查看: 11150|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

DIY 最重要的一課

samuelsum 發表於 2010-9-10 00:58:41 | 顯示全部樓層
其實你俾個書名, 我自己去研究下...一陣問太多, 你又嫌我無知 - 我雖然中學係你師弟, 但我係一個文科仔

你好似講膽機, 不如我會講下我點計...

若果, 我有部機有隻牛牛, 有以下的各組電:
1. 燈線5V * 2A (10W)
2. 燈線3.15 * 2A (6.5W)
3. b+供電 250v * 0.2A (50W)

以上加埋有66.5w, 將佢除一除...0.302

但你又唔會俾咁細的fuse, 否則一開即燒... 可以最大俾到3A, 唔建議大過3A (死啦, 答錯都唔好小我呀)
幾千uF 既膽前級 - 電壓咁大, 乘出來個容值超大 ... 佢可能唔起機 (針對部機, 唔講人)
我都會用個平平鉗表, 在有負載和沒有負載情形下, 在火線睇下個電流有幾大

不過, 厚子粒機行電流, 大fuse就一定...
samuelsum 發表於 2010-9-10 01:08:28 | 顯示全部樓層
講真, 其實除了hififever,
還有工聯會 / 中無都有班教diy膽機...可惜中無陸大俠部機(無輸出牛的膽機直推spk), 只是聽聞  - 未曾聽過
我反而覺得, 初學者不是要貴零件, 都有好多好選擇 - 多啲"好"既人去教, 使個market會更健康

想用靚零件又學到嘢, 全香港只有一個選擇 - 這裡hififever ; 我夠膽講, 可以話係香港的tentlabs