打印 上一主題 下一主題

喇叭出現WOO...

ckworld21 發表於 2006-4-29 23:50:51 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
各方好友:
本人有些難題希望可以幫手.近日我用av amp pre-out到新購之兩聲道合併睇戲發現volume 到十點以上喇叭就明顯有電源什訊聲音.用cd機直入到合併聽歌無事.息了av amp電源都有什訊聲音,息了合併電源便無晒聲.請各高人指點.
兩聲道合併nix 60MKII 輸出60W
擴音器 ENON 3801
CK 會員上 :cry:
deepsea 發表於 2006-5-3 11:58:29 | 只看該作者
接線信號 grounding 有問題?  :-k
 樓主| ckworld21 發表於 2006-5-3 22:42:30 | 只看該作者
接線grounding 是否指av amp 發出的,因最大問題是我要先攪清楚來自那部機,度致這情況,或損壞.
多謝你的回應!
danielkwok 發表於 2006-5-5 17:49:48 | 只看該作者
首先你的接法好有問題,既然CD直駁ONIX無事為何要經AV AMP?用PRE OUT 接合併機即總共經過兩組前級,兩只VOLUME,多只香爐多只鬼,先唔講抗阻匹配唔到嘅問題,AV AMP份前級更加唔會好得過部純STEREO嘅機。重有樣嘢你真係幾趣致,熄咗部AMP如果重有聲就真係驚喇!其實你乜都唔駛搞,聽歌用ONIX,睇戲用AV AMP咪得囉。
 樓主| ckworld21 發表於 2006-5-7 23:32:09 | 只看該作者
多謝danielkwork 的回應.
聽歌當然是一切正常,CD直出合併(無經AV AMP).我意思是話睇戲用AV AMP時,前置想要出聲必須 PRE-OUT到合併AUX 等位置. 但條喇叭線是插於合併AMP上的,照你所講(起不是)睇戲要搬返條喇叭線落泥.
喇叭只得一對,唯一的玩法都是這樣(AV MAGAZINE ) 雜誌都有所提及.
danielkwok 發表於 2006-5-8 20:20:34 | 只看該作者
[quote:07a3a3863a="ckworld21"]多謝danielkwork 的回應.
聽歌當然是一切正常,CD直出合併(無經AV AMP).我意思是話睇戲用AV AMP時,前置想要出聲必須 PRE-OUT到合併AUX 等位置. 但條喇叭線是插於合併AMP上的,照你所講(起不是)睇戲要搬返條喇叭線落泥.
喇叭只得一對,唯一的玩法都是這樣(AV MAGAZINE ) 雜誌都有所提及.[/quote]

唔係一定要咁接法,盡信書不如無書!你可以買多條喇叭線,順便升級,兩條線分別同時接AV-AMP及合併到FR SPK,當然係靚果條用黎聽歌仔喇。但要緊記千其唔好兩部AMP一齊開,否則燒機唔好黎搵我!如果你只FR SPK有雙線分音,即4個位就最簡單,若只得兩個就要兩條線用唔同插,比如一條用蕉另一條用叉就得,得!若果有4個位記得插完兩條線唔好叻叻咁拆條橋播!
 樓主| ckworld21 發表於 2006-5-10 22:39:37 | 只看該作者
多謝你的提供,這般接法我都見過,不過是兩個位,是ok的.我的SPK是有雙線分音(四個位),但條線是一開四個種,如真是使用你的接法,是否購買一開二那種及怎樣同時接駁.(現時是無橋接駁的).