打印 上一主題 下一主題

M10屠城

ayuen 發表於 2012-6-1 14:53:19 | 只看該作者
記得靚仔砌原子粒機一定要頂有開K或X'花',阿蛇話呢D至係靚嘢,適合Audio用。但都見過有D音響套件用無頂花嘅。都買左咯,不妨試下。M10燈絲用3粒4,700uF,2粒10,000uF 25V耐壓,
 樓主| i886 發表於 2012-6-1 20:22:46 | 只看該作者
ayuen 發表於 2012-6-5 22:54:11 | 只看該作者
高大威師弟之前換了Altec horn,分頻點唔夾,中音好惡,經幾天校正後,今天上去聽無BG窮人板M10比之前更勝一籌!

師弟隊左包嘢來,無BG窮人版零件,叫我返屋企跟着佢部照做我的窮人板!問佢幾多錢?佢叫我自己睇下D零件值幾多錢。除電阻叫做靚料,其他是普通零件,吹漲!

mains牛未到,但機箱可以先做,我的無BG窮人版M10 好快攪掂!

呢堆T牛,黑柴,M柴,J柴,V柴一件都不需要留低?!頂!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
tmmi 發表於 2012-6-5 23:06:57 | 只看該作者
高大威師弟之前換了Altec horn,分頻點唔夾,中音好惡,經幾天校正後,今天上去聽無BG窮人板M10比之前更勝 ...
ayuen 發表於 2012-6-5 22:54

你話係咪吹漲,一粒補品都唔落都出到咁靚聲
tmmi 發表於 2012-6-5 23:07:52 | 只看該作者
叫高大威出入小心啲呀,小心比啲補藥黨打呀
ayuen 發表於 2012-6-5 23:18:56 | 只看該作者
叫高大威出入小心啲呀,小心比啲補藥黨打呀
tmmi 發表於 2012-6-5 23:07

一直希望做到一部無BG嘅靚聲M10,窮人板係靚聲,希望落左補藥會更靚聲!只有更好嘛...
 樓主| i886 發表於 2012-6-5 23:21:02 | 只看該作者
ayuen 發表於 2012-6-6 00:24:28 | 只看該作者
之前炒黑柴班有錢佬, 會否奶野?
i886 發表於 2012-6-5 23:21

揸住兩部料係手!做蟹 唔怕,都無諗過要出貨,有實力,當坦克模型咁長揸囉。
mcw 發表於 2012-6-6 10:49:57 | 只看該作者

M10屠城

之前炒黑柴班有錢佬, 會否奶野?

我淨係知呢到有位所謂高手奶晒野,仲有排搞,係邊個自己估,估中無獎㗎,每次諗起心都涼晒

- 發送自我的 iPod touch 大板凳應用
mcw 發表於 2012-6-6 10:53:57 | 只看該作者

M10屠城

你話係咪吹漲,一粒補品都唔落都出到咁靚聲

啲料靚左啦,都未出動水泥電阻。

ayuen 發表於 2012-6-6 16:13:50 | 只看該作者
啲料靚左啦,都未出動水泥電阻。

- 發送自我的 iPod touch
mcw 發表於 2012-6-6 10:53

理論實踐並重,唔會未試過就判斷好定唔好,音響好多時講配搭校聲,會叫高大威試下!水泥電阻配M10好聽我地多得佢唔少。
現在部無BG板高中低定位瓣瓣有,繼續下去是校音色,每個人喜好也不同,留待各師兄聽後發表意見吧。
ckeung 發表於 2012-6-6 16:58:11 | 只看該作者
唔怪得黑柴廠一早就執粒,有先見之明 ! 揸着 BG 者快止痛離場!
ayuen 發表於 2012-6-6 18:28:10 | 只看該作者
唔怪得黑柴廠一早就執粒,有先見之明 ! 揸着 BG 者快止痛離場!
ckeung 發表於 2012-6-6 16:58

黑柴有自己味力,但如果無左佢就一定唔靚聲,佢停產咪全世界音響制造廠都唔掂!無奶油嘅!大家繼續努力,集思廣益,搞部無BG靚聲嘢出來。
ayuen 發表於 2012-6-6 22:59:04 | 只看該作者
開始設計機殼,會幫其他師兄做埋。構思係100%香港製造,但一個人力量有限,要借外援。
1)兩個芬蘭樺木機箱,跟高大威部一樣,找楊師父代工,要鋪其他木皮裝飾也可以
2)紅銅頂底板,自己鑽窿,用沙紙機打磨拉絲,最後噴入口力架保護
3)可後加炭纖面板,出模自己做。成本價幾佰元兩塊,手工免費,但要有時間至幫D師兄弟做

塊面板大概咁樣

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-6-7 21:25:53 | 只看該作者
金工方面有師兄出手相助,在此特別謝過!
tmmi 發表於 2012-6-7 23:34:38 | 只看該作者
金工方面有師兄出手相助,在此特別謝過!
ayuen 發表於 2012-6-7 21:25

佢驚部M10唔預佢先出手咋
ckeung 發表於 2012-6-8 03:07:56 | 只看該作者
幕後黑手
ayuen 發表於 2012-6-8 03:25:03 | 只看該作者
佢驚部M10唔預佢先出手咋
tmmi 發表於 2012-6-7 23:34

原來係咁!咁一定要預埋佢嗰份,三個臭皮匠(何況我地唔係),勝過朱葛亮,大家都出一分力。

高大威今晚過左來我屋企發燒,夜晚晚,整D恐怖嘢過佢聽下。放一隻RCA現塲靚錄音CD聽下歌,聽聽下,喺右喇叭再右兩三呎,離自己五六呎有把女聲嗚嗚咁叫,啋,唔通午夜撞鬼!當然唔係啦,係mono block M10前,mono block AN300B後加對高效率大喇叭嘅音場除左向內,呢類明玩嘢嘅現塲錄音仲出到埋向外!唔係嘛,reverse再來,女鬼...妹和音再現!過癮呢!再放另一張現場錄音,套鼓錄音時擺喺右邊,縫縫縫喺右邊至中間幾呎打來打去,好過癮呢!再放用十七世紀紅寶石小提琴演奏嘅梁祝協奏曲,更過癮呢!

兩條友燒左一晚,去埋跑馬地宵夜至盡興而回,我瞓醒打波實腳軟!
mcw 發表於 2012-6-8 13:11:24 | 只看該作者

M10屠城

原來係咁!咁一定要預埋佢嗰份,三個臭皮匠(何況我地唔係),勝過朱葛亮,大家都出一分力。

高大威今晚過左來我屋企發燒,夜晚晚,整D恐怖嘢過佢聽下。放一隻RCA現塲靚錄音CD聽下歌,聽聽下,喺右喇叭再右兩三呎,離自己五六呎有把女聲嗚嗚咁叫,啋,唔通午夜撞鬼!當然唔係啦,係mono block M10前,mono block AN300B後加對高效率大喇叭嘅音場除左向內,呢類明玩嘢嘅現塲錄音仲出到埋向外!唔係嘛,reverse再來,女鬼...妹和音再現!過癮呢!再放另一張現場錄音,套鼓錄音時擺喺右邊,縫縫縫喺右邊至中間幾呎打來打去,好過癮呢!再放用十七世紀紅寶石小提琴演奏嘅梁祝協奏曲,更過癮呢!

兩條友燒左一晚,去埋跑馬地宵夜至盡興而回,我瞓醒打波實腳軟!

聽講尋晚Ayeun兄又有新玩具玩喎,高大威好似謝晒咁

ayuen 發表於 2012-6-8 14:15:03 | 只看該作者
聽講尋晚Ayeun兄又有新玩具玩喎,高大威好似謝晒咁

- 發送自我的 iPod touch  ...
mcw 發表於 2012-6-8 13:11

係呀,地下黑媽媽嗰四舊。套811 mono block跟RCA膽聽完即是扣押兼比錢,對horn玩下聽下先算。

本帖子中包含更多資源

x
tmmi 發表於 2012-6-8 17:00:39 | 只看該作者
咁正有得先試鐘,我又嚟
ayuen 發表於 2012-6-8 17:30:14 | 只看該作者
唔介意做咕哩高大威大把嘢比你試,係就係試啱至買,不過通常都衰硬。
 樓主| i886 發表於 2012-6-9 09:35:27 | 只看該作者
ayuen 發表於 2012-6-9 10:24:34 | 只看該作者
你比佣佢佢賣seafood都可能得
係楊師父到運緊烏托幫音箱返屋企
mcw 發表於 2012-6-15 02:28:09 | 只看該作者

M10屠城

聽講頭先有人玩預Pk戰,結果係....

tmmi 發表於 2012-6-15 07:44:55 | 只看該作者
聽講頭先有人玩預Pk戰,結果係....

- 發送自我的 iPod touch
mcw 發表於 2012-6-15 02:28

成睌失眠
 樓主| i886 發表於 2012-6-15 09:09:53 | 只看該作者
ayuen 發表於 2012-6-15 13:17:48 | 只看該作者
Thomas兄部機聲音生硬,完全無動態,開大volume吵耳,全blackgate版用埋樹琴仲差過之前聽猛男兄那部半blackgate版好多!
Thomas兄話一個月之前開機太座從沙發看到部機閃光了一下,撿查後發現冬菇膽薰黑了,但部機運作正常所以沒理會。
打開底蓋發現左邊mains牛有像被高溫灼過現象,label紙都變了樣,Thomas兄拍照求助,儘快找出原因。
若然部機已有問題,昨晚試聽會結果不能作準!
ckeung 發表於 2012-6-15 13:38:18 | 只看該作者
Thomas 退出,由後備 猛男補上。
ayuen 發表於 2012-6-15 13:44:06 | 只看該作者
Thomas 退出,由後備 猛男補上。
ckeung 發表於 2012-6-15 13:38

好主意,佢嗰部都補到七彩
tmmi 發表於 2012-6-15 14:15:23 | 只看該作者
好主意,佢嗰部都補到七彩
ayuen 發表於 2012-6-15 13:44

猛男都話部前級改完啲聲差好多,modi sir 麻煩幫手解決
ayuen 發表於 2012-6-16 03:39:44 | 只看該作者
猛男都話部前級改完啲聲差好多,modi sir 麻煩幫手解決
tmmi 發表於 2012-6-15 14:15

翻查AN M7有兩個版本,一個用6072,另一個用5687,都是雙三極管。Thomas兄同猛男兄兩部前級是用五極管WE717A,除非M7曾經出了一個五極管板本,否則你倆的前級應叫'重量級前級'、'雙單聲道前級'或'西電膽超級前級'等等,並非M7線路,與M7無關。
mcw 發表於 2012-6-16 19:15:04 | 只看該作者

M10屠城

翻查AN M7有兩個版本,一個用6072,另一個用5687,都是雙三極管。Thomas兄同猛男兄兩部前級是用五極管WE717A,除非M7曾經出了一個五極管板本,否則你倆的前級應叫'重量級前級'、'雙單聲道前級'或'西電膽超級前級'等等,並非M7線路,與M7無關。

咁即係揾笨,總之果晚我都上黎聽聽,睇下有幾衰聲啦

modi 發表於 2012-6-16 19:38:44 | 只看該作者
回復 282# ayuen

這部機才是AN-M7,用的是5687膽。

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-6-16 20:01:59 | 只看該作者
回復  ayuen
這部機才是AN-M7,用的是5687膽。
modi 發表於 2012-6-16 19:38

明白了,謝謝modi sir。
 樓主| i886 發表於 2012-6-16 21:16:51 | 只看該作者
tmmi 發表於 2012-6-16 23:23:02 | 只看該作者
唔好意思,我都係聽屍強兄話我地果部係M7線路前級,而一路以來發言都無人更正固有所誤會,怪祇怪自已白馬一名
tmmi 發表於 2012-6-17 00:30:32 | 只看該作者

Modi sir 當日我焊隻main 牛時是沒有灼過痕跡,不是你今天所講隻牛在我焊時已被高温燒焦.
而你摩改完後都是沒有灼過痕跡,所以事實是我拿回家約一個月不知原因有次閃光(電)令隻電源牛和隻冬菇膽燒傷.

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-6-17 00:44:51 | 只看該作者
試過M10第一級6072換其他雙三極膽都有聲,但衰聲到不可接受,如果說這就是M10之聲實在過意不去。所以如果AN JAPAN或UK廠方都未出過5687/6SN7轉座版M7,這玩意只是坊間大熱,有幾衰聲也不應入M7數,亦不應以M7稱之。
查實fever一直也沒有說這高級前級制作班造的是M7,改分體電源亦是以重量級前級及代工摩改牛前級稱之,modi sir在樓上亦澄清M7另有其機,個人覺得沒有任何搵笨,誤導或失實存在。一塲誤會而已。
這塲試聽會是重量級西電五極管牛輸出前級跟AN M10 Japan version之比較。我也是白馬黑,未聽過五極管+牛輸出前級,以thomas兄部機在高大威私竇配845膽後級推ALTEC horn,聲音完全被壓縮,好唔掂!
tmmi 發表於 2012-6-17 01:10:05 | 只看該作者
試過M10第一級6072換其他雙三極膽都有聲,但衰聲到不可接受,如果說這就是M10之聲實在過意不去。所以如果AN ...
ayuen 發表於 2012-6-17 00:44

今天去比modi sir 睇,modi sir 話部機聲底係咁無問題,如果唔鐘意這個聲底可以用返啲零件砌過第二部
ayuen 發表於 2012-6-17 01:26:16 | 只看該作者
今天去比modi sir 睇,modi sir 話部機聲底係咁無問題,如果唔鐘意這個聲底可以用返啲零件砌過第二 ...
tmmi 發表於 2012-6-17 01:10

咁靚料出咁嘅聲底真係拆零件砌過另外線路好過!你唔介意再抬部機上高大威度,我想用佢來配其他後級及喇叭再試聽。
ayuen 發表於 2012-6-17 01:50:29 | 只看該作者
WE717A前級,不過無用輸出牛。
http://www.wretch.cc/blog/jore0902/13262622

我砌M10嘅經驗係牛嘅匹配好好好重要,我試左多隻,高大威度身自造,一唔夾感到D聲好死。
ckeung 發表於 2012-6-17 04:09:38 | 只看該作者
越攪越亂,聽聲收貨啦。
mcw 發表於 2012-6-17 04:12:13 | 只看該作者

M10屠城

今天去比modi sir 睇,modi sir 話部機聲底係咁無問題,如果唔鐘意這個聲底可以用返啲零件砌過第二部

嘩,成五餅幾野搞出咁嘅聲出黎都話係咁無問題,佢究竟識唔識架???
仲話如果唔鐘意這個聲底可以用返啲零件砌過第二部,噢噢又有機會做白老鼠兼水魚lu,唔好話我玩踢爆呀。

凈係用支五極管以三極接法單級放大再以牛出,仲要係用NP126接10K入已好大問題,計下數啦。簡直係浪費左隻好牛。都係唔講咁多費事教精人

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
modi + 1

查看全部評分

mcw 發表於 2012-6-17 04:22:39 | 只看該作者

M10屠城

Modi sir 當日我焊隻main 牛時是沒有灼過痕跡,不是你今天所講隻牛在我焊時已被高温燒焦.
而你摩改完後都是沒有灼過痕跡,所以事實是我拿回家約一個月不知原因有次閃光(電)令隻電源牛和隻冬菇膽燒傷.

常識題: 點解會發生以上情況? 好簡單炸,唔好話唔識答喎

樓主| i886 發表於 2012-6-17 09:48:39 | 只看該作者
ckeung 發表於 2012-6-17 10:36:26 | 只看該作者
各位 ching,小弟才疏;財不多,"用支五極管以三極接法單級放大再以牛出"好似無嘜問題喎,音色喜好各人不同。
我砌果部同一線路重無分体,我都好滿意,當然佢會輸比窮鬼M10。
mcw 發表於 2012-6-17 11:57:39 | 只看該作者

M10屠城

高人, 佩服! 佩服~

i886兄,失敬! 失敬! 髙人邊論到我吖,交流下姐

mcw 發表於 2012-6-17 12:09:12 | 只看該作者

M10屠城

各位 ching,小弟才疏;財不多,"用支五極管以三極接法單級放大再以牛出"好似無嘜問題喎,音色喜好各人不同。
我砌果部同一線路重無分体,我都好滿意,當然佢會輸比窮鬼M10。

唔係聲底音色問題,而係設計問題導致性能差,俾我就唔用牛而用電容直出嘞,原因亦好簡單

ckeung 發表於 2012-6-17 12:56:30 | 只看該作者
嘩,噉未平好多, d 牛牛好貴過喎!