查看: 11244|回復: 38

7.1前級擴音機問題...求救....

lokman886 發表於 2012-6-1 20:44:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我想買onkyo 5007前級擴音機......

請問.....係唔係一定要買後級擴音機????

我只打算用來推5.1.........因為新手.....唔明前級擴音機可否單獨使用.............?????

如果再買後級實在太貴..............
i886 發表於 2012-6-1 21:17:50 | 顯示全部樓層
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-1 21:49:43 | 顯示全部樓層
我唔係想接後級...................

我主要想問 ................唔用後級.......

就咁用onkyo 5007前級機.............當擴音機用可以嗎???

意思是指..............一部機前級機..................用來推5.1..........這可以嗎????
i886 發表於 2012-6-1 22:10:37 | 顯示全部樓層
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-2 07:01:42 | 顯示全部樓層
多謝高手指點......

因為我叫朋友問....她講個部係前級機..............

我上網查係有一體擴音機....前擴音機...同後擴音機.........

咁我就想知....部onkyo 5007係前擴音機................咁如果我冇後擴音機.........

可唔可以就咁用.............用5007推5.1...........唔知會唔會有問題???
i886 發表於 2012-6-2 08:40:39 | 顯示全部樓層
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-2 15:35:16 | 顯示全部樓層
太好啦...多謝高手i886指教...............

我可以買....其實你對部機有咩看法.............??

因為我唔追求3D電影......部機係陳列品...但唔多開........七千多少少.........你覺得值嗎????

仲有個問題就係.......部機可以唔用後級.....咁同一體式擴音機有咩分別...???(是否就加多個可支援後級勁能???)
Mlfan2012 發表於 2012-6-2 16:17:43 | 顯示全部樓層
多謝高手指點......

因為我叫朋友問....她講個部係前級機..............

我上網查係有一體擴音機....前擴 ...
lokman886 發表於 2012-6-2 07:01

之前i886 C'HING 好清楚解释咗啦, 先米理部机前定後一舊过, 後面睇到成排红黑喇叭输出接头就肯定可以直接推出乜.1.2组合都得. 5007成9声道加两只低音炮, 如果只系想接三前两後加.1低音炮, 即5.1组合, 咁就接L+R front, center, L+R suround, 搞掂. 唔知我有无理解错你個问题呢.
Mlfan2012 發表於 2012-6-2 16:22:25 | 顯示全部樓層
Onkyo TX-NR5007
9.2 A/V Receiver
Power Output         220wpc @ 6Ω, 1kHz, 1 channel driven
每声道220W, 樓上 ...
i886 發表於 2012-6-2 08:40

佛头兄, 唔好介意, 如果我无睇错, 部机好似只得145wpc.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-2 16:30:31 | 顯示全部樓層
我打錯左...係 onkyo prsc5507呢部可當擴音機用嗎??
Mlfan2012 發表於 2012-6-2 16:41:43 | 顯示全部樓層
我想買onkyo 5007前級擴音機......

請問.....係唔係一定要買後級擴音機????

我只打算用來推5.1......... ...
lokman886 發表於 2012-6-1 20:44

前级机理论上只用作讯源选择, 处理音频, 调大细声, 解码等功能, 如果無合拼内置或接入分軆後级机, 咁想几多声道嘅喇叭组合都无用.
妨且你呢部系比较传统的合拼前後级机一軆化, 理应唔洗再要花钱买後级放大啊. 有D唔明你想要点求救呢..... ..
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-2 16:42:07 | 顯示全部樓層
慘了..看錯左...呢部一定要後級....????

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
modi 發表於 2012-6-2 16:42:54 | 顯示全部樓層
這是一部前級,主要是處理輸入及解碼,要配合PA-MC5500後級使用,單獨是不能推動喇叭的!
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-2 17:05:14 | 顯示全部樓層
回復 12# lokman886

係5507........................
Mlfan2012 發表於 2012-6-2 17:05:41 | 顯示全部樓層
太好啦...多謝高手i886指教...............

我可以買....其實你對部機有咩看法.............??

因為我唔 ...
lokman886 發表於 2012-6-2 15:35

你理解错啦, 唔系部机唔洗用後级, 而系呢部已经有埋後级放大功能, 亦即系佛头兄讲嘅一舊过, 内里线路前後级一軆化, 又名" 合拼" 机, 直接接上喇叭就搞掂.

目前市面上卖嘅AV RECEIVER 多数系合拼机, 用一条HDMI, 加几对喇叭线搞掂. 否则用上分軆前级RECEIVER, 你就要用好多部後级机接前後, 中置, SURROUND, 後SURROUND等一堆喇叭已经用上成咪路嘅接线.

需然我用紧先锋合拼又用紧老麦分軆, 但都系合拼好好多, 呢部机09年出, 无3d无所谓, 因为睇得耐会头昏, 内功好有力, HDMI 端口多. 有排都唔会过气, 值得买.
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-2 17:08:53 | 顯示全部樓層
我唔明...點解後級會咁貴...部5500差不多二萬................????

仲有...如果買5507+5500成三萬幾...............

咁買部5007都係萬六左右.............價錢差咁遠有咩分別???
Mlfan2012 發表於 2012-6-2 17:13:47 | 顯示全部樓層
哈哈, 写咗大论, 原来讲错机号, 5507 AV PROCESSOR....唉..准备买分体后级啦, 老友.
Mlfan2012 發表於 2012-6-2 17:19:22 | 顯示全部樓層
我一味写, 无睇到之前已经有师傅回应咗, 自己前後九唔答八啦, 唔好介意小弟口水多多....
Mlfan2012 發表於 2012-6-2 17:55:22 | 顯示全部樓層
我唔明...點解後級會咁貴...部5500差不多二萬................????

仲有...如果買5507+5500成三萬幾...... ...
lokman886 發表於 2012-6-2 17:08

分别1: 睇离仁兄刚上路, 仲未搞清呢味花钱的爱好, 买分軆不实在.
分别2: 发烧定唔烧, 即系话你想点样视听效果, 求其话就一机5007搞掂.否则5507前后分体再加堆线材插头, 效果未必正过一机化, 要睇用嘅喇叭组合同埋间房的大细等等...
分别3:  口袋里有多余钱. 用分体 或 合拼就有得选择.

我台老麦402後级5皮有多, 仲系得两声道, 要两台先搞掂前后SURROUND, 仲未讲推中置喇叭嘅, 搞到成房都系後级,冬天有暖气, 夏天做局炉.......5500就搞掂9道, 唔贵啦. 但我认为买一机化最适合你啦. 睇定先, 再听下呢度师兄嘅意见, 无点错.
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-3 07:27:02 | 顯示全部樓層
多謝Mlfan2012意見...我都係打算買一体機...........

但又唔想買萬幾元既......只有買5007個d過期貨..........折得勁...........先買...又要找下先..........thx
Mlfan2012 發表於 2012-6-3 09:54:22 | 顯示全部樓層
多謝Mlfan2012意見...我都係打算買一体機...........

但又唔想買萬幾元既......只有買5007個d過期貨...... ...
lokman886 發表於 2012-6-3 07:27

5007總體唔算太過期,內裡裝置解碼功能仲系好新,true HD, Master audio...高端解碼足夠有餘,力度充足。7000大洋抵買。
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-3 14:21:07 | 顯示全部樓層
不過我看錯係5507.............
Mlfan2012 發表於 2012-6-3 17:20:45 | 顯示全部樓層
其实唔好理乜号型, 手头钱有限, 只好睇餸食饭. 最紧要揾出自己想要d乜功能嘅装置, 唔好学人有我有嘅心态花无谓钱走去买部太多功能但又用唔着的顶级机. 如果号型眼花缭乱, 咁就先考虑AV机内置要有最先进的影音解码功能, 即系DolbyTrueHD, DTS-HD Master Audio. 声效是否逼真就一定要有呢几味解码功能. 然後睇自己间房大细再决定要几多声道, 当然如果机价差唔多, 声道越多越好, 一般家庭5.1, 7.1已经够. 每声道120-150wpc足够有突.

家庭影院最重头是中置喇叭, 可惜市面整套5.1, 7.1 或更多的环回喇叭组合用家一般唔重视中置的重要性. 以为两边同低音炮够响就掂, 查实系错误观念. 一场电影里發声时间最多系中置喇叭. 可以讲成场电影都会有声, 本人用紧嘅中置單只计比其他声道喇叭都贵, 投资最重手, 不何睇轻.
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-4 23:22:06 | 顯示全部樓層
我而家看中yamaha A3010,不過要等他出新款...年尾公司特價先買......只好等到年尾......

因為主要環回5.1或7.1效果為主.........請問各位對此機有咩意見......???

請問yamaha是否每年都出新既高班型號???
我看之前資料多數九至十月份...有新機.........

我用elac喇叭一套過......後面個二隻係ws55個套.........前面唔記得型號..........合用yamaha 3010嗎?
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-4 23:32:51 | 顯示全部樓層
其實yamaha貴同平有咩分別...A1010 A2010 A3010????????
Mlfan2012 發表於 2012-6-5 16:15:39 | 顯示全部樓層
其實yamaha貴同平有咩分別...A1010 A2010 A3010????????
lokman886 發表於 2012-6-4 23:32

因为几个字讲唔出有乜唔同, 以下三部机嘅装置性能比较一目了然, 可作比较. 英文版本.

http://usa.yamaha.com/products/a ... 6_&mode=compare
Mlfan2012 發表於 2012-6-5 16:25:18 | 顯示全部樓層
我而家看中yamaha A3010,不過要等他出新款...年尾公司特價先買......只好等到年尾......

因為主要環回5.1 ...
lokman886 發表於 2012-6-4 23:22

所提及嘅喇叭组合可否具体说出系边几只, 我只用静电喇叭, 对普通音箱唔系咁易记得起. 我比较着重中置, 戏入面主角讲话要有力及逼真, 如果鸡仔咁嘅声, 咁其他几只喇叭点劲抽都无用. 成部电影音效大打折扣.
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-6 00:12:13 | 顯示全部樓層
elac FS 58主音
ekac CC 51中央聲道
elac WS 55環繞喇叭
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-6 00:12:29 | 顯示全部樓層
elac FS 58主音
elac CC 51中央聲道
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-6 00:13:50 | 顯示全部樓層
以前買既..又冇壞...又唔想換..以上個套可以嗎??
Mlfan2012 發表於 2012-6-6 12:20:27 | 顯示全部樓層
以前買既..又冇壞...又唔想換..以上個套可以嗎??
lokman886 發表於 2012-6-6 00:13

你間視聽房有幾大?
而家用嘅係邊牌子AV機?
睇藍光定普通DVD?
低音炮係乜牌子號型,多了解希望可以比D意見你去選擇合適,記住係合適,唔係最勁抽,否則浪費銭。
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-7 00:18:41 | 顯示全部樓層
我房大約150呎....但我套音響想日後放在聽用........未升級....仲看緊擴音機........而家仲考慮緊.....想等出新款看下有冇平野......買................
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-7 00:19:25 | 顯示全部樓層
yamaha a3010或a2010用elac FS 58主音
elac CC 51中央聲道
可以嗎??
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-7 00:42:53 | 顯示全部樓層
a3010比a2010多左個DSD 直接輸入解碼有咩用?.....
除了差喇叭差10W外...........我只考慮5.1或7.1環回立體感覺有冇分別????
Mlfan2012 發表於 2012-6-7 02:51:55 | 顯示全部樓層
我房大約150呎....但我套音響想日後放在聽用........未升級....仲看緊擴音機........而家仲考慮緊.....想等 ...
lokman886 發表於 2012-6-7 00:18

三部其實應該都可以推到。分別在性能特點上有差別, 也在於睇自己有乜需求。如果要keep住套喇叭一段長時間咁就整部能支持目前最新解碼技術,又唔會太落後。價錢差少少當然要3010,以後upgarde喇叭都唔洗買新機。選擇AV機最先考慮系解碼系統能否支持目前最先進解碼技術。除非你部dvd機內裡已有先進解碼功能咁就另說。亦都記住呢句金言:早買早享受,遲買多折扣。就睇你等唔等得到。

附加幾句話,如果你買佐部二手3010但無remote, 我有只系度無乜用,個遙控好大只,好有斤兩打開埋塊蓋成10寸有多。
Mlfan2012 發表於 2012-6-7 07:25:30 | 顯示全部樓層
a3010比a2010多左個DSD 直接輸入解碼有咩用?.....
除了差喇叭差10W外...........我只考慮5.1或7.1環回立體 ...
lokman886 發表於 2012-6-7 00:42

DSD...Direct Stream Digital, 係多聲道SACD解碼模式,如果你有台可以播放super audio cd 嘅CD或DVD機,咁就可以從CD機直接一條數碼缐输入到呢個DSD端口,但只用於音頻,不用於視頻。有咗呢個端口當然方便第日升級器材時用得著。
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-8 00:01:55 | 顯示全部樓層
底音箱我有...但我見冇咩用......YAMAHA SW-315 低音喇叭.........咁上下...........型號..我買時二千幾....五年前......

但我覺得用左唔係好勁......好似冇咩用???
Mlfan2012 發表於 2012-6-12 08:35:42 | 顯示全部樓層
底音箱我有...但我見冇咩用......YAMAHA SW-315 低音喇叭.........咁上下...........型號..我買時二千幾... ...
lokman886 發表於 2012-6-8 00:01

系电影里嘅多声道来讲, 低音炮并唔系成部电影播放其间都有声, 只系等到有震撼场景时候先至出声吓人. 大部分时间都系得只中置系度出声, 前面两只是背景音樂, 後两只管声效.....所以中间单元最为重要.