打印 上一主題 下一主題

JBL 同好會歡迎你!

MDLP 發表於 2006-1-25 22:43:23 | 只看該作者
睇相

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
laukawah 發表於 2006-1-25 23:19:51 | 只看該作者
在這裡先謝過各位師兄指點,再向各位師兄拜過早年,祝各位器材越爆越好聲;恭喜發財。 :
hibon 發表於 2006-1-28 17:24:36 | 只看該作者
首先預祝各位師兄耳運亨通。我仲用緊JBL-50A 10吋低音,用大陸胆機EL-34推,人聲都幾好,是否喇叭唔夠班,換4312D如何,請指點!
MDLP 發表於 2006-1-30 00:41:32 | 只看該作者
"人聲都幾好,是否喇叭唔夠班"

唔明?

4312D同價中聽人聲非終極之選,可考慮JM.Lab,B&W,Proac,spendor,DynaAudio.TSM-300....

我覺得4312D係Budget有限、地方大而用膽機(<20W)的一個平衡之選!
hibon 發表於 2006-1-30 12:04:22 | 只看該作者
恭喜發財,萬事勝意,唔夠班的意思是,如果換喇叭人聲會不會更好,如4312D因我比較喜歡JBL這牌子,因為L-50A都很耐用,請指教。
MDLP 發表於 2006-1-30 14:25:09 | 只看該作者
4312D所用單元應比L50A好,但可惜4312D個箱同分音器未玩盡個所有單元,尤其係中頻,個人愚見如全面upgradeL50A的話4318(與4312D用相同單元)甚至4428才是首選,當然貴好多!
如Budget有限的話不如保留實力等全面升級cable=>CD=>AMP=>spkr,4312D敏感到任何一個小環節都玩死你!

JBL L50A

JBL 4318

JBL 4428
[/url]
hibon 發表於 2006-1-31 23:24:16 | 只看該作者
唉!正是資金有限,牽一髮動全身,唯有聽住先,多謝你的意見!Thanks
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-2-1 13:16:06 | 只看該作者
師兄們,恭喜發財!嘩,乜你地唔駛去拜年既?阿狗忙足五曰未停過,不過好多鋪頭年初二就開工,今日開工大吉,反而輕輕鬆鬆,不過初二台 DIY Power Amp 可能年紀大,一邊 Ch. 燒咗,唉!呢排回家冇歌聽,比老婆鵝咗兩曰,睇黎要先找個代替品,以應一時之急了!

本帖子中包含更多資源

x
hibon 發表於 2006-2-1 14:56:59 | 只看該作者
放假冇街去,一講起L-50A就火都黎埋,點解?話說廿多年前帶足銀両去西洋菜街,買JBL4311B,因為當時音响世界讀者信箱經常推介,貪平走進一間當時相當出名的黑店X威,二話不說,就落了一仟元訂金,正想落地址送貨的時候,個SALES出招話:JBL邊有人買架,冇高音,啪邊,低音pet pet聲,買呢一對喇,英國嘢,12吋同軸,冇得揮。,我一定要JBL,佢冇我辨法,叫我試L-50A,可能未做手脚,都幾好聲,冇得退訂,唯有阿超着褲L-50A都殺!仲有下文,趕住去拜年!,待續
hibon 發表於 2006-2-2 00:46:52 | 只看該作者
搞錯咗,唔係去拜年,係有親友來拜年至真,趕住熄機接財神,聽完音樂情人,曲終人散。講番L-50A無奈之下落了一仟元訂金,唯有返歸等候,等了兩天,街都唔敢出,突然電話響起,又係果個SALES來電,話L50A冇貨,不如轉10吋同軸果對,話仲好聲,我死都唔制,經一輪交涉,有排講,簡略。最後終於送貨來了。幾天後去其它的正鋪一睇,又中招,原來價錢仲貴過JBL4311B,唉!年少無知,如果唔係這樣,可能宜家仲用緊4311B都唔定呀?順帶一提當年在音响屋有閣樓果間,一聽難忘的喇叭就是JBL4313和馬蘭士的水晶LP盤,真係好靚聲!提起4313二手市場好似好少見到嘅?請各位師兄不要見笑小弟的無知呀!晚安,明天(過了十二點)應該是今天開工大吉。
MDLP 發表於 2006-2-2 01:11:59 | 只看該作者
80-90年代,聲X鏈鎖黑店害人唔少!共通點就係賣"大娼"野!所以我到現在都唔用"大娼"代理產品
hibon 發表於 2006-2-2 18:47:32 | 只看該作者
好彩仲有啲A字頭既機和T字頭同軸喇叭都幾好,如果唔係就........
laukawah 發表於 2006-2-2 21:13:10 | 只看該作者

恭喜發財

各位Brother恭喜發財,機越換越開心。在老婆大人抽緊銀根政策下,只能住有限積蓄,在鴨寮二手店尋寶。給我找到一隻師兄們曾提及的JBL 4208,2k多少少,老闆用金嗓子播陳潔麗的名曲;一水隔天涯。一試難忘,急急抬回家。現作全方位測試,怎樣發揮這對喇叭,請各位師兄俾意見。
我是用電腦作訊源,AMP是安橋801,謝謝
MDLP 發表於 2006-2-3 10:27:08 | 只看該作者
hibon/AV男,

L50A/4208可從人聲改善做起,試下靠牆喇叭底加(三粒)釘

AV男,
電腦sound card用audigy2zs作96K升頻去av amp
laukawah 發表於 2006-2-3 18:51:42 | 只看該作者
謝謝師兄,我試後再給大家一個報告
awing 發表於 2006-2-7 18:10:30 | 只看該作者

awing 新手

各位前輩你地好. 本人三十多年前己中意了 JBL , 但家空間有限,二佰尺住八人,我中意 JBL 源於我學師時老闆是發燒友 . 現在, 到了中晚年了, 想一試自己有 JBL 的喇叭, 但我現對此喇叭非常陌生, 今日, 我在鴨了街看到一名為 control (藍色) 的小喇叭.請教各位對此喇叭有咩意見 . 多謝
MDLP 發表於 2006-2-9 02:45:05 | 只看該作者
Any photo?
awing 發表於 2006-2-9 18:18:05 | 只看該作者

JBL

沒有照片 ,舊 Model ,很小的喇叭 , contrul 1 (藍色字牌) ,外身用膠 , 金屬網面 ,可掛牆的
MDLP 發表於 2006-2-10 10:04:44 | 只看該作者
Control 1 其實係一對唱K/AV/PA喇叭,與傳統JBL sound無大關係
awing 發表於 2006-2-10 14:26:27 | 只看該作者
多謝指教, 那請問師兄那個型號的 JBL 喇叭比較不要太大, 但個人比較喜愛低音, 打心口的 Feel , 請介紹那個型號比較勁.......THX
MDLP 發表於 2006-2-10 17:26:58 | 只看該作者
>$900樓下搵對二手CONTROL5

留意海棉邊有無癱

awing 發表於 2006-2-11 12:37:25 | 只看該作者
多謝 MDLP 師兄意見
awing 發表於 2006-2-11 12:48:49 | 只看該作者
不過, 我想買部純 amp, cd 機, 及喇叭.
因為以上我家還未有 . 聽講 nad 好鬼夾 JBL 喇叭.
So. 我現時考慮如下
Amp .... NAD
Speaker .... JBL
CD .... Cambridge
請師兄們給些意見, 本人需然一把年紀(快5張),但十分喜歡炸機,流行曲,ROCK,越打心口勁就越喜歡 ..... 哈.見笑見笑
MDLP 發表於 2006-2-12 17:08:07 | 只看該作者
老實講!如果要打心口不如搵套Sony  MINI/中型套裝音響

或

Denon AV amp 配 Bose 301

勝算重高!甚至有D電腦喇叭都西利

用JBL好受擺位及器材配撘應響,尤其是JBL-control系列係4Ω

p.s.我三張幾都係80's fans
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-2-14 17:31:42 | 只看該作者
MDLP 師兄,阿狗已為你燒錄了煲機碟,不如約個時間睇下點交比你,好嘛?

不如 22 - 2 -2006 APM 個 show 你都上黎玩下吖!到時比隻碟你,又可以同你食餐飯喎!
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-2-14 17:43:04 | 只看該作者
MPLD 師兄,到時去會埸找狗記就得啦!
:wink:
http://www.hififever.com/forum/viewtopic.php?t=425
MDLP 發表於 2006-2-15 11:48:34 | 只看該作者
好!不如我請你食飯!

現用Yamaha AX-1推4312D,不過對喇叭已多返好多高音,但同V8i一定唔多夾,粗礦對粗礦,大力對高敏感度,想搵部膽機,唔知有乜介紹?
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-2-18 20:51:05 | 只看該作者
OK ! 我請消夜!有冇私伙調聲配件(釘,碟,墊,壓.....)可以帶上黎一齊玩 一定好玩又開心
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-2-18 20:57:59 | 只看該作者
師兄,(power amp)McIntosh MC275 40週年紀念版,老朋友牌子既後代,是較佳之配對。
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-2-25 18:39:27 | 只看該作者
MDPL 師兄,煲機進展如何?上了一堂狗記吹水會可有啓發? :
MDLP 發表於 2006-2-26 03:08:26 | 只看該作者
聽狗記師兄講玩JBL要靠牆擺,馬上搬對4312D去個friend屋企一試,同場與ATC12比較,又引証狗記果然係JBL蘇文峰!一批即中!
估唔到一對12"低音大箱可以在一個70尺地方消失得無影無蹤!

(明天有相睇)
MDLP 發表於 2006-2-26 22:43:36 | 只看該作者
貼牆玩4312D果然掂

本帖子中包含更多資源

x
truman_kh 發表於 2006-2-26 23:48:57 | 只看該作者
很久不見~

貼牆反而更好?

一般來說不是要有一尺左右的空間嗎
MDLP 發表於 2006-2-27 01:08:27 | 只看該作者
Hi 阿文,

你對4312D效果如何?難嗎?找到腳架未?
4312D係原用30年前半PA半民用喇叭設計,好難用現今玩法(又係quote狗記)
貼牆一試無防,唔掂就還原,已經在不同地點不同器材引証過,
貼牆反而高音清立髏感極強唔boom,用萬元級av amp都夠聽
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-2-27 12:57:25 | 只看該作者
阿文師兄,有時喇叭隻隻外型都差不多,好似都一樣,表面上好似連玩法都應該一樣,不過若細心留意一下,其實每一個牌子廠家都有其獨特既設計意念,玩法和配合既要求都完全唔同,切忌一概而論,比如單說 JBL 這個品牌中,基本箱體設計都有分很多不同類型,有些切計要利用牆壁既擴散特性,有的係純繞流設計,有些係依賴箱身本體共嗚,有些利用全氣塾理念.......

而且在技術上既數句和制作風格,各品牌亦有個別路線和取向,只要針對其設計特性和性格,匹配和調教就會容易得多了。 :wink:
truman_kh 發表於 2006-2-27 21:07:21 | 只看該作者
兩位前輩:~

唉呀,我對腳架仲未到呢
今日佢打比我話岩岩到左
我諗星期六有喇掛

我套野一日起碼聽四五個鐘

聽左一個月,d人聲好左好多
唔知係咪已經定形呢
還是可以再上一層
等對腳黎到再向大家報告
MDLP 發表於 2006-2-27 21:36:46 | 只看該作者
嘩!你對架邊道定?成個月?
高音夠唔夠?從音原、電、擺位花下工夫!
對4312D好有潛質
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-3-2 14:54:10 | 只看該作者
同意同意,無限支持! :wink:
truman_kh 發表於 2006-3-5 15:19:06 | 只看該作者
響 hi fi 通定喇

黎左喇,大陸個廠放假嘛
我打算玩耐d先再執

睇定d先~
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-3-11 20:51:07 | 只看該作者
MDLP 師兄,4311 巳在我們另外新的工作坊開聲了,阿狗自己的玩具今晚亦會搬運到鴻濤道 的Hi Fi 小天地供諸同好!(有興趣多啲上去玩下!可以 call 阿狗/阿Kit)
不過 JBL 之4311 本是早代前之單聲和 L+R 時代產物,因此設計成全對稱式,但應用在如今立體聲系統中,出現了中位扁移之敝處(如圖),因此阿狗「的」起心干同佢做糾正手術。

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-3-11 20:58:17 | 只看該作者
:wink:

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-3-12 12:15:43 | 只看該作者
當時 JBL 為了確保喇叭單元工作更穩定耐用避免跌磁,己開始初步採用新開發之鐵氧磁 (俗稱粉磁),由 4311 之高音開始作為試金石,正如釹磁的開始由 K2 的 單元驅動器開始。 :wink:

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-3-12 12:52:44 | 只看該作者
畫好準位就手起刀落........ :twisted:

本帖子中包含更多資源

x
MDLP 發表於 2006-3-14 10:00:48 | 只看該作者
返來HKG後要上來睇下,但隻高音救返嗎?
truman_kh 發表於 2006-3-14 20:26:52 | 只看該作者
套 hifi 的凝聚力很糟呢

我用EAGLES 隻 XRCD 開聲

開到九點鐘 d 聲就散散地喎

係咪對喇叭煲得唔夠

定係套野就係咁上下呢...
MDLP 發表於 2006-3-16 01:43:54 | 只看該作者
哈!哈!
早前我仲諗你對4312D係時侯講下野?

Run-in 問題
頭100個鐘:我覺得頭一佰個鐘會越唱越衰聲適宜用小音量煲
100-300鐘:用煲機碟或爆棚碟勁抽佢
300-???鐘:要完全煲到古董JBL咁聲,日唱夜唱可能都要成年

擺位問題
一定要靠牆,18"-24"高腳架,喇叭底與喇叭座中間試下加大釘(釘向上)

器材問題
一般下價EL34/KT88,在大地方真係唔夠力,用部好力D既AV amp試下就知,而且石機可能run-in期更短,有100Wx2都夠

潛力問題
看上圖,用Tact2175貼牆唱,一對12"大肥婆馬上隱型,你話呢?
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-3-16 15:19:19 | 只看該作者
師兄,隻高音紙盆勁穿,已經無得搞,等佢瓜左再一對去 RECONE!
現的用 ESS 代替。(ESS 好正!) :wink:
truman_kh 發表於 2006-3-16 20:14:24 | 只看該作者
連我發言的時間都比你計到....

我買左十六寸呢,就返我歎向 sofa 應的高度

我諗我起碼都聽左百幾個鐘喇

個高音已經唔錯,低我都覺得已經可以接受

但個中音就真係差d

我諗同力水無關的,我羅隻悲情城市試過

好鬼過癮

我一陣就試下將佢貼牆睇下點

遲d再報告
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-3-16 20:53:04 | 只看該作者
阿文師兄,你對 4312D 單元係鏡影佈局,你係高音向內定向外? 因為擺法不同是有不同特性,據廠方既見意,在 5 英呎相距之內高音是應向外,超過 5 英呎以外高音應向內,但亦視乎個人口味而定,阿狗用過 JBL 唔同既型號,相同既佈局之喇叭作測試,發覺高音向內人聲會厚少少,中頻較濃,高音向外則咀形定位較準,口水聲清楚啲!有冇試過?
truman_kh 發表於 2006-3-17 22:42:46 | 只看該作者
高音向內

我個位距離喇叭十尺度啦

尋日試左貼牆個擺

人清析左

但好似有d一陣陣的回音咁..