查看: 6071|回復: 16

新手想問入門級選擇

fizh 發表於 2012-7-6 19:41:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
新手入門,想買部入門HIFI聽JAZZ,想問各位CHING可以選乜野CDP+AMP+SPEAKER,同埋邊隻線好,BUDGET 1.5萬上下,萬分感激!!
kk_ho 發表於 2012-7-7 01:44:48 | 顯示全部樓層
幾大聆聽環境?
套架生要用多少年才升級?
 樓主| fizh 發表於 2012-7-8 15:45:09 | 顯示全部樓層
500呎到, 打算四五年先會升級
kk_ho 發表於 2012-7-8 17:35:31 | 顯示全部樓層
15K 可能吾湯吾水
講下你現在有什麼架生好吾好
modi 發表於 2012-7-8 18:04:21 | 顯示全部樓層
回復 3# fizh

淨聆聽環境?
 樓主| fizh 發表於 2012-7-8 18:52:44 | 顯示全部樓層
小弟現時只得一套MINI HIFI.....
 樓主| fizh 發表於 2012-7-8 18:54:33 | 顯示全部樓層
SORRY講得唔清楚, 如果計淨聆聽環境, 大概300呎到
pakpakpakhk 發表於 2012-7-8 22:03:45 | 顯示全部樓層
Wa! 都好大! 15K 有點不夠, cd player + amp + speakers 每件得幾千,買廠機一定無料到!
pakpakpakhk 發表於 2012-7-8 22:05:37 | 顯示全部樓層
或者考慮二手!
angus 發表於 2012-7-8 23:01:59 | 顯示全部樓層
回復 7# fizh

嘩淨係聽歌都有300尺都唔細啦!15k一係DIY一係就二手囉!
    不過你喜歡聽Jazz膽機都會適合你!
kk_ho 發表於 2012-7-9 12:58:55 | 顯示全部樓層
三個方案:
一係二手
一係分期付款買好D
一係DIY自己砌。

Mini Hifi 如果CD部分有光輸出,可先考慮:
DAC+int power amp+ speaker
 樓主| fizh 發表於 2012-7-9 21:23:29 | 顯示全部樓層
謝謝各位CHING
kk_ho 發表於 2012-7-9 22:44:40 | 顯示全部樓層
樓主先生,

雖然沒有15000方案(其實有,不過太爛)
不如把注碼提升至25000, 看看有什麼結果。

好不好?

呢個post就咁停吾好玩
 樓主| fizh 發表於 2012-7-10 01:17:23 | 顯示全部樓層
當然好,六合彩既野好難講,咁請教各位師兄,$25000又可以點發揮呢??
pakpakpakhk 發表於 2012-7-10 07:03:22 | 顯示全部樓層
我提意⋯
Marantz cd6004 ~HK$4000
KK sir 部300B ~hk$7000
DIY speaker ~hk$14000
(HifiFever 上面對座地都幾好聲)
kk_ho 發表於 2012-7-10 09:37:02 | 顯示全部樓層
Hififever 上面對Response 3.8 DIY 座地,要問網主才知道價錢。

DIY KT88 power amp, Hififever 上面還有一套空料未砌

AD1955+Up sampling+Super Preamp all in one. 即DAC有埋前級+Audio input selector. 此機Preamp Volume 部分使用Mark Levinson 同樣IC。

以上三件價錢請向admin 查詢。

CD 轉盤還是CAS, 等樓主回復
 樓主| fizh 發表於 2012-7-10 23:56:58 | 顯示全部樓層
CD 轉盤