查看: 4265|回復: 19

發烧 与 玩家 的定義是否有不同之处?

Mlfan2012 發表於 2012-5-10 01:19:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
小弟初离报到, 某日经朋友推介揾咗呢度, 据闻各位前辈都系识胆之人, 所以茂茂然埋堆, 希望從中可以领略一下有胆色的感觉. 小弟因为天生懒惰, 唔仲意自己动手DIY, 用现成货比较多. 所以自己装机果种樂趣并唔领略过, 故此前来请教各位师兄前辈.

想请问各位大佬前辈, "發烧" 与 "玩家" 呢两個用词的定義有乜野分别? 小弟到而家仲未搞清楚自己所属哪個. 自己做咗呢处会员先至幾天, 已经瀏览咗大部分, 并唔见到有更深层的讨论専题.

發觉好幾位前辈英语手笔确有一手, 是否呢度有海外回歸之烧友? 最後借问前辈们呢度有無麦景图爱好者可以分享一下用家意见.

相關帖子

i886 發表於 2012-5-10 09:10:25 | 顯示全部樓層
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-15 14:29:40 | 顯示全部樓層
怕者我呢个问题标题问得有D白痴, 所以师兄们不肖一答吧. 最近一口气追咗套内地拍的剧集," 天道" 王志文主演, 内容说他是个HIFI 配搭爱好者, 如果我无记错, 条友戏里用德国MBL转盘加分体解码, 2部同型号前级配4部立体後级, 推书架4路4单元bi-amp....独立电源稳压,, 咁条友系发烧呀, 定系玩家一名, 点去定论呢?
i886 發表於 2012-5-16 18:31:34 | 顯示全部樓層
ckeung 發表於 2012-5-17 02:04:53 | 顯示全部樓層
玩到吹毛求疵的是"玩家 ",再走火入魔的叫"發燒"。
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-17 08:19:20 | 顯示全部樓層

以小弟淺見,愛好邊一蕃都好,先沉迷落去,左拼右拆,久而久之就开始烧,烧得甘上下,摸通渠道,反撲歸真,开始稳定就拼拆免問,而只講求質和配搭去達到自己所希望,退燒進入玩家階段,盡精不求量。如甚者再有走火入魔就唔算係再高溫,而係銀兩多。有些人開始就直接求精不求硏,進入玩家俱樂部,但只局限係有錢人家嘅玩法,而呢d人卻唔代表係發燒一族。同意i886見解。
martin88 發表於 2012-5-17 08:35:37 | 顯示全部樓層
回復 5# ckeung

話名入魔,所以就日摩夜摩囉
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-17 10:06:59 | 顯示全部樓層
回復  ckeung

話名入魔,所以就日摩夜摩囉
martin88 發表於 2012-5-17 08:35

咁樣魔法,系燒壞佐個腦,無得玩 ,要收皮。
i886 發表於 2012-5-17 10:12:06 | 顯示全部樓層
martin88 發表於 2012-5-17 10:49:21 | 顯示全部樓層
回復 8# Mlfan2012

呵呵,我怕未燒壞腦時,先燒機,咁真係唔收皮都唔得,冇得玩唔洗摩又唔洗燒,呀重有唔洗聽
i886 發表於 2012-5-17 11:01:29 | 顯示全部樓層
martin88 發表於 2012-5-17 11:05:17 | 顯示全部樓層
回復 11# i886

最重要就係燒銀紙
martin88 發表於 2012-5-17 11:12:42 | 顯示全部樓層
燒法原來有好多重,看上文已有多重玩法,真係有排學
ckeung 發表於 2012-5-17 11:18:14 | 顯示全部樓層
Timi 兄,你巳是"玩家",重去摩喇叭,是屬於"銀兩多"果隻。
我是小說家,齋講。
martin88 發表於 2012-5-17 11:33:26 | 顯示全部樓層
回復 14# ckeung

好多偉人都是講多,做就,等D有好奇心和有奮鬥心的青年去做,這樣就可夢景成真,已開心
martin88 發表於 2012-5-17 11:36:54 | 顯示全部樓層
燒得唔究,燒熱D
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-17 13:49:02 | 顯示全部樓層
烧开咗, 原来咁热闹...唔好停, 仲有乜点去烧...
咁落去, 做咗玩家都已经变咗烧坏脑.
martin88 發表於 2012-5-17 15:17:21 | 顯示全部樓層
You唸you啦,繼續fever
martin88 發表於 2012-5-17 15:21:10 | 顯示全部樓層

今日唔摩機啦好熱呀,要出去摩頂先
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-6-5 17:22:44 | 顯示全部樓層
各位摩机大佬点解无咗声气, 呢条题目似乎真系无乜师兄可以具体答出乜嘢眉目.