分流式電VR電阻一問

horace_cwh 發表於 2012-2-7 18:58:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
近來想平平地DIY一個分流式電VR,想問一下用什麼牌子電阻好D?謝謝!
kk_ho 發表於 2012-2-7 19:08:20 | 顯示全部樓層
Holco
 樓主| horace_cwh 發表於 2012-2-7 20:56:17 | 顯示全部樓層

RE: 分流式VR電阻一問

第一級 Rin 100k, Rg 0(衰減量=-∞dB)
第二級 Rin 100k, Rg 100(衰減量=-60dB)
第三級 Rin 91k, Rg 130(衰減量=-57dB)
第四級 Rin 75k, Rg 150(衰減量=-54dB)
第五級 Rin 56k, Rg 160(衰減量=-51dB)
第六級 Rin 51k, Rg 200(衰減量=-48dB)
第七級 Rin 39k, Rg 220(衰減量=-45dB)
第八級 Rin 30k, Rg 240(衰減量=-42dB)
第九級 Rin 24k, Rg 270(衰減量=-39dB)
第十級 Rin 22k, Rg 360(衰減量=-36dB)
第十一級 Rin 20k, Rg 470(衰減量=-33dB)
第十二級 Rin 16k, Rg 510(衰減量=-30dB)
第十三級 Rin 12k, Rg 560(衰減量=-27dB)
第十四級 Rin 10k, Rg 680(衰減量=-24dB)
第十五級 Rin 8.2k, Rg 820(衰減量=-21dB)
第十六級 Rin 7.5k, Rg 1.1k(衰減量=-18dB)
第十七級 Rin 6.8k, Rg 1.5k(衰減量=-15dB)
第十八級 Rin 6.2k, Rg 2k(衰減量=-12dB)
第十九級 Rin 5.1k, Rg 2.7k(衰減量=-9dB)
第二十級 Rin 3.9k, Rg 3.9k(衰減量=-6dB)
第二十一級 Rin 2.7k, Rg 6.8k(衰減量=-3dB)
第二十二級 Rin 0k, Rg 100k(衰減量=-0dB)

以上的列表係我自己計出來的(當學野 ),每一級減3dB,由60dB個開始,而電阻值我係參考3/4 AMRG的,目標係把最常用的轉為AMRG,其他不常用的用Holco,以減低成本 ;請大家比D意見,謝謝!
i886 發表於 2012-2-10 16:12:34 | 顯示全部樓層
 樓主| horace_cwh 發表於 2012-2-11 00:07:23 | 顯示全部樓層
師兄就唔敢當,我都係新手來的

老實講,我都係上網找資料去計ga gei,我都唔知對唔對;不過我計到第二十二級個時,好似怪怪地,因為個Rg離100k太遠了,得個6.8k,所以放上來找下各師兄比D意見
i886 發表於 2012-2-11 10:29:57 | 顯示全部樓層
martin88 發表於 2012-2-11 16:35:02 | 顯示全部樓層

C兄你好次個Rin有D出入,其實3個或5個dB掙小小唔洗今detail,最好頭5檔用同一個dB需減數值:5dB例:60~55~45,之後檔數2.5dB用小一些值數統一便可,會易計D,如有錯勿插.
 樓主| horace_cwh 發表於 2012-2-11 16:49:37 | 顯示全部樓層
Martin兄,

謝謝!等我又計下先

不過我又想問下點解膽機個VR多數都係100K gei?
martin88 發表於 2012-2-11 17:02:16 | 顯示全部樓層
我應該是要看前級的放大率宜定?有錯勿插