2012夏季-入門級膽機搭棚+喇叭制作班

noteasy2 發表於 2012-6-28 12:56:49 | 顯示全部樓層
FULLY SUPPORTED.

大家快的完成, 我都想看下入門機的力量.
tmmi 發表於 2012-6-28 15:09:45 | 顯示全部樓層
FULLY SUPPORTED.

大家快的完成, 我都想看下入門機的力量.
noteasy2 發表於 2012-6-28 12:56

Noteasy2 兄對喇叭放返落嚟未呀,得閒出嚟飲茶
bigdish 發表於 2012-6-29 09:20:02 | 顯示全部樓層
希望聽日開到堂
 樓主| admin 發表於 2012-6-29 15:47:53 | 顯示全部樓層
三號或紅雨都會繼續, 星期六如在12:30pm 已掛或宣佈將掛8號或黑雨會改期。

如打得成要改期:
第一堂會在 7月2日 (星期一) 下午2:30pm 補
第二堂照舊7月14日 (星期六) 下午2:30pm
NewMoon 發表於 2012-6-29 17:36:06 | 顯示全部樓層
香港天文台在2012年06月29日16時45分發出之天氣報告

香 港 天 文 台 發 出 最 新 熱 帶 氣 旋 警 告

三 號 強 風 信 號 , 現 正 生 效 。

預 料 本 港 平 均 風 速 每 小 時 41 至 62 公 里 。

在 下 午 5 時 , 熱 帶 風 暴 杜 蘇 芮 集 結 在 香 港 之 東 南 約 190 公 里 , 即 在 北 緯 21.2 度 , 東 經 115.6 度 附 近 , 預 料 向 西 北 偏 西 移 動 , 時 速 約 30 公 里 , 移 近 珠 江 口 一 帶 。

隨 著 杜 蘇 芮 移 近 , 本 港 風 力 正 逐 漸 增 強 , 高 地 間 中 吹 強 風 。 按 照 現 時 預 測 途 徑 , 杜 蘇 芮 會 在 午 夜 前 後 最 接 近 本 港 , 香 港 風 力 會 進 一 步 增 強 , 並 會 有 狂 風 驟 雨 。 天 文 台 會 在 今 晚 考 慮 是 否 需 要 改 發 八 號 烈 風 或 暴 風 信 號 。

行得好似好快,明天多數走左啦。
axgroup 發表於 2012-6-30 12:20:07 | 顯示全部樓層
走左 !
 樓主| admin 發表於 2012-6-30 23:57:52 | 顯示全部樓層
多謝大家參與入門級膽機搭棚+喇叭精讀制作班

今天大家很努力,完成了喇叭制作。

請在這分享你們的制作過程和感受。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
jas91 發表於 2012-7-1 01:28:03 | 顯示全部樓層

waaa, 效率咁高ge
一到已經比modi sir 部300b毒一毒 =v=
之後原來要抽喇叭箱, 幸運地(?)係雙單元箱
起初很茫然=v= 完全唔知要點開始
後尾焊線, 轉窿, 鋪棉
說不辛苦係呃人ge 淨係玻璃棉已經夠折磨...
但喇叭整好了真的很不可置信
超級鳴謝兩位大師教路!!Modi sir仲幫我埋尾 T^T 雙單元真係好多工夫要做
人地個個整完喇叭開始研究膽機我仲係轉窿阿, 鋪棉阿...
所以好似好簡短的流程...但用足我4個幾鐘...
不過聲音一流~~這個班真係物超所值
我會記住紮穩馬步
下堂目標係整好晒部膽機!!

PS. 不過...對喇叭堅重!!!重過dag米...T^T 搬到我想喊 =v=
modi 發表於 2012-7-1 23:28:18 | 顯示全部樓層
回復 60# jas91

那部300B還在測試,以後要用多些時間去研究,但求更加完美!
pakpakpakhk 發表於 2012-7-2 21:33:30 | 顯示全部樓層
初步已完成,還有訊號輸入部份未完成。

Modi Sir, 這樣鋪排可以嗎?

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| admin 發表於 2012-7-2 21:56:27 | 顯示全部樓層
好快手。。。 Modi 幫手睇睇。
modi 發表於 2012-7-2 22:26:31 | 顯示全部樓層
回復 62# pakpakpakhk

就這樣看可以的,還有兩支電阻未給你燈絲對地電阻,你下次來很快便可以完成了
pakpakpakhk 發表於 2012-7-2 23:15:18 | 顯示全部樓層

回復 64# modi

Modi sir,  是第8隻腳嗎?
jas91 發表於 2012-7-2 23:23:37 | 顯示全部樓層
其實這部膽機可以當後級用嗎=v=
modi 發表於 2012-7-3 00:21:01 | 顯示全部樓層
回復 65# pakpakpakhk

不是
modi 發表於 2012-7-3 00:21:51 | 顯示全部樓層
回復 66# jas91

這機輸出有1W是可以接喇叭的
jas91 發表於 2012-7-3 00:40:56 | 顯示全部樓層
咁推上次整好o個對喇叭係咪唔夠力?
 樓主| admin 發表於 2012-7-3 00:49:47 | 顯示全部樓層
全頻喇叭,夠力推的
NewMoon 發表於 2012-7-3 09:39:45 | 顯示全部樓層
回復 62# pakpakpakhk

師兄,你砌得好快喎!
pakpakpakhk 發表於 2012-7-3 10:14:08 | 顯示全部樓層
回復 71# NewMoon

上一堂在Modi Sir 的指導下,已成功建起接地的棚,其餘我是照著樣本機做的。(上一堂用手機拍下了樣本機的機底)
前前後後這兩天大約用了十多小時才做到現在的模樣啊。
 樓主| admin 發表於 2012-7-3 11:07:42 | 顯示全部樓層
回復  NewMoon

上一堂在Modi Sir 的指導下,已成功建起接地的棚,其餘我是照著樣本機做的。(上一堂用手機拍 ...
pakpakpakhk 發表於 2012-7-3 10:14

不錯. 你試試檢查一下個線路各接點. 完成後功力會大增..
kk_ho 發表於 2012-7-3 11:33:58 | 顯示全部樓層
Modi, pak 兄,

小弟又多口了
建議如下:
圖中的Rubycon 黑色電容要用一些支架固定,絶不能衹依靠焊點支撐
接線,越短越好,否則它會像一條天線,既可發射,也可接收,我的做法,便是貼住機殼走
GND 線,我會分開左右獨立GND concept來搭

寫完了,吾駛請我飲茶,我是路過的。
NewMoon 發表於 2012-7-3 12:54:46 | 顯示全部樓層
回復 72# pakpakpakhk

收到!原來用左兩日時間。

開得機未?
NewMoon 發表於 2012-7-3 12:55:54 | 顯示全部樓層
回復 74# kk_ho

唔好意思!

kk sir 講既 Rubycon 電容,係指邊隻?
kk_ho 發表於 2012-7-3 13:10:23 | 顯示全部樓層
又口多,以Modi 最後建議為準
兩支是ELNA, 兩支是Rubycon.

又看看是不是85'C 電容,如果係,不是靠近熱的地方
(我吾知你依家果個位置熱吾熱)

又口痕:
如果我的話,先build 好供電系統,一定要少noise, 之後才搭上放大部份
當然,floor plan 也很重要,不然會塞吾哂入去。

賣下廣告,USB bit stream box 就係用了ultra low noise 電源,才把TE7022 發揮至極限,超高分析力,買左既都知。
samho71 發表於 2012-7-3 13:32:42 | 顯示全部樓層
kk ho請繼續口多,口痕
kk_ho 發表於 2012-7-3 13:50:20 | 顯示全部樓層
要怎樣才做知道自己的供電系統是多少噪音?

用什麼儀器?(幾舊水的)

今晚開估。吾飲茶住
pakpakpakhk 發表於 2012-7-3 15:50:51 | 顯示全部樓層

回復 74# kk_ho

多謝KK sir 指點
"圖中的Rubycon 黑色電容要用一些支架固定,絶不能衹依靠焊點支撐"
用 double adhesive tape可以嗎?

"接線,越短越好,否則它會像一條天線,既可發射,也可接收,我的做法,便是貼住機殼走"
可否用膠紙把接線貼近機殼來達成呢?

"GND 線,我會分開左右獨立GND concept來搭"
左右獨立是否好像這樣呢?(紅線)

謝謝!

本帖子中包含更多資源

x
kk_ho 發表於 2012-7-3 16:40:23 | 顯示全部樓層
Answer
1. 我不喜歡痴住, 用耐會立痴痴的
2. 在機殼鑽孔, 用索帶固定好, 怕的話先套上錫紙, 再在其中一端接地, 其中一端便可,至於那一端,你自已試. 城大教授Angus Wu都用此方法
3. 是. 但也要小心分開小信號GND 及大電GND. GND 殊途同歸, 最終也會走在一起的.

附注: 你當dual mono 在一機箱你會明白我GND 的用意.

搞好個電源最重要.
modi 發表於 2012-7-3 18:39:13 | 顯示全部樓層
回復 80# pakpakpakhk

藍色燈絲電源線要互紐,才接上膽的4,5腳,而且線越短越好,其它線也最好紐作一起!
pakpakpakhk 發表於 2012-7-3 22:41:46 | 顯示全部樓層
回復 82# modi

Thanks Modi Sir!
I've made some changes.

本帖子中包含更多資源

x
modi 發表於 2012-7-3 22:55:24 | 顯示全部樓層
回復 83# pakpakpakhk

輸出牛的0-3.5k-5k中間的3.5k有沒有接駁上?如有剪了它,要短!
pakpakpakhk 發表於 2012-7-3 23:22:54 | 顯示全部樓層
回復 84# modi

Modi Sir
輸出牛的0-3.5k-5k中間的3.5k沒有接駁上的!
由牛那一邊一出便剪掉?
pakpakpakhk 發表於 2012-7-6 17:31:06 | 顯示全部樓層
Modi Sir, 明天(7/7)上午10am開始嗎?
kk_ho 發表於 2012-7-6 20:04:07 | 顯示全部樓層
小妹妹JAS91,

可否分享一下你組裝喇叭時的心得

說實話,你對喇叭最靚聲。

明天還有一些做喇叭心得話你知。

KK蛇
 樓主| admin 發表於 2012-7-6 23:02:16 | 顯示全部樓層
Modi Sir, 明天(7/7)上午10am開始嗎?
pakpakpakhk 發表於 2012-7-6 17:31

是的,10時可以開始上來
harrymlli 發表於 2012-7-7 02:56:11 | 顯示全部樓層
小妹妹JAS91,

可否分享一下你組裝喇叭時的心得

說實話,你對喇叭最靚聲。

明天還有一些做喇叭心得話你知 ...
kk_ho 發表於 2012-7-6 20:04
我一早估倒係咁......不過抽籤嘅,要認命.....
kk_ho 發表於 2012-7-7 11:03:21 | 顯示全部樓層
鋪吸音棉的方法和數量是很重要的
pakpakpakhk 發表於 2012-7-7 15:02:40 | 顯示全部樓層
回復 90# kk_ho

我抽到嗰對想鋪都冇得鋪呀!
pakpakpakhk 發表於 2012-7-7 23:39:57 | 顯示全部樓層
各位同學,你們的進度如何呢?

Modi sir
請問我部機有冇問題呢?

話時話,我抽到嗰對喇叭接落我屋企部300B到都唔太差!

Patrick
modi 發表於 2012-7-8 00:34:17 | 顯示全部樓層
回復 92# pakpakpakhk

你部機,只有RCA上錯了,其它沒有問題,也能著機。
modi 發表於 2012-7-8 00:40:59 | 顯示全部樓層
今天只有兩部機能開聲!由於時間太緊迫,如有問題可以再找我。

就只有這部是正式開聲及測試!

本帖子中包含更多資源

x
jas91 發表於 2012-7-8 01:41:04 | 顯示全部樓層
前日無check post tim, kk sir今日無講到喇叭呢
組裝最重要係焊的次序無錯(因為覺得有時焊左先塞棉好難) , 條線唔好靠錫線渡電, 鋪棉我都係但求整整齊齊
唔好塞住個迷宮又要全部都有棉
今天簡直就是要跪拜modi sir, 要勁執我手尾
感受明天再打, 十級累
NewMoon 發表於 2012-7-8 08:54:45 | 顯示全部樓層

我呢,經過日半苦戰,咁樣。

下星期六繼續作戰。

本帖子中包含更多資源

x
NewMoon 發表於 2012-7-8 08:59:06 | 顯示全部樓層
回復  kk_ho

我抽到嗰對想鋪都冇得鋪呀!
pakpakpakhk 發表於 2012-7-7 15:02

我都係!

希望有機會跟 kk sir 學野。
NewMoon 發表於 2012-7-8 09:01:36 | 顯示全部樓層

嘩,有部300B!
NewMoon 發表於 2012-7-8 09:06:14 | 顯示全部樓層
modi sir 除左講解部機既線路圖,仲講左好多膽機既知識俾我地聽,又教左我地焊接既技巧,獲益良多!

NewMoon 發表於 2012-7-8 09:08:05 | 顯示全部樓層

modi sir 同 kk sir 有問必答,塞左好多錢入我袋。
NewMoon 發表於 2012-7-8 09:13:55 | 顯示全部樓層
回復 95# jas91

開機試聲未?D聲掂唔掂?
pakpakpakhk 發表於 2012-7-8 10:09:11 | 顯示全部樓層
回復 98# NewMoon

部300B係早前有位網友太多玩具玩唔囇放血價賣比我
兩個入們膽機班嘅價錢都唔洗