查看: 11916|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

如何選購一部好既膽機?

klwong168 發表於 2006-7-9 13:59:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
版主及各位師兄你地好呀!本人係一位新手,自從一次偶然間聽到胆機hi-fi聲音後真係愛上左佢,所以對胆機開始有興趣,但因為小弟對胆機完全沒有知識,所以想係呢度請版主及師兄們指教.首先應如何去選購一部好既胆機呢?因為現時都會見到一些迷你胆機,一部好既膽機是否不應在乎機同膽既大小而係膽本身既質素較主要呢?選購胆機是否價錢越貴代表越好呢?我曾在yahoo拍賣網上也看到一位oatwoo既師兄幫人砌套頂級機大約$12000左右,唔知有冇師兄聽過或認識佢呢?http://hk.user.auctions.yahoo.com/hk/show/auctions?userID=oatwoo&apg=1&catID=&catIDselect=&f=&s1=end&o1=a&u=atwoo&tp=&alocale=0hk&at=true&new= 呢位師兄既胆機同線真係都ok可信任嗎? 又或者版主及各位師兄知道一些信譽良好又平又唔錯既店舖可以提供及介紹嗎?懇請版主及各位師兄幫幫忙....Thanks!
william 發表於 2006-7-10 03:05:42 | 只看該作者
膽機真的要多聽多試, 各種膽線路有不同的特性, 特質. 而用料不同亦可以有很大分別. 絕不是越大越好或越貴越好.

如有興趣了解多些, 可到我們的工作坊參觀, 很多有經驗的朋友可以給你更多意見
dynamicdog 發表於 2006-7-12 02:28:08 | 只看該作者
九龍王兄,

一部好既膽機是否不應在乎機同膽既大小而係膽本身既質素較主要呢?選購胆機是否價錢越貴代表越好呢

膽有不同的特性, e.g. 300B 幼細 , 845 好力, 仲有好多種類
價錢貴不一定好野, 網上oatwoo賣機價錢比市面平
我跟他買過線, 效果不錯, 比市面上名牌線實際得多
但他對器材認識不深, 特別是膽機, 特性, 型號都不太清楚, 不會線路

如果你出$12000買一部大陸膽機(一定買錯), 我會建議你, 參加Hi Fi Fever的工作坊
我只是玩家, 不是賣廣告,
他們的收費, 跟出面買一部大陸機價錢差唔多, 勝在有得學, 有得玩, 又有專業人士教你, $12000夠你用盡靚料, 又可以較出自己喜愛聲底

CJ前級+UCD後級!
 樓主| klwong168 發表於 2006-7-12 13:55:52 | 只看該作者
[quote:59e3f66083="dynamicdog"]九龍王兄,

一部好既膽機是否不應在乎機同膽既大小而係膽本身既質素較主要呢?選購胆機是否價錢越貴代表越好呢

膽有不同的特性, e.g. 300B 幼細 , 845 好力, 仲有好多種類
價錢貴不一定好野, 網上oatwoo賣機價錢比市面平
我跟他買過線, 效果不錯, 比市面上名牌線實際得多
但他對器材認識不深, 特別是膽機, 特性, 型號都不太清楚, 不會線路

如果你出$12000買一部大陸膽機(一定買錯), 我會建議你, 參加Hi Fi Fever的工作坊
我只是玩家, 不是賣廣告,
他們的收費, 跟出面買一部大陸機價錢差唔多, 勝在有得學, 有得玩, 又有專業人士教你, $12000夠你用盡靚料, 又可以較出自己喜愛聲底

CJ前級+UCD後級![/quote]

嘩~原來係咁!真係唔該晒dynamicdog兄....Hi Fi Fever的工作坊如何參加呢?因為我對膽機完全唔識喎!係咪都可以參加呢?幾錢左右呢?係咪教埋同連工包料呢?
admin 發表於 2006-7-12 23:00:43 | 只看該作者
九龍王, 星期二晚七時有空到來參觀嗎? 我們可詳細解說
dynamicdog 發表於 2006-7-13 00:40:02 | 只看該作者
九龍王兄,

佢地收費, 連工包料
工 <--方面, 會教你, 會幫你 , 整到有聲為止
其實唔識唔緊要, 有好多參加的同學都係完全唔識. 最後成部機出左黎

詳細你可以搵Admin