Seas x Focal Scala

關閉 [複製鏈接]
martin88 發表於 2012-5-11 18:58:06 | 顯示全部樓層
回復 100# tmmi

嘩~咪重有17日工要開?慢慢來,安全致上 (好靚D手工),幾時幫我整對呀
i886 發表於 2012-5-11 18:59:26 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-11 19:08:59 | 顯示全部樓層
嘩嘩嘩,好正呀!柴嘩嘩,享受落手落腳做嘅樂趣
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-11 19:37:52 | 顯示全部樓層
重有半塊猛男收埋咗
martin88 發表於 2012-5-11 19:51:12 | 顯示全部樓層
回復 104# tmmi

tmmi你買料唔買多D,送多4塊比去嗎,唔好咁孤寒喎你
ayuen 發表於 2012-5-11 20:39:20 | 顯示全部樓層
回復  tmmi

嘩~咪重有17日工要開?慢慢來,安全致上 (好靚D手工),幾時幫我整對呀 ...
martin88 發表於 2012-5-11 18:58

X2吖唔該。
martin88 發表於 2012-5-11 20:46:15 | 顯示全部樓層

=35=4隻雀仔齊齊唱啦
mcw 發表於 2012-5-12 01:38:41 | 顯示全部樓層
一個字 '近'呀
ayuen 發表於 2012-5-12 13:07:09 | 顯示全部樓層
仲多多鬼主意,我就快連自己最後一件嘢:半塊加四塊,都自己做
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-12 14:10:29 | 顯示全部樓層
咁會唔會你係第一個用炭纖做4塊半
ayuen 發表於 2012-5-12 18:23:24 | 顯示全部樓層
好難燒得熔嘅嘢唔可以做四塊半。假嘅炭織花紋紙做裝置可能得,遺留定言比屋企人先。阿仔實話啋啋啋!人終需一別,正常嘢。
i886 發表於 2012-5-12 19:31:09 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-13 14:22:45 | 顯示全部樓層
My 20 years old friends will be rejuvenated soon to Eton x Green Apple. Unfortunately human being can't.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-13 18:29:14 | 顯示全部樓層
嘩!好青呀
ayuen 發表於 2012-5-13 20:01:22 | 顯示全部樓層
橙色係暖色,襟睇同襯一般家具,我乜色都無所謂,老婆唔詐型就得。
昨天睇過對Grande Utopia,六呎高,好有氣勢。
i886 發表於 2012-5-13 20:16:36 | 顯示全部樓層
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-13 20:17:58 | 顯示全部樓層
橙色係暖色,襟睇同襯一般家具,我乜色都無所謂,老婆唔詐型就得。
昨天睇過對Grande Utopia,六呎高,好有 ...
ayuen 發表於 2012-5-13 20:01

我去老尖得對Scala,Grande係咪要去中環先有呀,Yuen兄幾時一齊去睇下
ayuen 發表於 2012-5-13 20:28:13 | 顯示全部樓層
回復 117# tmmi
昨天佛頭兄帶我去逛街,喺一間二手店碰到呢對嘢,明天你有空可以齊齊去睇下。
i886 發表於 2012-5-13 21:04:34 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-13 21:40:04 | 顯示全部樓層

Lambo orange is very sharp.明天繼續尋找木工師傅為我們打造artistic喇叭箱。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-14 10:46:57 | 顯示全部樓層
回復  tmmi

嘩~咪重有17日工要開?慢慢來,安全致上 (好靚D手工),幾時幫我整對呀 ...
martin88 發表於 2012-5-11 18:58

猛男好有信心,佢話老馬都有火,馬師父快d比尺寸猛男開埋對音箱,橫掂啲MDF板或芬蘭細心夾板咁平.
ayuen 發表於 2012-5-14 11:51:56 | 顯示全部樓層
再多半個好消息,我個死黨除左死光鎗,仲有部大型鑼機,鑼到1米成2米嘅嘢,仲有噴油房,焗房等設備,我比左原設計圖紙及改酒桶設計佢睇,佢話CNC D坑,單元、調諧管開窿都is a piece of cake,準確度3N(99.9%)以上。不過佢對音響及木工不孰識,要我去廠監工,MDF板亦係大陸料,除非我地自己搵或送到料去佢大陸間廠。
佢只收返我地machine time,料同人工錢,一對箱估計幾千港紙。連埋你地D單元,補品料分音,造價都係好鬼平喎!我都要做一對。
martin88 發表於 2012-5-14 12:07:45 | 顯示全部樓層
回復 121# tmmi

我對猛男功力整喇叭箱十分有信心,不過下次有機會先叫猛男教我整,猛男已經好「粗」努,费事因間去孌咗規男就慘啦
ayuen 發表於 2012-5-14 12:16:55 | 顯示全部樓層
又搵人做,又自己試做下,學Thomas話齋,兩舊幾水塊MDF.當玩proof of concept都好。
martin88 發表於 2012-5-14 13:01:37 | 顯示全部樓層
其實咁多位C兄和前輩有冇念個,做好對Seas X Facol Scala和同級數的喇叭作A-B試音對比?這樣才知道喇叭的水平和音量質素
ayuen 發表於 2012-5-14 13:22:27 | 顯示全部樓層
我個人當然讚成,有比較才有進步嘛,乜喇叭都可以,贏輸都無所謂,輸左no hard feeling.仲可以研究點改善,不過D師兄要做呢對嘢就要自己動手或找木工師傅代工。
martin88 發表於 2012-5-14 13:30:57 | 顯示全部樓層
Yes,這樣才可以張DIY精神再推高一個層次,追求究極
ayuen 發表於 2012-5-14 13:58:50 | 顯示全部樓層
Well said 馬田兄冖,難得猛男兄話對箱都DIY.欽敬欽敬!
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-14 14:02:18 | 顯示全部樓層
Well said 馬田兄冖,難得猛男兄話對箱都DIY.欽敬欽敬!
ayuen 發表於 2012-5-14 13:58

老馬有火
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-14 14:06:59 | 顯示全部樓層
其實咁多位C兄和前輩有冇念個,做好對Seas X Facol Scala和同級數的喇叭作A-B試音對比?這樣才知道喇叭的水 ...
martin88 發表於 2012-5-14 13:01

馬師傅係咪你幫手搬喇叭先
ayuen 發表於 2012-5-14 14:10:02 | 顯示全部樓層
回復 129# tmmi
佢有木工底子,開鋸難唔到佢,我唔係呢科,又唔賭,唔駛斬手指戒!鑼過就算、怕怕。
ayuen 發表於 2012-5-14 14:11:31 | 顯示全部樓層
馬師傅係咪你幫手搬喇叭先
tmmi 發表於 2012-5-14 14:06

馬兄老唔老?又一老馬有火?!
martin88 發表於 2012-5-14 15:37:03 | 顯示全部樓層
各C兄前輩,老夫都一把年纪,又怎能會老馬有火,血氣方剛的年代已過,留代給年青的DIY發燒迷比拼,况且老夫對DIY的認識都一概不通,望日後請大家多多指教.
i886 發表於 2012-5-14 19:37:08 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-14 21:21:04 | 顯示全部樓層
We'll meet with a Hong Kong carpenter master tomorrow. See who can render us the best service.
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-14 23:23:52 | 顯示全部樓層
各C兄前輩,老夫都一把年纪,又怎能會老馬有火,血氣方剛的年代已過,留代給年青的DIY發燒迷比拼,况且老夫對DIY ...
martin88 發表於 2012-5-14 15:37

嘩嘩嘩!馬師傅你都好謙喎,你向佛頭師公都學唔小嘢啦,點會一概不通呀
martin88 發表於 2012-5-14 23:45:29 | 顯示全部樓層
tmmi兄,老夫有柏金遜,所以佛頭師父教我D嘢,我都唔記得晒,所以HIFIFEVER朋友,E鑊我就大鑊啦, DO YOU REALLY UNDERSTAND
i886 發表於 2012-5-15 10:33:51 | 顯示全部樓層
i886 發表於 2012-5-15 11:35:49 | 顯示全部樓層
martin88 發表於 2012-5-17 11:03:05 | 顯示全部樓層
聽講有位C兄閉關練神兵利器,應再等等就出關,好奇望可以快D有得大開眼界
i886 發表於 2012-5-17 11:12:18 | 顯示全部樓層
i886 發表於 2012-5-17 11:19:25 | 顯示全部樓層
martin88 發表於 2012-5-17 11:22:50 | 顯示全部樓層
回復 141# i886

..sorry呀,位C兄真係好勁嫁
i886 發表於 2012-5-17 11:32:52 | 顯示全部樓層
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-17 17:36:04 | 顯示全部樓層
磨刀廿載,盡在一招
martin88 發表於 2012-5-17 19:47:33 | 顯示全部樓層
一招了憂仇,唔冼左念右念,出關搵高人
ayuen 發表於 2012-5-17 20:09:58 | 顯示全部樓層
磨刀廿載,盡在一招
tmmi 發表於 2012-5-17 17:36

估唔到猛 真係咁猛,上晒火,桶型長型乜型兩下手勢就搞到出來,師兄即係師兄,近呀!
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-17 20:15:35 | 顯示全部樓層
估唔到猛 真係咁猛,上晒火,桶型長型乜型兩下手勢就搞到出來,師兄即係師兄,近呀! ...
ayuen 發表於 2012-5-17 20:09

重有呀喪屍出籠,奧丁神現身。袋瀆
ayuen 發表於 2012-5-17 20:30:43 | 顯示全部樓層
百叭齊放,DIY風起雲湧。
ayuen 發表於 2012-5-17 20:46:31 | 顯示全部樓層
回復 148# tmmi
唔知屍兄用前衛杏加橙焗漆,定雀眼樹根黑壇呢類呢?