2011年12月-1月 - 高級膽前級(牛輸出), 300B膽後級制作班

kk_ho 發表於 2011-11-18 08:22:18 | 顯示全部樓層
最好砌埋鎂盤
tmmi 發表於 2011-11-18 09:04:13 | 顯示全部樓層

回復 49# manlam168

有錢佬 咁要問吓admin除咗我仲有無人訂啦,重有modi sir
   話齋唔好比較,好容易出事呀
andypoon 發表於 2011-11-18 13:36:05 | 顯示全部樓層
回復 52# tmmi
嗯.....一部300B用唔晒六粒吧!
 樓主| admin 發表於 2011-11-18 15:58:07 | 顯示全部樓層
Phono+前+後, Total 6+2 BG!
alftan98 發表於 2011-11-21 13:51:35 | 顯示全部樓層
回復 25# admin

When and how do I make the payment??
 樓主| admin 發表於 2011-11-21 14:43:40 | 顯示全部樓層
回復  admin

When and how do I make the payment??
alftan98 發表於 2011-11-21 13:51

Already PM you, please try to deposit the payment within this week. Thx!
noteasy2 發表於 2011-11-27 07:35:18 | 顯示全部樓層
HI,

我真吾多錢...但想搭棚
 樓主| admin 發表於 2011-11-28 10:44:07 | 顯示全部樓層
平有平玩, 貴有貴玩, 一步一步來都可以.
 樓主| admin 發表於 2011-11-28 11:59:41 | 顯示全部樓層
Thx Aldous for joining!
tmmi 發表於 2011-11-28 14:45:53 | 顯示全部樓層
HI,

我真吾多錢...但想搭棚
noteasy2 發表於 2011-11-27 07:35

我舊年都係砌部最平300B嚟玩,啲音色都絕對OK.
shbyeung 發表於 2011-11-28 17:53:53 | 顯示全部樓層
回復 1# admin

我都想參加
hotc 發表於 2011-11-28 22:39:46 | 顯示全部樓層
Please count me in
 樓主| admin 發表於 2011-11-28 23:36:50 | 顯示全部樓層
Welcome!!!
wongyh2006 發表於 2011-11-29 22:26:24 | 顯示全部樓層
回復 1# admin

主持人:
因12月17日當天被安排當值,所以沒時間參加制作班,就此退出報名,留待下一次參加,懇請原諒。請把本人於報讀名單之中刪除。謝謝!
 樓主| admin 發表於 2011-11-30 11:52:38 | 顯示全部樓層
回復  admin

主持人:
因12月17日當天被安排當值,所以沒時間參加制作班,就此退出報名,留待下一 ...
wongyh2006 發表於 2011-11-29 22:26

No problem, next time!
kk_ho 發表於 2011-11-30 12:05:02 | 顯示全部樓層
下次即是下年
ckleung17 發表於 2011-11-30 19:52:23 | 顯示全部樓層

To admin:
I have paid the $700 online to your HSBC bank account (Ref: NB3000219900, send me your email if you like to see the payment advice).  However, I am on business trip and will not return until next week, so I cannot attend the Saturday class.  I like to DIY a preamp, either an AN M7 or the one with transformer output, could you please send me the price lists and the upgrade options for me to pick my kit?  Thanks.
 樓主| admin 發表於 2011-11-30 22:46:24 | 顯示全部樓層
Got it thx!! I'll send you the option list!
 樓主| admin 發表於 2011-12-2 23:13:00 | 顯示全部樓層
報了名的明天下午2:30開始上堂!
kk_ho 發表於 2011-12-3 23:07:30 | 顯示全部樓層
Day 1.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
ckleung17 發表於 2011-12-4 11:01:49 | 顯示全部樓層
錯過了,真可惜。
noteasy2 發表於 2011-12-5 06:06:22 | 顯示全部樓層
各有錢同學:
有無想把上次已裝好的300B,出賣比我學搭棚.
我便可以小的錢支出來學野,和環保....減小你們家中不要的300b

modi sir, 我咁做可以嗎
反正學野..
有錢再做全新野
modi 發表於 2011-12-5 18:39:40 | 顯示全部樓層
回復 72# noteasy2

你要求的機箱是要則開孔,沒有入門300B學生的機箱是這樣的,而且有一Kit A的電源牛、厄流圈及輸出牛可以升級,這個升級是給予大家在有限資金得到最好的效果,費用加$1000已升級了四隻牛。入門300B的直得考慮。做好後這機已可以聽很長時間了!
noteasy2 發表於 2011-12-6 00:16:45 | 顯示全部樓層
Modi sir,
想要hold住已訂order的Kit A.
可能買二手同學的300B(Kit A) 機, 作學習用.
反正diy,拆下改下,入線位可加一組在則面。
但工夫多了...玩下先拆再搭
再可以平一些
可有高見
noteasy2 發表於 2011-12-6 00:21:51 | 顯示全部樓層
對吾住,上 堂order了,口干
叫了外賣(冬O荼),未到便走了
下次比返。
kk_ho 發表於 2011-12-6 08:28:15 | 顯示全部樓層
好像有機賣,但緊記加番條水線及Fuse上去
modi 發表於 2011-12-6 18:15:20 | 顯示全部樓層
回復 74# noteasy2

你所說的只是節省了機箱及牛,所有膽座及零件因已焊過了錫線,所以也要買新的,你可以向之前的學生買,所以也要訂零件。
tmmi 發表於 2011-12-6 19:03:17 | 顯示全部樓層
拆拆改改可能得不償失,不如我賣部300B比你,
你今次砌部前級可能會更好。我可以14-Jan帶上
hifi fever 比你試完音才決定買否。
ckeung 發表於 2011-12-6 22:28:21 | 顯示全部樓層
拆拆改改可能得不償失,不如我賣部300B比你,
你今次砌部前級可能會更好。我可以14-Jan帶上
hifi fever 比 ...
tmmi 發表於 2011-12-6 19:03

現在 d 零件貴咗, 有錢賺.
kk_ho 發表於 2011-12-6 23:12:13 | 顯示全部樓層
從頭砌啦
tmmi 發表於 2011-12-7 07:35:43 | 顯示全部樓層
現在 d 零件貴咗, 有錢賺.
ckeung 發表於 2011-12-6 22:28

未用過就有賺,用過就無。你睇下上年C餐加BG都係萬幾,
今年要二萬幾加倍幾,所以ckeung你可以考慮下入定啲貨等升,
好炒過股票。
kk_ho 發表於 2011-12-7 09:26:02 | 顯示全部樓層
CKeung,

買起成間Rubycon 電容廠,Blackgate任你做,仲有Line女,任揀,全日本妹

我就買RMG工廠

劉七杰買起全港寫手,又講多左。
tmmi 發表於 2011-12-12 15:09:14 | 顯示全部樓層
I have paid the deposit to your HSBC A/C, please check
modi 發表於 2011-12-12 18:56:45 | 顯示全部樓層
成日都有人問我有沒有膽代6SN7及5U4G?
有沒有膽可以直代6SJ7?
唔知大家有沒有興趣一試呢?
攪一個試聽會
你地會見到一些好聲又冷門的膽!

日期:未定
CD機:KK Sir 制作cd機
前級:找一位同學帶部6sj7牛前級試用
後級:現正制作中的300B
喇叭:將會改用黃金高音1sc

有興趣請留言
ckeung 發表於 2011-12-12 20:04:15 | 顯示全部樓層
嘩 ! modi sir, 加咗銀箔, d 高音明顯出哂來, 再換埋隻 gec 6x5, 個背景更加靜了, 真無介紹錯.
modi 發表於 2011-12-12 20:07:30 | 顯示全部樓層
成日都有人問我有沒有膽代6SN7及5U4G?
有沒有膽可以直代6SJ7?
唔知大家有沒有興趣一試呢?
攪一個試聽會
...
modi 發表於 2011-12-12 18:56

本帖子中包含更多資源

x
modi 發表於 2011-12-12 20:08:37 | 顯示全部樓層
回復 85# ckeung

ckeung兄:留心還有毒物
tmmi 發表於 2011-12-12 20:41:07 | 顯示全部樓層
唔知有無WE膽聽呢
modi 發表於 2011-12-12 21:11:05 | 顯示全部樓層
回復 88# tmmi

這便是西電膽了,代用6SJ7

本帖子中包含更多資源

x
tmmi 發表於 2011-12-12 21:18:54 | 顯示全部樓層
ckeung 發表於 2011-12-13 01:28:13 | 顯示全部樓層
回復 84# modi

我有興趣觀摩這些好聲又冷 門西電的威力。
phoenix510 發表於 2011-12-13 23:55:13 | 顯示全部樓層
回復 84# modi

modi sir,
    我有興趣試聽。
tmmi 發表於 2011-12-14 12:25:45 | 顯示全部樓層
嘩 ! modi sir, 加咗銀箔, d 高音明顯出哂來, 再換埋隻 gec 6x5, 個背景更加靜了, 真無介紹錯. ...
ckeung 發表於 2011-12-12 20:04

Ckeung 換埋對300B西電,何止高音出哂連你以前啲x女友都出埋嚟呀
ayuen 發表於 2012-1-14 19:51:33 | 顯示全部樓層
我用monoblock300B,獨立牛牛加D blacmonoblock300Bkgate玩,推五呎高四路五單元(四隻11吋Eton低
音)喇叭,聲音雖不至地動山搖,但在600呎hifi廳仍差不多褲管都郁。(volume未夠10點位
置)。

我有40watts EL34膽,250watts MOSFET, 400watts 原子粒機,但煲熟後嘅8watts 300B唔講得
小,強項人聲弦樂唔駛講,大師Rubinstein成坐grand piano高中低有齊擺在面前,十幾人
嘅chamber music無難度,係成百幾友嘅貝多芬5,9唔多掂喞!

可以的話,各位同學不妨落重D料。

Hope this helps.
Aldous

本帖子中包含更多資源

x
tmmi 發表於 2012-1-14 21:11:53 | 顯示全部樓層
我用monoblock300B,獨立牛牛加D blacmonoblock300Bkgate玩,推五呎高四路五單元(四隻11吋Eton低
音)喇叭 ...
ayuen 發表於 2012-1-14 19:51

Ching 你決定咗做邊部機未呀。
ayuen 發表於 2012-1-14 21:32:52 | 顯示全部樓層
決定做部M10 mono block pre-amp.
tmmi 發表於 2012-1-14 21:45:39 | 顯示全部樓層
M10好像四件頭喎,用唔用BG;用tango牛定銀牛呀
ayuen 發表於 2012-1-14 22:06:35 | 顯示全部樓層
零件到齊,每聲道排位格局,等個friend幫我埋鑼床開洞。

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-1-14 22:23:36 | 顯示全部樓層
兩件頭,唔做phono住。電源跟每聲道,短銀線直接銲埋搞掂,用銅或鋁間開作分隔。

因誤會,英國佬只寄了output牛過來,mains牛同choke要立刻係香港搵,Tmmi兄你自已認下邊隻
係tango.開聲聲底好會換番晒銀牛。

除左左下角
ayuen 發表於 2012-1-14 22:24:49 | 顯示全部樓層
除左左下角5粒係Jensen,其他全部blackgate.床下底倉底嘅都摷晒出嚟!