2011年12月-1月 - 高級膽前級(牛輸出), 300B膽後級制作班

ayuen 發表於 2012-1-14 22:40:06 | 顯示全部樓層
會用M10 and 8watts300B5呎高Eton喇叭,400wattsUCD monobolck推堂堂1呎高LS3/5A,真正
小喇叭!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
ayuen 發表於 2012-1-14 22:47:04 | 顯示全部樓層
Newbie to the site. Sorry for double posted...
ayuen 發表於 2012-1-14 23:35:05 | 顯示全部樓層
Preampl底盤電腦3D圖,大部分blackgate都有'窿','突'晒出嚟。

本帖子中包含更多資源

x
tmmi 發表於 2012-1-15 10:15:58 | 顯示全部樓層
用幾重料砌都要有ching你咁有間hifi房先發輝都出嚟,都好期待你部機完成試聽。
tmmi 發表於 2012-1-15 11:31:18 | 顯示全部樓層
兩件頭,唔做phono住。電源跟每聲道,短銀線直接銲埋搞掂,用銅或鋁間開作分隔。

因誤會,英國佬只寄了ou ...
ayuen 發表於 2012-1-14 22:23

Tango牛同銀牛啲size同吼位一樣咩?
ayuen 發表於 2012-1-15 13:19:42 | 顯示全部樓層
回復 105# tmmi
窿位唔啱,預左整幅底板換掉,所以起埋CNC file.修改一下鑼過塊,仲可以換塊紅銅玩下!
ayuen 發表於 2012-1-15 13:35:38 | 顯示全部樓層
用幾重料砌都要有ching你咁有間hifi房先發輝都出嚟,都好期待你部機完成試聽。 ...
tmmi 發表於 2012-1-15 10:15

我都估唔到300B可以出到咁嘅效果 ,post出嚟,供各位參考!

我地跟modi-sir玩搭柵,得閒又可以換下零件玩下!
 樓主| admin 發表於 2012-1-22 23:44:14 | 顯示全部樓層
各參加者請注意。 有部份斷色機箱新年後才到,加上開孔要些時間,要 11/2 下午2:00 先可以繼續。

祝各位新年快樂,身體健康!
ayuen 發表於 2012-1-23 17:13:14 | 顯示全部樓層

早前換埋300B cathode粒電容用blackgate,部機相等AN嘅level B啩!?(其實都唔多理乜level,耳仔收貨算了),煲左一排break-in!昨晚更長開用radio煲至今!重料牛牛,孖金Jensen電容全部無發熱!好耐無聽band霸Eagles,大年初一篷下機,放隻Hell freezes over,播第一cut get over it現場感超正,四隻subwoofer出嘅低頻好掂!中段嗰套鼓喺中間同右邊篷篷篷篷打來打去,有punch,又有定位!

AN喜愛用銀,BG及taltanium等校聲。300B零件及configuration配合得宜,個人經驗是不一定要配號角喇呔,任何優質高效喇叭都可以。

Eton出名難推,高中低平直,適合聽全頻如鋼琴之類。但好的300B令這中頻難搞的喇叭有很好表現!(剩人聲仍是身價已過萬的3/5A討好)!

補充一句,聽爆棚都係免問!

祝各位龍年龍精虎猛,事事如意!
 樓主| admin 發表於 2012-1-25 00:48:04 | 顯示全部樓層
ayuen, 睇見都覺正!
ayuen 發表於 2012-1-25 11:40:58 | 顯示全部樓層
Thanks William,DIY精神,得閒就換下嘢...

希望呢兩曰可以鑽到部preamp的窿,2月11曰上嚟砌!
kk_ho 發表於 2012-1-25 15:24:53 | 顯示全部樓層
CKeung 最愛砌野

祝CKeung 兄龍年行大運
ayuen 發表於 2012-1-25 18:14:15 | 顯示全部樓層
聞名不如見面,KK sir幫我約埋佢飲茶食飯,交換砌嘢心得
kk_ho 發表於 2012-1-25 23:10:45 | 顯示全部樓層
CKeung砌機吾係主修,和我一樣
我們經常爭野食
ayuen 發表於 2012-1-26 17:33:19 | 顯示全部樓層
爭野食好!我嘅格言係work smart,play hard,eat hard.
kk_ho 發表於 2012-1-27 14:56:17 | 顯示全部樓層
CKeung, ManLam, KK 係Made hard
ayuen 發表於 2012-1-29 16:28:54 | 顯示全部樓層
DIY精神,坐言起行!

新正頭無CNC operator,去個friend度自己鑽窿,個friend就幫鑼個mains牛窿...

的突出來嘅電容同膽窿要等hardware shop開工大吉買ring saw至開到!下星期六去hififever齊
齊砌嘢!

本帖子中包含更多資源

x
martin88 發表於 2012-1-29 16:47:47 | 顯示全部樓層
前輩D手功好正,拍住Audio Note D廠機手工,靚
modi 發表於 2012-1-29 16:48:36 | 顯示全部樓層

注意:11/2 下午2:00 先可以繼續。
ayuen 發表於 2012-1-29 19:56:33 | 顯示全部樓層
多謝martin兄鼓勵,個friend讀 mechanical engineering出身.有佢幫手好好多!不過的鋁好諗,黐刀!有空用航空級铝做過一套,整塊炭纖面板.
martin88 發表於 2012-1-29 23:22:57 | 顯示全部樓層
ayuen前輩,是否7075&6061的那些是航空級铝材?會很堅硬的.
martin88 發表於 2012-1-29 23:30:51 | 顯示全部樓層
嘩kk_ho 嘜你新年流流講埋D瓜瓜菜菜,禁大家都利事呀
ayuen 發表於 2012-1-29 23:51:20 | 顯示全部樓層

Modi Sir, thanks for reminding the date.

仲有兩個星期時間,試下可唔可以用的靚料打造一套新機箱。但carbon fibre panel得2mm
厚,要4mm至好睇。天氣凍,搞aero grade carbon fibre有的難度。

Martin兄,6061-T6是航空級,每一批次有certificate,聽聞超級大國有好多claim係6061,實為
6063建築級別。7075貴幾倍,亦可能過硬,damp得太實未必有著數。今次用6061-T6試下!

本帖子中包含更多資源

x
i886 發表於 2012-1-30 11:46:04 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-1-30 13:20:35 | 顯示全部樓層
i886兄,知到好多hififever嘅Diyer都落重料砌機,對聲音有幫助的都會用。

其實對用碳纖效果存疑,可能無實用,純粹visual appeal!
kk_ho 發表於 2012-1-30 14:43:38 | 顯示全部樓層
碳纖效果存疑 --> IBM 9nm (nano meter) transistor use 碳.
ayuen 發表於 2012-1-30 15:23:53 | 顯示全部樓層

多謝KK sir info。以前都用過碳電阻教聲。I mean 用嚟做chassis。碳纖硬又輕,用喺every gram counts 嘅汽/賽車工業及aero space就肯定好!我用好多喺我設計嘅product。
ayuen 發表於 2012-1-30 23:13:02 | 顯示全部樓層

兩件碳纖板大,可以做高面板。鋁用3mm 6061,粒2N3055可以散熱器都唔用(相片機殼側黑
色嗰件嘢),直接mount係機箱散熱,歸一一點。

本帖子中包含更多資源

x
martin88 發表於 2012-1-30 23:47:28 | 顯示全部樓層
由內到外都是自已設計和親手做,這才是真正DIY,前輩勁呀如前輩完成後可否貼圖給大家欣賞一吓?THX
ayuen 發表於 2012-1-31 00:21:28 | 顯示全部樓層
多謝martin兄!每期高級膽前及300B後級制作班modi sir 及 admin 都會post 各同學作品出來,其實今次真係好多謝佢兩位支持俾我tailor made自己想做嘅circuit。相信完成後一定有貼圖!
ayuen 發表於 2012-2-4 23:37:45 | 顯示全部樓層

慣用CAD/CAM,今日埋鑼床跟朋友學鑼嘢,實行由頭做起!
Set alignment, origin,睇電子尺...
圓窿轉好晒,鑼牛窿!
最後批邊,學人用行motor,幣,set 得快得滯,拖刀,拉左塊panel出來,條邊崩左的
鑼3mm 厚6061-T6,唔好太aggressive,分兩刀慢慢鑼好的!

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-2-4 23:51:33 | 顯示全部樓層
3 axis CNC machine.可以鑼800mmx400mmx400mm block,成block挖空做機箱,不過咁
做太浪費,3mm plate砌埋ok啦!

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-2-5 00:28:15 | 顯示全部樓層
未定型嘅炭纖布,racing and aero grade炭纖膠水。希望下星期夠時間將面板加至5-6mm厚。

本帖子中包含更多資源

x
modi 發表於 2012-2-5 10:16:58 | 顯示全部樓層
真系大工程
ayuen 發表於 2012-2-5 14:12:22 | 顯示全部樓層
除左埋鑼床,其實都係我工作及興趣嘅一部份,不過今次用落音響度又另一番茲味。

「膠紙」班嘛!有modi sir你照住,可以玩盡的!
martin88 發表於 2012-2-5 17:56:47 | 顯示全部樓層
嘩前輩好PRO,勁正
tmmi 發表於 2012-2-5 19:08:45 | 顯示全部樓層
20幾年前起工業學院就試過鑼嘢,而家都係留翻比modi,我跟manlam去砌嘢好過
ayuen 發表於 2012-2-5 23:24:21 | 顯示全部樓層
我呢的係咪叫做臨老學吹D打呀?

其實用完CAD,都好鐘意企係laser機,CNC機睇住舊件整出來!今次有機會自己試下鑼嘢,盡量DIY!

相比下,carbon fibre,kevlar呢類composite嘅學問更專門一點,亦好玩D(唔識玩佢玩番你)!
ayuen 發表於 2012-2-5 23:35:39 | 顯示全部樓層
回復 137# martin88
Thanks Martin兄,有機會share多的可以disclose嘅作品及資料大家一同研究下。
ayuen 發表於 2012-2-8 21:18:02 | 顯示全部樓層
個friend去左trip,好彩跟佢學左師,自己埋鑼床趕工今週六上堂,basic嘢差不多搞好,機內
劏房照片。

本帖子中包含更多資源

x
martin88 發表於 2012-2-8 21:53:02 | 顯示全部樓層
前輩你初學CNC點解可以整得甘靚,手工非凡
ayuen 發表於 2012-2-8 22:11:30 | 顯示全部樓層
回復 143# martin88

不嬲都有concept同theory。差緊的實踐!今次大好機會試下
ayuen 發表於 2012-2-10 10:28:48 | 顯示全部樓層
起好右聲道隻箱。加厚炭纖面板設計是volume,selector及螺絲都是磡入式,但做唔切,剩係用住塊2mm mount晒的嘢上去做住先,加厚部份遲的再黐上去。

本帖子中包含更多資源

x
martin88 發表於 2012-2-10 12:24:16 | 顯示全部樓層
Beautiful天下無,正
i886 發表於 2012-2-10 14:21:04 | 顯示全部樓層
tmmi 發表於 2012-2-10 15:21:27 | 顯示全部樓層
成block挖空做夾萬 x 2
ayuen 發表於 2012-2-10 15:47:53 | 顯示全部樓層
整架跑車先!不過在香港就好難出到牌囉。
ayuen 發表於 2012-2-12 16:35:18 | 顯示全部樓層
兩隻mirror image機箱磡好,開始裝背板零件,開關位預大左0.25mm,但上下兩個撐位都要file小小至塞到入去。

本帖子中包含更多資源

x
i886 發表於 2012-2-12 18:27:30 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-2-12 19:40:18 | 顯示全部樓層
我係路人甲,尋日喺hififever上完堂執番嚟...整整下都覺得似架旦克車,夠heavy duty.