查看: 8344|回復: 13

上代人留落离嘅古董後级机70s'-80s'

Mlfan2012 發表於 2012-5-11 17:31:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
各位师兄, 最近到手攞到十多台老古董, 呢度只系其中嘅7部, 可能件数太多未必用得着全部, 如果要放, 边位师兄有兴趣?

试咗机聽唔出有乜问题, 亦無乜老化病状. 力度十足. 只系要清擦一下就靓番. 如照片所见, 4台三菱加装錶面, 2台麦记2120, 最上面系我最喜欢PIONEER SERIES 20, M-22 Class A Output 30w 每声道...仲有其他一堆但真系无力搬.

呢d舊机其实都唔系贵得去边, 之但系市面二手市场唔多见有乜上市, 物以罕为贵, 每件我都开盖睇过, 尽管摆咗有5年唔开过, 但内里仲干净过我床下底, 無乜尘埃锈绩, 果阵时小日本用料真系靓. 全部三脚晶体管, 乜IC 都無用到. 电容电阻用料上盛. 同美国麦景图可比美.

目前这新年代除咗小部分嘅欧美机, 平时用开嘅大路牌子都系祖国制造. 名字话系来路, 但内里却是我地同胞用低廉的工钱造出来. 小弟绝对無睇唔起祖国生产嘅产品, 但系如果睇到件阿曼尼西装, 正开住果部BENZ又或者麦景图都写住中国制造, 内心真系有d唔平衡. 不过话时话, 我都系仲意食中菜, 外国制造的我就唔中意食啦, 好矛盾的人心.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
i886 發表於 2012-5-11 19:02:13 | 顯示全部樓層
老排 發表於 2012-5-11 19:47:11 | 顯示全部樓層
哗....我的眼睛啊.....被亮瞎了....
今多劲也
i886 發表於 2012-5-13 10:39:46 | 顯示全部樓層
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-13 12:08:23 | 顯示全部樓層
係度呀i 886, 毌親節飲緊茶,等咗粒鐘。以上照片去年聖誕節在美國屋企照樣留念,答應朋友帶返港比佢玩下,m22 runs 120v, 佢要step down 電壓先有得聽。c-21可以調壓到220v. 我對呢d機唔係好熟悉,覺得只出30w每邊就可以比美好多麥記後級,不過因為純甲類放大,一陣間已經好熱手。48lb,斤倆十足。無見到有schematics, 打開底蓋見到搭棚式飛綫,無用缐路板。小日本好嘢。
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-13 12:19:14 | 顯示全部樓層
我會問下美國佬睇下是否有呢部機的線路圖。去年尾收到大堆咁嘅的古董,基本都仲唱得,有d機嘅電位器要清洗下就無沙沙聲,兩個聲道好平衡,無左右大細聲。phase linear 400 mark ii,  師兄有無聽聞過呢。
i886 發表於 2012-5-13 19:18:57 | 顯示全部樓層
i886 發表於 2012-5-13 19:25:30 | 顯示全部樓層
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-14 02:43:56 | 顯示全部樓層
所以話你地班師兄前輩除左能聽仲可以裝與拆,實為小弟作參考的渠道。如果唔系接收左呢堆野都唔知呢d老牌子系乜東東,有好多間都已經拾左。其實小弟一直只鍾情麥記,呢堆老古董始終唔系我主流系統,對組裝拆卸呢門無乜研究,但就仲意研讀線路圖,知道理論數據對機組音頻調配有幫助。這也是小弟好奇心上黎趁趁熱鬧。我對音頻效應比較著重,無論乜牌子成品機,DIY出品,陳年機,只要能調配到自己滿意的音頻效應就系小弟所希望追求。如果能學到d師兄的DIY 理論當然更加令自己增長發燒程度。吹到呢度要搵周公啦,
angus 發表於 2012-6-23 20:29:17 | 顯示全部樓層
正野啊!
mingmaxxx 發表於 2012-6-25 13:19:52 | 顯示全部樓層
wawawa!!點解我上一代冇留依D野比我!!但個廳冇番咁上下都放唔落!!
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-7-11 14:57:20 | 顯示全部樓層

各位师兄好. 小弟好耐無离趁热闹, 唔知有無乜野错过咗呢, 呢堆野仲摆系度, 好少用, 老爸以前好玩机, 佢D老友唔系走得就走就系兴趣不再, 世叔伯咁就留底咗呢堆机比我接手. 但小弟只爱老麦, 唔系老麦迟早要放. 我有间房空咗可以堆放...
582582 發表於 2014-7-31 11:26:15 | 顯示全部樓層
點解我上代唔玩HiFi呀!