置牛,有勞 modi sir.
wawawa 發表於 2011-8-23 14:12

Sorry KK sir,

改變主意,決定用置牛,唔使麻煩modi sir啦.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-24 15:23:05 | 只看該作者
WaWaWa,

Noted.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-26 12:53:44 | 只看該作者
你們取机及培訓那天,我會示範用電池供電俾media server.

當然這場特別示範衹是給參加了班的朋友。

當天會使用日立12V 20AH Sealed Acid battery.
即灰黑色密封式包裝電池。

差滿電應可連續使用十四小時。

玩乜鬼野外置DC牛,一步到位,電池電源是皇道。

我還有終極板斧未出。
csmith 發表於 2011-8-26 22:06:53 | 只看該作者
回復 72# kk_ho

勁!

NB: 部最細server有價錢未呀?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-26 22:47:31 | 只看該作者
終極方案,電池都吾用。

吾係太陽能,風力發電,你地諗下係乜。
ckeung 發表於 2011-8-26 23:22:29 | 只看該作者
噉係 o麥能, 幾時開波, 好心急.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-27 08:38:48 | 只看該作者

機箱今日陸路運到, 之前我己逐一檢查過入面

週邊野到齊

附帶一提: 除了CKEUNG 回復要BLU-RAY 光驅(支持 Accurate read), 其餘朋友請儘快回復.

祇欠主板, 有人在深圳華強大手掃了250塊, 但全層祇能提供71塊比果條友, 所以8月30日才有貨.
注意整個深圳在8月30日前係無可能買到.

250塊, 買家吾係香港人, 佢買來做乜呢?
下星期問下大陸佬先.
wawawa 發表於 2011-8-27 13:51:33 | 只看該作者
回復 76# kk_ho

blu-ray光驅,打算可以点用呀?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-28 00:13:26 | 只看該作者
AMD fusion 可硬解高清電影, 有些朋友除了作ITunes music server外, 亦可播藍光碟, 你有USB port 淨還可插高清TV
wawawa 發表於 2011-8-28 00:52:29 | 只看該作者
回復 78# kk_ho
原來喺咁,我都要blu-ray rom.唔咳KK sir.
yliwid 發表於 2011-8-28 08:12:25 | 只看該作者
Dear KK,   

I just need the  regular DVD ROM, won't need Blu-Ray ROM.

Tks.
P.Y. Chan
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-28 11:14:25 | 只看該作者
WaWaWa, yliwid,

Noted.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-30 15:06:16 | 只看該作者
ITUNE MATCH

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-31 00:18:55 | 只看該作者
来自索泰的两款AMD APU平台迷你产品今天同时曝光,其一是基于E-350 APU的迷你准系统“Zbox NANO-AD10”和迷你主机“Zbox NANO-AD10 Plus”,其二是基于Llano A75芯片组的迷你主板,型号待定。

Zbox NANO-AD10、Zbox NANO-AD10 Plus都延续了索泰Zbox系列迷你机的一贯特点,还是两侧黑色、四边白色、绿色(代表AMD平台)圆环的时尚造型,整体尺寸仅仅127×127×45毫米。

二者均采用AMD E-350 APU处理器、A70M芯片组的组合,整合图形核心Radeon HD 6310,区别在于前者仅提供了一条DDR3 SO-DIMM插槽(最大容量4GB)和一个2.5寸驱动位(支持SATA 6Gbps),后者则直接预装2GB内存和320GB硬盘。

输入输出方面有HDMI、DisplayPort、USB 3.0×2、USB 2.0×2、eSATA、RJ-45、耳机和麦克风、多合一读卡器。

两款迷你机都自带802.11n无线网卡和天线,蓝牙3.0,附送VESA标准壁挂支架,可直接安装在液晶显示器背部,此外还附带飞利浦遥控器、USB红外接收器、65W电源适配器,可以组建一套完备的家庭多媒体娱乐中心了。

Zbox NANO-AD10、Zbox NANO-AD10 Plus将于九月上旬发布上市,日本方面估计价格分别为27500日元、35000日元左右

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-31 00:41:14 | 只看該作者

Server 佬,

早知我今日個價高D啦.

不過呢部野無 S/PDIF 輸出
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-31 01:18:10 | 只看該作者
Motherboard arrived.

本帖子中包含更多資源

x
csmith 發表於 2011-8-31 01:41:37 | 只看該作者
回復 84# kk_ho

It doesn't matter la.. KKSir, I buy u dinner lar next time......
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-31 09:10:28 | 只看該作者

所有大佬,

今星期六取机及上課。

3-Sep-2011 (SAT) 下午二時。

請確認。
ckeung 發表於 2011-8-31 12:26:22 | 只看該作者
回復 87# kk_ho

我 ok。
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-31 12:34:34 | 只看該作者

CKEUNG, 到時見。

我會預備好足夠材料教你,包括scanner.
wawawa 發表於 2011-8-31 13:13:27 | 只看該作者
回復 87# kk_ho

Noted.  Will come as scheduled.  Thanks.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-31 15:53:13 | 只看該作者
我會示範用電池供電俾media server
csmith 發表於 2011-8-31 23:32:26 | 只看該作者
回復 88# ckeung
I will have training this Sat, could I come earlier or after Five?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-31 23:45:29 | 只看該作者
下干五時吧,那時候應該講到應用。

Install Windows, 砌机斷估你吾駛聽吧。
csmith 發表於 2011-9-1 01:04:51 | 只看該作者
回復 93# kk_ho

Cool, I will join after 5....see u on Sat.
yliwid 發表於 2011-9-1 04:29:51 | 只看該作者
Dear KK,

As mentioned on Aug 20, I would be out of town for a couple of weeks. I am now still in Canada, arriving at HKG only Sep 5 Monday evening.

P.Y. Chan
 樓主| kk_ho 發表於 2011-9-1 08:49:57 | 只看該作者

Wawawa, Ckeung, CSMITH,
3-Sep 你們照來,上堂取机。2:00-6:00pm
二時到五時為砌机,五時教你用,因等埋Csmith,希望佢帶靚模來。
請帶一兩隻CD來,我教你Rip
有無下午荼飲?

PY Chan,
你吾介意的話,我會預先做好你部机。
剩留心上堂便可。
10-Sep 上來,加電池試聲會。

這樣安排好不好?
csmith 發表於 2011-9-1 10:01:02 | 只看該作者
回復 96# kk_ho
I am very ok. Btw, 唔洗等我五點至開始 install software, 你地開始先啦。搞hardware 兩粒鍾應該 ok. 我怕我五點半先出現到
 樓主| kk_ho 發表於 2011-9-1 10:38:57 | 只看該作者
Assemble, Install OS at 2:00-5:00pm.
5:00pm - unknown is teaching SW + RIP song.
yliwid 發表於 2011-9-1 11:52:50 | 只看該作者
Dear KK,

OK, I'll come on Sep 10.

P.Y. Chan
 樓主| kk_ho 發表於 2011-9-1 20:25:35 | 只看該作者
所有大机箱全部加送SATA+Power for 細頭DVD光驅。
不另收費。

你可行Native SATA / USB 都得。