查看: 12589|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

[課程/工作坊] 2014年6月-膽機原埋及基礎制作班 (LS7膽前級/6V6 / 300B膽後)

admin 發表於 2014-5-29 15:57:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
活動類型:
課程/工作坊
開始時間:
活動地點:
HiFi Fever - 荃灣沙咀道29-35號科技中心9樓910室
每人花銷:
1880 元
已報名人數:
剩餘名額:
0 人
報名截止:
音響或者膽機大家都聽得多,有無諗過膽機嘅工作原理?

想Upgrade部膽機但唔知換咩零件最有效?

部膽機有d問題可以點check?

今次這個超值課程就可以幫你解決上面嘅問題!

2014年6月-膽機原埋及基礎制作班 (LS7膽前級/6V6 / 300B膽後)

課程教授大家
----------------
1. 膽機嘅工作原理
2. 安全措施
3. 組裝技巧
4. 製作需注意的事項
5. 接線/接地技巧
6. 焊接技巧
7. 測試及改良方法

名額: 最多5名

日期:  
2014年6月27日(星期五) 第一堂 (7:30pm - 10:00pm)
2014年7月5日(星期六) 第二堂 (2:00pm - 7:00pm)
2014年7月12日(星期六) 第三堂 (2:00pm - 7:00pm)
2014年7月19日(星期六) 第四堂 (2:00pm - 7:00pm)

超抵課程費用:  $1880 課程連 LS7 膽前級全套 (LS7套件,全鋁機箱,膽)

另加 $1800 可加多一套 6V6 膽後級 (套件連機箱,膽)
另加 $6980 可加多一套 300B 膽後級 (套件連機箱,膽)

成本價益大家!

參加者可按上面的 "我要參加" 按鈕, 然後會收到我們的電郵/PM通知付款方法.

先前砌機班同學們感受

Manlam168: modi sir, 我昨日搬了300B回家晚上開機,一開機兩分鐘, 然後問隻老虎,D聲得吾得,她說差不多, 之後過多十分鐘再問她,她說好過部240好多. 今日出現一D怪事,我隻老虎竟然同我講今日吾打麻雀, 食完中午飯回家聽歌,吾通部機真係禁好聲,竟然放棄打麻雀??????? 我套前後級終完成了,越聽D聲越正.

Alanfan: 多謝Modi Sir幫忙我才能完成這6sn7牛前級的心願!! 對我來說課程中學到最有用的其實是焊接技巧,以前一直自學,現在才知道用錯了方法!

ckeung: 今天終於準備好線材, 前級開聲, 開聲巳有改善, 越煲越靚,層次好了

hotc: 好開心, 完成了我的DEFAULT 300B,在煲中多謝Modi Sir 及所有師兄指導遲些再考慮整番部DAC

georgechg: 好開心,終於完成了分體前級。但好可惜,冇訂到超靚銅板;而家得個恨字 多謝Modi sir 教導。學咗好多野。煲咗一排,啲聲果然平衡啲,多謝Modi sir ;原來MCap要煲好耐嘅。樓上Tam同學講得無錯,原來跟機的12AY7啲聲好厚,厚到過肥。Modi sir多謝你教我換膽較聲。我覺得呢個課程,除咗部機價錢好抵,仲學咗好多野。

TAM: 我等一次diy膽機,多謝Modi Sir友善的教度, 學到很多知識。我highly recommend名位有興趣diy的朋友參加Hifi Fever 的課程

Bambipig007:  幣!老婆踢場諗住要熄機,點知大人佢坐咗我個位仲叫我開大聲D!佢話哩部機聽落舒服得多

左:LS7 前級,右:300B後級

6v6後級

已付款:
imsp
ppk
Mituisho
lkkdts
tommykym

已通過 (5 人)

留言 每人花銷 申請時間
lkkdts

已經fax入數纸

自付 2014-6-19 17:40
Mituisho 自付 2014-6-4 21:20
ppk 自付 2014-6-4 15:11
tommykym 自付 2014-6-1 21:44
imsp 自付 2014-5-30 09:16

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| admin 發表於 2014-5-30 22:41:28 | 只看該作者
Thanks imsp for joining!
 樓主| admin 發表於 2014-6-1 21:56:06 | 只看該作者
Thx tommykym for joining!
harrymlli 發表於 2014-6-4 00:51:08 | 只看該作者
可惜我有兩天也不在港.....
 樓主| admin 發表於 2014-6-4 13:50:12 | 只看該作者
太可惜了。這套件只做一次,5套無晒就再無了。
 樓主| admin 發表於 2014-6-4 20:37:33 | 只看該作者
Thx ppk for joining!
 樓主| admin 發表於 2014-6-4 20:38:52 | 只看該作者
仲有兩個位,額滿即止!
 樓主| admin 發表於 2014-6-4 21:40:20 | 只看該作者
Thx Mituisho for joining!

剩下最後一個位!!
hsun 發表於 2014-6-12 15:48:15 | 只看該作者
只想要一套 300B 膽後級 (套件連機箱,膽) ,點計?
 樓主| admin 發表於 2014-6-15 23:21:46 | 只看該作者
Thx lkkdts for joining!

FULL HOUSE!!!

仲想報名可以留名後補
 樓主| admin 發表於 2014-6-26 20:26:02 | 只看該作者
明晚開始第一堂! 到時見!
 樓主| admin 發表於 2014-6-27 20:38:58 來自手機 | 只看該作者
 樓主| admin 發表於 2014-7-1 20:59:14 | 只看該作者
第一堂

本帖子中包含更多資源

x
modi 發表於 2014-7-22 20:41:31 | 只看該作者
第二、三堂

本帖子中包含更多資源

x
kk_ho 發表於 2014-7-26 22:18:26 | 只看該作者
26/July class.

本帖子中包含更多資源

x
modi 發表於 2014-8-1 12:56:15 來自手機 | 只看該作者
明天由1400-2000最後一堂,請大家準時出席!
 樓主| admin 發表於 2014-8-1 21:13:05 | 只看該作者
旋鈕已到, 明天可以兩點後到來繼續砌機或攞旋鈕,如果已完成砌機明天又不能來,可以和你相約交收旋鈕。
modi 發表於 2014-8-4 20:09:06 | 只看該作者
多謝大家參與初級制作班,有學員說看似不難,但做起來就很困難呢!
歡迎大家講講感受,也希望大家多些練習焊功,將來可做更靚的膽機!

本帖子中包含更多資源

x
imsp 發表於 2014-8-6 01:42:41 | 只看該作者
其實個個知道的東西都不一樣,想在堂上學的東西有時都不一樣。焊接的示範,理論講解剛剛是在網上看不明的東西。不過在上堂前,我已經用了很多時間去找資料。最後除了要多謝Modi sir同KK sir的幫忙,套件的性價比之高,大家都不能睇少。我只是upgrade單晶銅接線,交連電容同膽。煲了一星期後,發覺用同價錢一定買唔到一樣質素的廠機。