查看: 19179|回復: 9

Accuphase 金嗓子

sam336 發表於 2006-5-26 18:56:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
各兄台:
             金嗓子配什麼座地speaker 好呢!小弟部amp是 E-213
ewcl 發表於 2006-5-31 12:54:08 | 顯示全部樓層

Re: Accuphase 金嗓子

[quote:ce17a91ccf="raymond8938"]各兄台:
             金嗓子配什麼座地speaker 好呢!小弟部amp是 E-213[/quote]

通常d人會配天朗, 但我之前配 Sonus Faber 都ok. :
dynamicdog 發表於 2006-6-4 02:56:41 | 顯示全部樓層
Accuphase + Sonus Faber

Pre Amp: Accuphase C200
Power Amp: Accuphase P300
Speaker: Sonus Faber Grand Piano Home

Accuphase 反應快, 底頻收放好, 彈跳力又得, 推對SF GPH都OK
Sonus Faber Grand Piano Home 高中靚就靚, 底頻收得慢(可以用極差形容), 出到胡胡聲, 好在Accuphase底頻量唔會過肥, 收得快, 現在套野可以聽得下
都後悔換左Sonus Faber, 以前用MA,聲平均得多,又爆得

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| sam336 發表於 2006-6-6 21:59:10 | 顯示全部樓層

thank!各兄台

如果用ProAc studio 130有可唔可以呢?因我聽過人聲好特出及甜美
dynamicdog 發表於 2006-6-30 15:19:03 | 顯示全部樓層
ProAc studio 130都ok, 聲清過R 1.5
ewcl 發表於 2006-7-5 12:38:46 | 顯示全部樓層
e213 是最新型號, 同e210,211,212 比, 是否差不多?
dynamicdog 發表於 2006-7-9 01:39:27 | 顯示全部樓層
E213...好難講
我個人覺得, Accuphase 係技術方面, 提升左; 用料, 好似好左
好似E550同舊款比較, 個Volume用左ic控制,分開千幾級.講到話開到幾大聲都無損耗...咁上下啦
但聲方面, 好似差唔多
benho 發表於 2006-7-18 16:57:04 | 顯示全部樓層
我用e212
之前配dali blue 505, d 聲麻麻地,發揮唔到accuphase既特性
而家配chario t2000 mkii, d 聲好好多
 樓主| sam336 發表於 2006-8-26 23:23:48 | 顯示全部樓層

Chario

各兄台:
    最後我都買了卓麗Lyns,因覺得同金嗓子夾聲啲。高音清,人聲厚。
都ok架!     
dynamicdog 發表於 2006-9-8 01:55:12 | 顯示全部樓層
chario好野呀

高音清---來自Accuphase
人聲厚---來自chario

而且重甜甜地, 有音樂味