查看: 26360|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

电脑音乐经DAC落Hi-Fi经验谈

fchung 發表於 2007-10-1 22:57:13 | 顯示全部樓層
的確如是,不過要克服幾點:

一。傳統對電腦的偏見
二。電腦本身的噪聲,不是訊號上面的噪聲,而是風扇聲,光碟聲,硬盤聲等
三。電腦電源對其他器材的干擾

如果我話一部電腦可以出到比高檔CD頭更好的音質,就會俾好多人鬧無稽
但這確是事實,也不是我一個人說的。當然電腦只能用光纖輸出,要接獨立DAC才會好的。
fchung 發表於 2007-10-2 21:33:06 | 顯示全部樓層

Re: 覓得知音人

[quote:387afb6d07="fionne"]

你說的恰恰是我的親身體驗, 網上有一些高人將一些天碟轉換成高度原音的電腦格式, 我將之下載後用光纖接上我用了廿年的Philips DAC960出前後級, 效果非常出色, 我還比較了幾個梁祝版本的音樂檔案, 從中找出值得收藏的版本才購買CD.

更加值得一提的, 是用DVD-ROM播放DVD版的Kathrine Jenkins演唱會, 感覺竟然比五千元以下的DVD/SACD Player(抱歉小弟未曾有機試聽五千元以上的機種)更為悅耳動聽, 真是太棒了! 最重要的是可以用回原來的器材, 不必再花功夫和金錢時間走訪音響舖挑選器材, 不用再上音響店受那些爛韃韃店員的揶揄, 說實話, 我多年在油尖旺深就未曾遇到一個有修養的音響店員[/quote]

咁我又唔客氣,想問兩個問題。兄台聽過o既格式我諗 APE,FLAC 同WAV一定唔少得。有冇覺得WAV會好D,定係無分別呢?MP3,ogg 就一定冇得比架喇。

另外一個係,你覺得邊個player最好聲?foobar,winamp定係另有心水呢?

其實我o既問題,係想將個setup,推到去最細微o既分別,希望搵到最佳o既組合,從而知道點樣可以有最好o既音效,又或者講到底有咩會令到音效唔夠好。
fchung 發表於 2007-10-2 23:18:23 | 顯示全部樓層
咁又唔駛咁客氣,再講我都四十過外喇,絕唔可以話係年青有為。

等我又試下media player classic先,這點說明左就算同一格式,就算係lossless,用唔同方式/程式播放,仲會有差別。其實都係有道理的,原因係雖然格式上,大家解碼之後得出數據都完全一樣,但送出來到sound card做digital out係仲會有一點點差異,呢點點差異就影響左音質。

依家我攪緊D野,如果第日有機會,會搵你幫幫耳。
fchung 發表於 2007-10-13 21:55:35 | 顯示全部樓層
其實如果用external DAC,sound card 可以唔駛用咁頂級o既,反正只用佢光纖出,audio in/out 都唔會用得著。

reading rom 用好D都可以,不過唔係一定o既,因為讀o既方式唔一樣,唔駛好似CD 機要求咁高。
fchung 發表於 2007-10-23 15:34:20 | 顯示全部樓層
[quote:cf17f2dd5a="Deep Sea"]

光纖輸出已經是高級 Sound Card 最差的數碼輸出方式[/quote]

例如?
fchung 發表於 2007-10-23 15:36:44 | 顯示全部樓層
[quote:0556cfc617="kin111kin"]唔同的sound card的數碼輸出相差都好大,我用過黑金2,安橋se 90,M audio 2496和EMU 0404,就數摩過都有分別[/quote]

可以咁講,不過sound card o既成本大部份係晒analog parts上面,只用光纖的話,都幾浪費的。
fchung 發表於 2007-10-23 15:43:14 | 顯示全部樓層
大家用過邊隻upsampling software 好聲的?

用PC做 upsampliing 同用DAC等做唔一樣,因為唔需要realtime 去做,algorithm 可以複雜好多

但始終音質o既野好主觀,用計算方式去尋找原本失左o既野好難有一個準則

唔知大家有冇經驗

我自己試過用anytime,將一首音樂由44.1 16 升上 88.2 24,用左成晚
fchung 發表於 2007-10-24 20:10:25 | 顯示全部樓層
[quote:c98834499a="Deep Sea"]用硬件去升頻是最好聲,用軟件除了花時間外,硬碟的佔用空間也十分巨大。
4分鐘的 CD 歌曲錄音是 44.1kHz/16bit ,大約只有35MB;如果升頻去 176.4kHz/24bit 大約要 370MB 空間。[/quote]

唔多同意你講法,不論硬件好軟件好,分別在於其算法
如果你只能用realtime hardware去做,算法就要遷就,變得簡單
而且buffer亦細,唔可能從大量數據中盡量提取可用資料
軟件其實都有大把realtime o既算法,一樣唔會佔空間

問題o既重心反而係,如果我地唔介意花時間同儲存空間,那我們可以從44.1 16 ,recover 到幾多己經失去o既detail
fchung 發表於 2007-10-25 12:49:15 | 顯示全部樓層
[quote:0821e472d1="Deep Sea"]硬件的升頻機,除了是數字上的升頻,還可以把 CD 的音質提升得遠比 SACD 更好。因此 Sony 一直很抗拒硬件升頻機,甚致可以用致力打擊來型容。
現在的記憶體非常平宜,DDR2 512MB 記憶體eTT 顆粒價格在 1.17 美元,1Gb 顆粒價格也只是 2.7 - 3.0 美元,buffer 的成本佔整體生產成本微不足道。[/quote]

咁咪一樣囉,即係你用DSP realtime去做,定係用PC去做,基本上冇分別,都係計數
分別在如果你Realtime去做,有時間o既限制,唔可以用太複雜o既算法。
如果無呢個限制,可以有幾多做幾多,鐘意做幾耐到得,咁點解唔會好左?
至於memory問題,唔係講太貴,唔可以加,而係數據太多時,你根本唔可以realtime process到。

"還可以把 CD 的音質提升得遠比 SACD 更好" 就真係見人見智,從純理論上係唔太可能,先天CD格式問題己經有好多Detail lost左,再勁o既升頻,只不過係盡量recover失去左o既,最盡最盡都係去貼近192 24,同SACD同樣o既水平。「音質比SACD好」亦唔係apple to apple 既比較,一個PCM 一個PWM 大家輸出設計又唔同,好難咁比,咁你自己鐘意聽,覺得好,咪OK囉
fchung 發表於 2007-10-25 20:08:56 | 顯示全部樓層
[quote:92d3447eea="Deep Sea"]
音響是很神奇的世界,在數字升頻計算上,PC 的 CPU 依靠浮點計算,忠直地計出來;硬件升頻機是直接把需要的算式燒入 chips 內計算運行。因為硬件升頻機是針對音樂單一運作,所以除了數字上的計算還加入了計對音質的整理,這正是比 PC 優勝之處。
音質的比較,當然是以人耳來比較,而不應該用那一種制式來比,就好似 CD vs LP。CD 雖然數字上完美,但發展了三十年,市場上還是無法屠呔 LP 。[/quote]

可以講一句,所謂硬件升頻能做o既野,PC一樣做得到,冇任何技術上面o既問題,只係一般HiFi廠用左DSP去升頻,部機賣得咁貴,冇理由寫個PC software o黎打爛自己飯碗,對於所謂「針對音質的整理」,只係未有人用PC做而唔係PC做唔到,但己經係遲早o既事。
記住你無論講升頻又好,音質整理又好,歸根結底只係一種算法,係冇時間限制o既情況下,PC一d都唔會有問題。「忠直地計出來」呢個只係算法,唔同軟件就有唔同o既做法,唔係同係PC就一樣o既。同係music player,foobar 同winamp都唔一樣啦