打印 上一主題 下一主題

Shan Ling CD300

DUALXEON 發表於 2006-8-17 00:56:01 | 只看該作者
Why Sir

Thanks,But I can not confirm right now, everyway I will let you know as soon as I can.
chan000 發表於 2006-8-19 21:48:49 | 只看該作者
Why sir
明天的約會點呢?
 樓主| why 發表於 2006-8-21 11:41:59 | 只看該作者

Sunday Gather

Mr. Chan,
Sorry, the gather of yesterday was aborted. Maybe it is better to invite some netmates to your home to enjoy your CD300 mod version. Do you mind?
chan000 發表於 2006-8-21 19:21:04 | 只看該作者
No problems!
This is my little mod. on RCA parts and XLR parts.
It's great  and wonderful.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
DUALXEON 發表於 2006-8-22 02:58:12 | 只看該作者
Amazing  :shock:

paper in oil is more $$$,how is the sound compare to pure chopper foir.

Did you change output internal wire (PCB TO plug) and tube yet.

When I can listen you CD
chan000 發表於 2006-8-22 14:46:33 | 只看該作者
我現改用西門子188cc金腳,一對好膽。
所有對外的接線都改用單晶銅線(schumann牌子,可到reveiw33二手區search"schumann"便可找到資料,絕對堅料(廣告時間)。
Dualxeon(你個名好似粗口,說笑吧!),歡迎你和各位同好到我家試聽,電聯94206363 陳先生
各位cd300機主,勿唔用平衡輸出,比rca輸出正好多!
你無轉插?我有辦法!(當然要付出金錢啦!)
 樓主| why 發表於 2006-8-22 16:40:09 | 只看該作者

Jensen Caps

Mr. Chan,
How much about your 0.22uf Jensen cap? I saw someone sell 0.22 Jensen caps in Second hand market.
DUALXEON 發表於 2006-8-22 19:51:19 | 只看該作者
Chan Sir

西門子188cc金腳,外的接線都改用單晶銅線,

識野,知道一定要改.

Dualxeon(你個名好似粗口)

只是閣下專注玩音響,

歡迎你和各位同好到我家試聽,

有機會一定多謝先.
chan000 發表於 2006-8-22 20:35:25 | 只看該作者
Why sir
It's about $210 each
 樓主| why 發表於 2006-8-24 16:52:46 | 只看該作者

Jensen 威力

那天,到Chan 兄家欣賞了其摩改的CD300,雖只換了JENSEN不久,但一開機,那種綿延、煙韌的音樂味,令人難忘。
心里雖恨JENSEN、BLACKGATE價格太離譜,但那味道,郤讓你不得不想居為己有。
不知換MIT TEFLON又會是什麼效果?
 樓主| why 發表於 2006-9-5 14:59:20 | 只看該作者

大功告成

本想買四支MIT RTX,每支115元,後來,一狠心買下四支JENSEN 銅管銅膜油浸,每支350元。
回到家,拆開機,本想先研究一下怎麼換,後來還是忍不住動手換。
經過3個多小時奮戰,終于大功告成。

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| why 發表於 2006-9-5 15:01:05 | 只看該作者

大功告成

手頭剩下不少JENSEN 銀線,正好用來駁接。

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| why 發表於 2006-9-5 15:05:21 | 只看該作者

換下的原裝電容

奇怪,原裝電容又小又輕,一支腳還輕易連根拔出,郤仍幾好聲。
看來,我輩太崇拜物料主義。

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| why 發表於 2006-9-5 15:09:32 | 只看該作者

下一步

不知XLR&gtCB板的接線是什麼線,手頭還有不少JENSEN銀線,不知換了會否更好聲。
再下一步,手頭還有幾粒BLACKGATE電容,當然要物儘其用,只是好鋼用在刀刃上,先請教KK SIR再換上最應換的部位。
DUALXEON 發表於 2006-9-5 16:48:19 | 只看該作者
四支JENSEN 銅管銅膜油浸,每支350元。共1400.
(好貴呀)
chan000 發表於 2006-9-5 23:51:13 | 只看該作者
我同人改的第二部CD300
我覺得此機平衡部份比較好玩

本帖子中包含更多資源

x
chan000 發表於 2006-9-5 23:54:33 | 只看該作者
Why兄
銅管煲煉的時間較長,不要心急好聲
happy listening!
faisir 發表於 2006-9-10 19:11:33 | 只看該作者
: 收到了陳先生的精心制作!正!
要贊陳先生幫我改部cd300!
加埋他自制的xlr線,真攞命!!
很高興識到一位專業發燒友教我很多音響知識!!
chan000 發表於 2006-9-10 22:40:27 | 只看該作者
不用客氣,最緊要玩得開心!
chuen 發表於 2006-9-12 12:50:52 | 只看該作者
我都係cd300既新用家,全原裝我已經覺得好滿意...但係人就係唔種唔會知足既動物.我都好想聽下摩咗之後既分別...唔知有無機會呢??
chan000 發表於 2006-9-13 00:04:52 | 只看該作者
Wellcome, call me 94206363 Mr Chan
chuen 發表於 2006-9-13 02:36:22 | 只看該作者
見到個個摩得噤高興,自己都想摩下,不過真係要想清楚先買料,家有大小,一個人搵幾個人食....哎....都係diy條xlr轉rca線玩住先喇..陳先你有幫手摩機架..見你用料噤重手,唔該指點下呀...
chan000 發表於 2006-9-13 22:10:26 | 只看該作者
chuen
你有無興趣這條線,正! call me 94206363
平有平玩,貴有貴玩,不過mod左平的,始終心思思,最後都要再mod,結果兩次加的錢還多,所以一次過儲足彈葯mod好的吧,少少心得!

本帖子中包含更多資源

x
chuen 發表於 2006-9-14 16:58:26 | 只看該作者
陳生條線好靚仔喎...我自己都diy左一條不過好樣衰...想問問係唔係要用75ohm線架...另你果條幾錢呀(細佬無乜錢玩貴野).....pm我呀....thx
chan000 發表於 2006-9-14 22:52:37 | 只看該作者
chuen兄
check email。絕對超值,只買$850
faisir 發表於 2006-9-15 00:51:45 | 只看該作者
陳先生的心機制作cd300絕對要推介!
用了一星期,曰夜播3小時,昨曰終於開始開聲了!我相信還可以進步,
條線xlr用料很好!嬴了我家中幾千元的線!
我的朋友在我家聽過後都目定口呆!
:shock:
chuen 發表於 2006-9-15 01:03:53 | 只看該作者
多謝陳先生噤快回覆,我都好有興趣不過今個月先買部機,無晒錢囉....下個月先有額haha..
chuen 發表於 2006-9-15 01:15:54 | 只看該作者
係喇!陳先生想問問部機既增益夠唔夠換opa637呢...因為之前整dac有對637bp淨,如果可以的話買多幾粒落落去,等佢去盡d.....
chan000 發表於 2006-9-15 23:03:21 | 只看該作者
faisir兄
聲音一定會越來越好,盡量發揮器材的效能,有時間再到你家聽聽!
單晶銀訊號線已到,你有無興趣?
chuen兄
我才疏,你問既問題我要查下才可答你!
faisir 發表於 2006-9-16 00:10:16 | 只看該作者
有興趣你的單晶銀訊號線!
可否做xlr呢?幾多錢呢?
rca又幾多錢呢?(1.5m)
faisir 發表於 2006-9-16 00:19:40 | 只看該作者
[quote:cb7859520f="chan000"]faisir兄
聲音一定會越來越好,盡量發揮器材的效能,有時間再到你家聽聽!
單晶銀訊號線已到,你有無興趣?
chuen兄
我才疏,你問既問題我要查下才可答你![/quote]

找一天到我家試單晶銀訊號線啦!
越諗越有興趣!
chan000 發表於 2006-9-16 00:24:55 | 只看該作者
check email
chuen 發表於 2006-9-16 01:10:31 | 只看該作者
阿陳生真係唔該晒,我未有幫親都噤好對我....其實呢..我都好想摩下部機,不過我又想試下d最簡單既方法,換op同換線我諗係最簡單同直接既方法,因為之前我diy咗逝4395vf既dac落兩粒opa637bp,點知起震熱到不得了,結果都係換番627....所以,家下淨低兩粒637,都幾貴架...成日諗辦法用番..自己又唔識較增益...

其實阿陳生你覺得如果op同電容比較起嚟換邊樣會對音色既影響大d呢??
chan000 發表於 2006-9-16 09:00:36 | 只看該作者
幫唔幫襯一回事,交流下意見,讓大家不要浪費金錢去撞,你幫我,我幫你,大家互相得益才是正確!
就我而言,CD300的627ap已OK,可以不換住,電容一定要換,換後出來的聲音好好多,非常大的增長。還有,自己考慮用膽部份聽歌仔多,還是用平衡部份多,cd300機內兩部份是完全獨立,可先改其中一部份先,容後慢慢改慢慢玩!
 樓主| why 發表於 2006-9-16 12:13:42 | 只看該作者

今期AV

今期AV雜誌有位同好JACKY大贊HIFI FEVER和陳生的XLR>RCA
chan000 發表於 2006-9-16 15:08:10 | 只看該作者
真人俊D喎!
faisir 發表於 2006-9-18 00:23:25 | 只看該作者
今早遇到難題(CD機原來燒了Fuse),好在陳先生的專業意見!唔該哂,6元一粒搞掂了!
想問下,係咪如果靚D那種$250(唔記得牌子)一粒真的會好點嗎?
幫助有幾大呢?
原來原庒跟機真係很差,只是五亳子一粒!(Fuse線身很幼和單薄)
現在期侍你的單支銀線!
chan000 發表於 2006-9-18 00:52:13 | 只看該作者
$250 一粒我就唔買,吃一餐好的重好。
星期三5時後啦!你可以嗎?我驚你中毒身亡
silver RCA and silver speaker cables!
唔買都要聽下佢既利害!當然好的咪...........
faisir 發表於 2006-9-18 01:09:37 | 只看該作者
[quote:5143a210b0="chan000"]$250 一粒我就唔買,吃一餐好的重好。
星期三5時後啦!你可以嗎?我驚你中毒身亡
silver RCA and silver speaker cables!
唔買都要聽下佢既利害!當然好的咪...........[/quote]

好,盡量安排!聽下係咪真係咁毒先!
DUALXEON 發表於 2006-9-18 02:32:04 | 只看該作者
我可否參加.
faisir 發表於 2006-9-18 09:31:35 | 只看該作者
[quote:a1b10f7666="DUALXEON"]我可否參加.[/quote]

當然可以啦!歡迎歡迎!
但我要安排一下!(因為可能有嘢做)(星期二晚答大家啦)
chan000 發表於 2006-9-20 00:18:03 | 只看該作者
明天(星期三)的約會怎樣?
faisir 發表於 2006-9-20 00:45:44 | 只看該作者
[quote:a9a2841303="chan000"]明天(星期三)的約會怎樣?[/quote]

剛剛回家!唔好意思,明晚有工作! 改星期六可以嗎?
chan000 發表於 2006-9-20 01:45:25 | 只看該作者
No problems!
Call me for confirm the time.
ymw 發表於 2006-9-21 12:15:46 | 只看該作者
雖然不是D300的用家,但看到它的外形真的很是喜歡,只不知其聲音合不合自己口味,而對陳生的silver speaker cables小弟很感興趣,不知要多少米呢?可否給小弟機會試聽?
 樓主| why 發表於 2006-9-21 17:39:24 | 只看該作者

今期《膽機世界》介紹CD300

今期《膽機世界》主編陳煐光介紹CD300,照例是大贊,什麼好過國外10000萬左右的機等等。不過,他連XLR都未測試.....
chan000 發表於 2006-9-21 23:41:17 | 只看該作者
ymw兄
大家研究下啦,現在這條線都不斷給人試,看市場的口味合不合!你有興趣的話請致電給我詳談! 94206363
why兄
這些不要太認真,大家都是找碗飯吃,不太過份咪得囉,我想到你家試試我的銀線在你套器材的表現,你有無興趣?
DUALXEON 發表於 2006-9-22 01:43:35 | 只看該作者

Re: 今期《膽機世界》介紹CD300

Why 兄

自己明白便算,(商業).

[quote:d41bc6e351="why"]今期《膽機世界》主編陳煐光介紹CD300,照例是大贊,什麼好過國外10000萬左右的機等等。不過,他連XLR都未測試.....[/quote]
 樓主| why 發表於 2006-9-23 22:12:35 | 只看該作者

下周日才可!

陳SIR,
我現在菲律賓公幹,待27日返港後再與你聯係!
chan000 發表於 2006-9-23 23:37:33 | 只看該作者
你在菲律賓?小心被人綁架喎! take care