查看: 9339|回復: 34

Clone Super 1SC

kk_ho 發表於 2011-10-9 20:25:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
Anyone interest?

Use alum base driver + Hex MILLENNIUM tweeter + Super Crossover components.

Sound better than my existing 1SC. Because upgrade the tweeter.

Target price : Start from $12,000

用返1SC 個箱, 但就用我ODIN果高音, 即係SEAS TROY 但一隻低音

夠五人, 即開車.

想平, 高音用返Scanspeak 8513, 用SEAS 黃金高音, 會超越我現在的質數.

不過, 世上是沒有免費午餐的, 8513 直徑是98mm, SEAS 黃金高音是110mm.

要用"鈴疏" 加工, 花左關人事, 四個大字.(我會有模具提供, 絕對吾花, 但你要自己磨)

8513 Spec:
http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/d2010-851300.pdf

Seas Tweeter spec:
http://www.seas.no/images/storie ... nnium_datasheet.pdf

Crossover spec:
http://www.seas.no/images/storie ... eet/filter_froy.pdf
ckleung17 發表於 2011-10-9 20:37:39 | 顯示全部樓層
我有。是否可以自己砌?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-9 20:44:22 | 顯示全部樓層
Yes, 自己砌. But suggest in hififever. Because 要用"鈴疏" 加工
ckleung17 發表於 2011-10-9 21:49:11 | 顯示全部樓層
我用SEAS黃金高音。
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-29 17:21:28 | 顯示全部樓層

Confirm 砌終極1SC 人名

今年十二月三十一日前開班, 五人止(吾計KK)

HK10,000 包開好擴大的箱, 一對鎂盤低音, 一對黃金高音, 痴身好痕的黃色吸音棉, 一堂學費KO班

(不包括分音器零件, 接線柱, Banana柱), 因吾同人有吾同要求.
喇叭及箱係固定品.

留名人仕
KK 又砌多一對做Reference.
CKeung
CKleung17
ckleung17 發表於 2011-10-30 06:36:24 | 顯示全部樓層
我參加。
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-30 10:49:19 | 顯示全部樓層
訂金$5,000 admin 會通知你
ckeung 發表於 2011-10-31 12:30:50 | 顯示全部樓層
回復 5# kk_ho

雖然等到我巳買了喇叭, 但我都砌它, 小喇叭.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-11-10 00:28:42 | 顯示全部樓層
HK$5000 訂金
 樓主| kk_ho 發表於 2011-11-21 21:57:40 | 顯示全部樓層
X2

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
martin88 發表於 2011-11-22 00:30:07 | 顯示全部樓層
很強的ODIN 喇叭,和小霸王clone 1sc 好正呀,小弟今晚出路遇貴人,多謝C兄請吃飯,和貴人的指導,下次飯局小弟請客,謝謝
 樓主| kk_ho 發表於 2011-11-22 08:23:58 | 顯示全部樓層
你今晚是否遇鬼?
martin88 發表於 2011-11-22 12:05:04 | 顯示全部樓層
可能我係鬼,你係人喎?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-11-22 17:44:08 | 顯示全部樓層
SEAS T25-CF002 x 6

本帖子中包含更多資源

x
ckleung17 發表於 2011-11-24 18:17:42 | 顯示全部樓層

KK Sir,

剛才見你在其他帖的第二頁話SC1無得砌 (其實之前我沒有發覺有第二頁,真大懵),是否?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-11-24 20:27:37 | 顯示全部樓層

5寸正方圓形鎂盤無得砌,Feb/2012 可能會有最後一批貨返,數量不會很多
六寸半鎂盤有貨,可砌ODIN, Biforst 兩種型號

ODIN 箱體接受預訂但要加付加費用在中港車直接運入香港,由本人親自押運
Biforst 箱體未知點運

砌以上任何一款都過萬

單元個個月加價,越遲砌越大鑊
如果真係砌,入定單元擺係屋企有著數
modi 發表於 2011-11-26 22:14:47 | 顯示全部樓層

圖紙

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-11-27 01:27:29 | 顯示全部樓層

Thick line T25CF002

thin line : Old Scanspeak

X-axis : -76
Y-axis : -68

New circle diameter : 110mm

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-11-27 01:30:35 | 顯示全部樓層

Dis-asseble T25CF002

祇有兩條路
一係搞木工
一係從新做過一塊鋁換上去(如果我真係返到5寸鎂盤在Feb-2012)

本帖子中包含更多資源

x
modi 發表於 2011-11-27 11:14:09 | 顯示全部樓層
攪木
 樓主| kk_ho 發表於 2011-11-27 11:42:34 | 顯示全部樓層
理論上是搞木,俾多二天我,我問下最後批貨係流定堅
以鋁箱佬功力,呢塊圓形無難度
Micmusic75 發表於 2011-11-27 15:28:39 | 顯示全部樓層
HI KK sir
does the about speaker good for AV speaker as rear surround unit
 樓主| kk_ho 發表於 2011-11-27 16:45:12 | 顯示全部樓層
No
ckleung17 發表於 2011-11-27 20:24:53 | 顯示全部樓層

KK Sir,

如果最後批5寸正方圓形鎂盤係堅喞,我要一對超級頂班黃金1SC (要黑桃木色,攪木工),冇得砌就請幫我造。  我家地方淺窄,放不下其他兩款。  如要落訂,請通知我。
 樓主| kk_ho 發表於 2011-11-28 02:29:02 | 顯示全部樓層

我會訂造鋁型面

原因:
1. 開木工圓孔, 你問過Modi收你幾錢加工費?
2. 除了我們三個, 當埋你共四個, 八個箱, 吾係講笑
3. 香港, 台灣, 日本, 大陸, 歐洲砌過鎂盤至少幾千人, 有升級option 高音面板俾佢地, 大家都Win Win.
4. 似樣既音箱, 高音default 都係98-104mm, 就算無五寸鎂盤, 也可考慮5.5" 鎂盤, 個箱一樣大, 但就吾駛煩個高音孔

自制面板唯一令我頭痕就係吾知做吾做到原本的拉絲效果
 樓主| kk_ho 發表於 2011-11-28 10:54:36 | 顯示全部樓層
W15CY001, not BIG.

本帖子中包含更多資源

x
ckeung 發表於 2011-11-28 21:49:33 | 顯示全部樓層
我會訂造鋁型面

原因:
1. 開木工圓孔, 你問過Modi收你幾錢加工費?
2. 除了我們三個, 當埋你共四個, 八個箱 ...
kk_ho 發表於 2011-11-28 02:29

唔明, 一頭冒水.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-12-1 23:24:40 | 顯示全部樓層
New Metal plate for T25CF002

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-12-2 19:37:14 | 顯示全部樓層
CKeung,

請等我問埋機箱佬報價(呢塊鋁) 至動手,你可用在兩對喇叭上
 樓主| kk_ho 發表於 2011-12-3 20:16:55 | 顯示全部樓層
Ckeung, 我今晚會上載一些相片,謝謝神之手Modi

你睇完, 包你收貨
 樓主| kk_ho 發表於 2011-12-3 23:05:50 | 顯示全部樓層
Final Destination

本帖子中包含更多資源

x
ckeung 發表於 2011-12-4 03:31:59 | 顯示全部樓層
嘩! 勁呀. 想必巳用了很多心思和時間, 唔該哂 modi sir .
 樓主| kk_ho 發表於 2011-12-4 11:47:43 | 顯示全部樓層
都話佢係神之手

我係神之腦,我吾用CAD劃,點出得咁準
modi 發表於 2011-12-4 18:07:16 | 顯示全部樓層
回復 37# kk_ho

KK Sir就係神之口
 樓主| kk_ho 發表於 2011-12-4 18:15:56 | 顯示全部樓層
劉七杰係乜?

神之走,走數個走